Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τεράστιες πολιτικές ευθύνες

Ερώτηση σχετικά με το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου στη Σαλαμίνα δέχτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Συγκεκριμένα ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο σταθμό μας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Γιάννης Τσιρώνης, είπε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για το ναυάγιο στη Σαλαμίνα, με την τεράστια οικολογική καταστροφή. Διερωτώμενος αντιστοίχως αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τους τυφώνες "Ιρμα" και "Χάρβεϊ". Πώς σχολιάζετε αυτήν τη δήλωση;».

Ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Θέλει μεγάλο θράσος, βέβαια, από τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ. Επιμένω ότι δεν τους λείπει αυτό το θράσος. Λένε το μεγαλύτερο ψέμα, τη μεγαλύτερη χυδαιότητα, να το πω έτσι, με τέτοιο απόλυτο τρόπο. Ο κ. υπουργός θα έπρεπε καταρχήν να απαντήσει στα δημοσιεύματα - το είχε ο "Ριζοσπάστης" σήμερα και άλλες εφημερίδες πρωτοσέλιδο - ότι το υπουργείο ήταν αυτό που έδωσε τα πιστοποιητικά, ενώ αυτό το "σαπάκι" με τόσους τόνους μαζούτ που είχε μέσα, 45 χρόνων, είχε λήξει η αποστολή του, έπρεπε να πάει για διάλυση, να αποσυρθεί, ενώ του έδινε συνεχώς κάθε μήνα νέα ανανέωση, μέχρι να βυθιστεί τελικά. Και οι πρόσφατες δίμηνες ανανεώσεις έγιναν τελευταία, τους προηγούμενους μήνες.

Μάλιστα, η δεύτερη ανανέωση που έγινε τον Αύγουστο, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, έληγε τέλος Σεπτέμβρη, αν θυμάμαι καλά. Και αυτές είναι με υπογραφές υπουργείων, με υπογραφές κυβερνητικών στελεχών, δημοσιεύτηκαν αυτά τα έγγραφα. Ούτε βεβαίως είχε την ευθύτητα να πει "τέλος πάντων θα το ψάξουμε, θα δούμε μήπως είναι κάποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που δε λειτουργούν σωστά ή που υπάρχει διαφθορά, που «τα παίρνουν» απ' τους εφοπλιστές, απ' όλους αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα". Αρα, λοιπόν, αυτή η ιστορία του "φταίει ο Θεός, φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίνε οι καιρικές συνθήκες και ο στρατηγός άνεμος ή οι τυφώνες ή η φύση που εκδικείται", δεν ισχύει.

Βεβαίως, θα έχεις νεροποντές, θα έχεις τυφώνες, αλλά γιατί σε κάποιες χώρες παίρνονται έγκαιρα μέτρα, εκκενώνονται περιοχές, δημιουργούνται καταφύγια, υπάρχουν σπίτια ή κτίρια τα οποία είναι ασφαλή και σε άλλες όχι; Δε θα μπορούσε να υπάρχει αυτό; Είναι η ίδια ιστορία που μας λένε κάθε χρόνο για τις πλημμύρες ή για τις πυρκαγιές. Βεβαίως, μπορεί να γίνει και καταιγίδα, αλλά το γεγονός ότι δεν παίρνεις αντιπλημμυρικά μέτρα ή αντισεισμικά μέτρα - αφού είμαστε σεισμογενής χώρα - θωράκισης των κτιρίων, ιδιαίτερα εκεί που συγκεντρώνεται ο κόσμος, σχολικά κτίρια, δημόσια κτίρια, που συγκεντρώνονται νέοι άνθρωποι, μετά λες "φταίει το κακό το ριζικό μας" ή "φταίει ο καιρός". Δεν ισχύουν αυτά τα πράγματα. Πρέπει να παλεύουμε και πρέπει ν' απαιτούμε απ' αυτούς που έχουν εκλεγεί, υποτίθεται για να ρυθμίζουν και να λύνουν προβλήματα και να καθορίζουν τις τύχες του λαού μας. Και να αποδίδονται ευθύνες. Και βέβαια οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες και γι' αυτό το έγκλημα στη Σαλαμίνα, στο Σαρωνικό, το οποίο έχει γενικευτεί σε όλα τα παράλια της Αττικής, όπως και για άλλα τέτοια περιβαλλοντικά ζητήματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ