Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ «ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ» ΕΛΣΤΑΤ
Καλεί σε κινητοποιήσεις στο υπουργείο Εργασίας και την ΕΛΣΤΑΤ

Σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας τη Δευτέρα 18/9 στις 9 π.μ. και στην ΕΛΣΤΑΤ (Πειραιώς 46) την Τρίτη 19/9 στις 9 π.μ., καλεί η Πρωτοβουλία Ερευνητών «Ιδιωτών Συνεργατών» ΕΛΣΤΑΤ.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Καμία μείωση των αποδοχών μέσω παρακράτησης εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ. Να καταργηθεί το καθεστώς πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης/ τίτλους κτήσης. Να ασφαλίζονται και να φορολογούνται ως μισθωτοί. Αναδρομική αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης όχι σε βάρος τους.

Στο σχετικό κάλεσμα αναφέρεται:

«Από το Γενάρη του 2017 παραμένουμε απλήρωτοι/ες οι εργαζόμενοι/ες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που εργαζόμαστε για τη συλλογή του στατιστικού υλικού και αμειβόμαστε με απόδειξη δαπάνης, ως "Ιδιώτες Συνεργάτες" (ΙΣ). Η διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ προβάλλει ως δικαιολογία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων το γεγονός ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο που να καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπήρχε και με τα δεδουλευμένα του 2016, τα οποία καταβλήθηκαν μετά από κινητοποιήσεις μας στην ΕΛΣΤΑΤ και στο υπουργείο Εργασίας.

Η ΕΛΣΤΑΤ χαρακτηρίζει ως "ιδιώτες συνεργάτες" τους εργαζόμενους που καλύπτουμε μια πάγια ανάγκη της. Ενώ μας απασχολεί σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αρνείται την υπογραφή σύμβασης. Δεν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε αυτοαπασχολούμενοι/ες. Εργαζόμαστε με βάση τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η ΕΛΣΤΑΤ και αμειβόμαστε με τις αποδοχές που αυτή καθορίζει, οι οποίες δεν επαρκούν για την κάλυψη βασικών αναγκών μας.

Το υπουργείο Εργασίας με τη μη έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου εμπαίζει χιλιάδες αμειβόμενους με τίτλους κτήσης/απόδειξη δαπάνης και τους σπρώχνει στη μαύρη εργασία. Την ίδια στιγμή διακινούνται σενάρια για ασφαλιστικές εισφορές ύψους 30% που θα βαρύνουν τους εργαζόμενους και όχι τους εργοδότες, ενώ το υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις πίσω από το άθλιο καθεστώς αμοιβής με αποδείξεις δαπάνης υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ