Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Ξεχωρίζει η έκθεση με έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας στο χώρο του Πολιτισμού

Σουλίμο - Σαμουίλο Βσέβολοντ Ανγκέλοβιτς, Απόσπασμα από διακοσμητικό πανό για τον Οίκο Τυπογραφίας του Λένινγκραντ, 1927

Photodiffraction

Σουλίμο - Σαμουίλο Βσέβολοντ Ανγκέλοβιτς, Απόσπασμα από διακοσμητικό πανό για τον Οίκο Τυπογραφίας του Λένινγκραντ, 1927
Από τις πλούσιες δραστηριότητες που θα φιλοξενηθούν στο χώρο του Πολιτισμού του Φεστιβάλ, που βρίσκεται στο θεατράκι του Πάρκου Τρίτση, ξεχωρίζει η ενδιαφέρουσα εικαστική έκθεση της Ρωσικής Πρωτοπορίας με ψηφιακά αντίτυπα από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης - Συλλογή Κωστάκη.

Ο όρος «Ρωσική Πρωτοπορία» δόθηκε από τους ιστορικούς Τέχνης μεταγενέστερα και αναφέρεται στο σύνολο των καλλιτεχνικών κινημάτων και ρευμάτων που εμφανίστηκαν στη Ρωσία την περίοδο 1910 - 1930. Παρά τις μεταξύ τους διαφοροποιήσεις και τις έντονες συχνά διαμάχες, όλα αυτά τα καλλιτεχνικά ρεύματα είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Την απόρριψη του καλλιτεχνικού παρελθόντος και την αναζήτηση καινούριων μορφών και μέσων έκφρασης στα διάφορα είδη της Τέχνης και τη μεταξύ τους σύνδεση, στο φως των συνταρακτικών κοινωνικοοικονομικών εξελίξεων εκείνης της περιόδου. Η Ρωσική Πρωτοπορία αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή επεξεργασμένων παρακαταθηκών ύφους, γνώσεων και επινοήσεων σε όλα τα είδη της Τέχνης, που έως τις μέρες μας επηρεάζουν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις.

Η Οκτωβριανή Επανάσταση έδωσε τεράστια ώθηση στην Τέχνη, μιας και την απελευθέρωσε από τις εμπορικές εξαρτήσεις που είχε στον καπιταλισμό. Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Μαγιακόφσκι: «Από σήμερα, μαζί με την κατάλυση του τσαρικού καθεστώτος, καταργείται η ύπαρξη της τέχνης στις αποθήκες και τα ντοκ του ανθρώπινου πνεύματος... Οι πίνακες να απλωθούν από σπίτι σε σπίτι, πάνω από τους δρόμους και τις πλατείες, σαν ουράνια τόξα από πολύτιμους λίθους, για να χαροποιούν και να εξευγενίζουν το βλέμμα του διαβάτη... Ολη η τέχνη στο λαό!».

Οι καλλιτέχνες της Πρωτοπορίας την αγκαλιάζουν θερμά, βαδίζουν στο πλάι της, μιας και στις διακηρύξεις της Επανάστασης βλέπουν μεγάλες ομοιότητες με τα καλλιτεχνικά τους πιστεύω, όπως τη ρήξη με το σαθρό παρελθόν και το άλμα σε ένα μέλλον κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στη φύση και τη ζωή.

Το πρόγραμμα στο χώρο του Πολιτισμού περιλαμβάνει συναυλία κλασικής μουσικής, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και εκδήλωση - συζήτηση την Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη, στις 20.00, με θέμα: «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην τέχνη και τον πολιτισμό», όπου θα αναφερθούν ξεχωριστά οι τότε κατακτήσεις και καινοτομίες, αλλά και η μεγάλη κατάκτηση για το σήμερα και το αύριο στην Τέχνη, που είναι η θεμελίωση μιας τέχνης για τον εργαζόμενο άνθρωπο - δημιουργό της μοίρας του και της ιστορίας. Τα κείμενα που θα διαβαστούν είναι των Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ, Ριντ, Βάρναλη, Καζαντζάκη και Φωτιάδη. Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ