Παρασκευή 22 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μαζική λαϊκή απάντηση στην κυβερνητική απάτη της «δίκαιης ανάπτυξης»

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο αγωνιστικό κάλεσμα δεκάδων μαζικών φορέων απ' όλο το νησί

Με κεντρικό σύνθημα «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας - Οργάνωση, αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας!», το μαζικό συλλαλητήριο σωματείων και φορέων της Κρήτης που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Ηράκλειο, έδωσε μαχητική απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης.

Μετά τις αποφάσεις και τα καλέσματα που απηύθυναν τις προηγούμενες μέρες 56 εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων - επαγγελματιών, φοιτητικοί σύλλογοι και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, την πλατιά δράση που ανέπτυξαν οι παραπάνω μαζικοί φορείς, χτες το απόγευμα εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι και νέες απ' όλους τους νομούς του νησιού, έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Κορνάρου στο Ηράκλειο, στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού. Διαδήλωσαν ενάντια στην πολιτική που κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση προς όφελος του κεφαλαίου, έκαναν καθαρό ότι δεν συμβιβάζονται με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή που φέρνει η ανάπτυξη για τους μονοπωλιακούς ομίλους που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση.

Μετά τη συγκέντρωση στην πλατεία Κορνάρου, ακολούθησε μεγάλη και μαχητική πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου, η οποία με συνθήματα και αγωνιστικό παλμό κατευθύνθηκε προς την πλατεία Ελευθερίας, όπου σε κινηματογράφο μιλούσε ο πρωθυπουργός. Ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις είχαν στήσει μπλόκο σε μεγάλη απόσταση, ωστόσο κάτω από την πίεση και την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, αναγκάστηκαν να ανοίξουν το δρόμο. Ετσι, έγινε νέα συγκέντρωση, αυτήν τη φορά στην πλατεία Ελευθερίας, όπου αντήχησαν τα συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, αλλά και για οργάνωση του αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού, για την πάλη για τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.


Μετά το τέλος της συγκέντρωσης, συγκροτημένα και μαχητικά τα μπλοκ της διαδήλωσης, μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, κατέληξαν και πάλι στην πλατεία Κορνάρου.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Κορνάρου

Νωρίτερα, την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση των σωματείων και των άλλων μαζικών φορέων στην πλατεία Κορνάρου έκανε ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: «Οπως πριν μερικά χρόνια από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, έτσι χτες και σήμερα στο Ηράκλειο, διοργανώνεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μια ακόμα φιέστα εξαπάτησης, αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης του κρητικού λαού, που την βαφτίζουν "Αναπτυξιακό Συνέδριο" για την Κρήτη.

Για ποιον, όμως, θα είναι η "ανάπτυξη" που μιλάνε; Το απαντά η σύνθεση του συνεδρίου. Παρόντες είναι μεγαλοεπιχειρηματίες που πήραν ζεστό χρήμα από προγράμματα και νόμους, τοπικοί παράγοντες που βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση και άλλοι φορείς που ελπίζουν να ωφεληθούν με κάποιο ψίχουλο από το μεγάλο φαγοπότι που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για ντόπιους και διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο πρωθυπουργός καλεί τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό να κάνουν νέες θυσίες για την περιβόητη "δίκαιη ανάπτυξη", θέλοντας να μας πείσει ότι από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα έχουμε και εμείς όφελος. Το ίδιο παραμύθι πούλησαν και πέρσι.

Την ανάπτυξή τους όμως οι εργαζόμενοι την έχουν ζήσει στο πετσί τους. Με μείωση των νέων συντάξεων έως και 35%, διατήρηση των κατώτερων μισθών στα 586 και 511 ευρώ μεικτά, διεύρυνση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας. Με τους ανελέητους φόρους και τα χαράτσια, πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη στο Δημόσιο, με ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, δημοσιονομικές περικοπές χωρίς τέλος».

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση, τόνισε ο ομιλητής, «απαντάμε με οργάνωση και αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, στις γειτονιές. Δυναμώνουμε τα συνδικάτα, τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές. Με μαζικά συνδικάτα, με συλλογική λειτουργία και δράση για όλα τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας.

Υπάρχει λύση, αν η εργατική τάξη ισχυροποιήσει, ανασυντάξει το κίνημά της, δυναμώσει την πάλη της ενάντια σε αυτούς που μας κάνουν τη ζωή μαύρη. (...) Υπάρχει λύση, αν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα δυναμώσουν και ενισχύσουν τη συμμαχία τους απέναντι στα μονοπώλια και το κράτος που τα στηρίζει».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠαΓΝΗ, ο Μανούσος Σταυριανουδάκης, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, ο Νίκος Βουρλάκης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Χανίων, και ο Βασίλης Τερζάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ωρομισθίων και Αναπληρωτών Καθηγητών ΚΕΤΕΚ-ΤΕΕ ΟΑΕΔ Ηρακλείου.

Στο δρόμο οι συνταξιούχοι και οι εργάτες της Ανακύκλωσης

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο ξεκίνησαν από το μεσημέρι, όταν η παγκρήτια σύσκεψη των συνταξιουχικών σωματείων συνεχίστηκε με μαχητική κινητοποίηση στους δρόμους της πόλης.

Μαζί με τους συνταξιούχους ενώθηκαν οι εργαζόμενοι στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου (Ανακύκλωση), οι οποίοι βρίσκονταν χτες σε 24ωρη απεργία, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις με τις οποίες διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και αξιοπρεπή μισθό.

Η πορεία έφτασε έξω από το πολιτιστικό κέντρο που πραγματοποιήθηκε το «αναπτυξιακό συνέδριο» της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο του φαρμακείου του ΕΟΠΥΥ (2024-01-24 00:00:00.0)
Οι προσυγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά (2021-06-09 00:00:00.0)
Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις (2020-02-07 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το συλλαλητήριο - απάντηση στην «αναπτυξιακή» φιέστα (2017-09-16 00:00:00.0)
Παγκρήτιο συλλαλητήριο (1999-03-31 00:00:00.0)
"Αγύριστο κεφάλι" οι Ηπειρώτες συνταξιούχοι (1997-06-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ