Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ακόμα πιο δυναμικά, πιο αισιόδοξα

Πρεμιέρα χτες για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια

Τα φώτα άναψαν, οι σημαίες ξεκίνησαν να ανεμίζουν και τα πολύχρωμα πανιά «φουσκώνουν» σαν καραβιού που σαλπάρει. Σαλπάρει για έναν κόσμο διαφορετικό και όμορφο. Φτιαγμένο αποκλειστικά από νέους ανθρώπους έτσι όπως ταιριάζει στα ιδανικά και τα όνειρά τους. Αυτός είναι ο κόσμος του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που χτες άνοιξε της πύλες του στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια και δέχτηκε από αυτή την πρώτη μέρα χιλιάδες κόσμο. Ηταν ένα πλατύ αντάμωμα, ηλικιών. Αλλά κυρίως η χτεσινή μέρα σηματοδότησε ότι το Φεστιβάλ είναι η ετήσια συνάντηση της νεολαίας. Από κάθε γωνιά της Αθήνας, του Πειραιά, της Αττικής νέοι... κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» στη δική τους γιορτή. Στη γιορτή που με τα συνθήματα και τα τραγούδια της μιλάει στην καρδιά και το μυαλό τους και τους καλεί να αλλάξουν τη ζωή τους, αλλάζοντας τον κόσμο.

Μια μεγάλη αγκαλιά ήταν και χτες το Φεστιβάλ, όπου όλα έδειχναν γνώριμα και μαζί διαφορετικά. Η πολιτεία του Φεστιβάλ έχει φέτος ακόμα πιο φροντισμένες κατασκευές, περίπτερα, γωνιές και στέκια στημένα με φαντασία και μεράκι. Κι όσοι χτες περιπλανήθηκαν στο χώρο του συνάντησαν ευχάριστες αισθητικά εκπλήξεις. Υπήρχαν, όμως, και τα γνώριμα εκείνα στοιχεία που συναντάει κανείς στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και μόνο εκεί. Ηταν γνώριμη η ζεστασιά του χώρου, όπου δέσποζαν τα κόκκινα χρώματα και τα μηνύματα αντίστασης κι αγώνα. Ηταν επίσης γνώριμο αυτό το βλέμμα που συναντούσες στα παιδιά της ΚΝΕ, από την είσοδο, μέχρι τα μπαρ και τα περίπτερα, το χαμόγελο παρέα με το πείσμα στα μάτια τους. Η αποφασιστικότητα κι η αισιοδοξία για το δύσκολο μα και όμορφο δρόμο που διάλεξαν να βαδίσουν. Σ' αυτό το δρόμο καλούσαν κι όλους όσοι βρέθηκαν χτες εκεί μαζί τους, κι αυτό το κάλεσμά τους ακούγεται από χτες στα Ιλίσια και σ' όλη την Αθήνα, πιο δυνατά.


Ιδιαίτερα φέτος, που η πολιτική διεθνής κατάσταση είναι κρίσιμη, τώρα που κάθε δημοκράτης, κάθε προοδευτικός άνθρωπος δεν μπορεί παρά να αγωνιά για τον πόλεμο, με τον οποίο απειλούνται αδιακρίτως χώρες και λαοί, το Φεστιβάλ και το μήνυμα που στέλνει αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Γιατί οι νέοι που το αγκαλιάζουν, δεν έχουν καμιά διάθεση να γίνουν τροφή για τα κανόνια και τις έξυπνες βόμβες των ιμπεριαλιστών. Ετσι το Φεστιβάλ βάζει στους πρώτους στόχους του, να συμβάλει, ώστε να δυναμώσουν οι αγώνες και η αντίσταση της νέας γενιάς στα δολοφονικά σχέδια, που έχουν ήδη έτοιμα οι ιμπεριαλιστές. Αλλά δε σταματάει εκεί, γιατί δε φτάνουν μόνο οι αγώνες. Οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες παλεύουν και μέσα από το Φεστιβάλ τους να κερδίσουν όλο και περισσότερες νεανικές συνειδήσεις στη μεγάλη υπόθεση αλλαγής της κοινωνίας, για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας και της λαϊκής οικονομίας. Κι όπως φάνηκε ακόμα κι από τη χθεσινή, μόλις πρώτη μέρα λειτουργίας του Φεστιβάλ, θα μετρήσουν θετικά αποτελέσματα και σ' αυτό το στόχο.

Σ' αυτούς τους ρυθμούς της μεγάλης επιτυχίας, αναμένεται να συνεχίσει τη λειτουργία του το Φεστιβάλ σήμερα και τις υπόλοιπες δυο μέρες, ώστε να γίνει το μεγαλύτερο Φεστιβάλ των τελευταίων χρόνων. Τόσο το πολιτικό, όσο και το πολιτιστικό του πρόγραμμα φροντίζει γι' αυτό. Σημαντική ήταν χτες, τις βραδινές ώρες η παρουσία γνωστών αλλά και νέων καλλιτεχνών όπως: ο Δημήτρης Μητροπάνος, οι «Πυξ Λαξ», ο Στ. Βαμβακάρης, ο Γ. Ιωάννου κι η Κ. Βέτα, οι «Apurimac», ο Στ. Μποτονάκης και η «Ολκός», τα «Μωρά στη Φωτιά», η ορχήστρα «Αττικα», οι «Επτά Πέπλα» και οι «Occasional Dream». Εμείς ευχόμαστε αντίστοιχη, καλή συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ