Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Η πάλη των λαών να ανατρέψει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Η ανάπτυξη της πάλης των λαών, η ανάπτυξη αντιιμπεριαλιστικού κινήματος με σαφή αντικαπιταλιστικά χαρακτηριστικά, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, προβάλλει ως η μόνη διέξοδος για την ειρήνη και το μέλλον της ανθρωπότητας, απέναντι στον ακόμα πιο επιθετικό χαρακτήρα που παίρνει η «νέα τάξη πραγμάτων» μετά και τα τελευταία γεγονότα. Αυτό είναι και το κεντρικό συμπέρασμα της συζήτησης με θέμα «Η επόμενη μέρα για τους λαούς μετά το χτύπημα της Νέας Υόρκης», που έγινε χτες βράδυ στο 27ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Πήραν μέρος σε αυτή ο Φάμπιο Αμάτο, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, ο Θέμος Στοφορόπουλος, τέως πρέσβης, ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής πανεπιστημίου, ο Χρήστος Μαργανέλης, εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, και ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Φάμπιο Αμάτο, από την Κομμουνιστική Επανίδρυση Ιταλίας, αναφερόμενος στην εμπειρία από τη χώρα του, είπε ότι τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να συνδέσουν τα γεγονότα στις ΗΠΑ με την πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Ωστόσο, υπογράμμισε, ο λαός της Ιταλίας προετοιμάζει τη διαδήλωση που θα γίνει στις 27 και 28 του Σεπτέμβρη στη Νάπολη ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.


Ο πρέσβης Θ. Στοφορόπουλος, αναφερόμενος στα αίτια αυτής της κατάστασης, επισήμανε ότι ο καπιταλισμός βρίσκεται στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια της Δύσης, των υπερεθνικών εταιριών, να αποκτήσουν τον έλεγχο του πλανήτη. Και πρόβλεψε ότι αυτό που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα θα είναι περισσότερος ιμπεριαλισμός, ωστόσο οι προοδευτικές δυνάμεις θα δώσουν λύση μέσα από έναν αντιιμπεριαλιστικό αντικαπιταλιστικό αγώνα.

Ο καθηγητής Κ. Βεργόπουλος σημείωσε ότι από τις 11 του Σεπτέμβρη υπάρχει η αίσθηση πως η ανθρωπότητα έχει γυρίσει σελίδα. Ενώ, είπε, μέχρι τώρα μιλούσαν για πολυπολιτισμικότητα, τώρα αυτή μετατρέπεται σε σύγκρουση πολιτισμών. Το παραμύθι περί πολυπολιτισμικότητας καταρρέει. Οι ιμπεριαλιστές προσπαθούν να κάνουν μετάθεση των προβλημάτων και αντί να δουν τα αίτια που τα παράγουν δημιουργούν καμένη γη. Πάντως, είπε, το αν η Αμερική καταφέρει να υλοποιήσει αυτά τα σχέδια εξαρτάται από την αντίδραση των λαών και του ίδιου του λαού των ΗΠΑ.

Ο Χρ. Μαργανέλης είπε ότι η επόμενη μέρα είναι η προηγούμενη ενός νέου ιμπεριαλιστικού πολέμου σε όλο τον πλανήτη. Περιγράφοντας τη συγκυρία που συνέβη το χτύπημα, αναφέρθηκε στα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας αλλά και στα κινήματα αμφισβήτησης της «παγκοσμιοποίησης», που πριν το χτύπημα στους πύργους είχαν πλήξει το γόητρο των ιμπεριαλιστών. Και είπε χαρακτηριστικά: Οσοι επιμένουμε να θυμόμαστε, δε συμψηφίζουμε αλλά αθροίζουμε τα θύματα του ιμπεριαλισμού. Καταλήγοντας είπε: Στόχος τους είναι να μας μετατρέψουν όλους σε Μιλόσεβιτς.


Ο Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια από τις ΗΠΑ να αξιοποιήσουν τη συμπάθεια στα θύματα για να ενισχύσουν τη δική τους θέση σε διεθνή κλίμακα. Μίλησαν αμέσως για πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Πόλεμος, όμως, σημαίνει ότι παίρνουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα χωρίς όρια για να νικήσουν τον αντίπαλο. Θέλουν να επιβάλουν τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση με γρηγορότερους ρυθμούς σε όλους τους τομείς. Και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί να μην εμπλέξουν τη χώρα μας σε αυτή την περιπέτεια, προσθέτοντας ότι γύρω από αυτό πρέπει να συσπειρωθεί ο ελληνικός λαός, συμμετέχοντας σε μεγάλες εκδηλώσεις ενάντια σε αυτούς τους τυχοδιωκτισμούς. Εμείς, είπε χαρακτηριστικά, δεν είμαστε Αμερικάνοι.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ