Τρίτη 26 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «FRONERI» - «NESTLE»
Στην ανεργία πετιούνται 102 εργαζόμενοι

Σε αγώνα ενάντια στους εκβιασμούς της εργοδοσίας καλεί το Συνδικάτο Γάλακτος - Ποτών - Τροφίμων Αττικής

Την άμεση διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της στον Ταύρο, στο οποίο δουλεύουν 102 εργαζόμενοι, ανακοίνωσε η επιχείρηση «Froneri». Η «Froneri» αποτελεί σύμπραξη των ομίλων «Nestle» και «R-R», στην οποία είχε μεταφερθεί η παραγωγή παγωτού.

«Η "δίκαιη ανάπτυξη" πετάει στην ανεργία 102 εργαζόμενους», καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Ποτών και Τροφίμων Αττικής. Καλεί τους εργαζόμενους να μην αφήσουν να περάσουν οι «εκβιασμοί της εργοδοσίας "ή δέχεστε τις οικειοθελείς απολύσεις ή την άλλη μέρα θα απολυθείτε έτσι και αλλιώς"». Η απόφαση της εταιρείας, υπογραμμίζει, «πρέπει να βρει όλους τους εργαζόμενους απέναντί της».

Η εταιρεία κάνει λόγο για «αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργική και οργανωτική δομή της», προκειμένου να επανέλθει «σε πορεία βιωσιμότητας και ανάπτυξης», δημιουργώντας «ένα πιο ευέλικτο επιχειρηματικό σχήμα».

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει πώς διαφημίστηκε στους εργαζόμενους η συγχώνευση, αλλά και ποια στάση κράτησαν οι δυνάμεις του:

«Ας θυμηθούμε τι έλεγαν πριν: Οτι είναι "καλή εταιρεία" και ότι "είμαστε μια οικογένεια", ότι "με τη συγχώνευση θα αυξανόταν η παραγωγή και οι θέσεις εργασίας", ότι "το εργοστάσιο θα δούλευε μέρα - νύχτα όλο το χρόνο"» και άλλα παρόμοια.

Απέναντι στα παραπάνω, το Συνδικάτο από την πρώτη στιγμή «προειδοποίησε για τις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις για τους εργαζόμενους, προσπάθησε να σπάσει τις αυταπάτες που συνειδητά καλλιεργούσε η εργοδοσία και τα "παπαγαλάκια" της, συγκρούστηκε με τη λογική του συμβιβασμού, του μικρότερου κακού».

Και, πράγματι, όπως επισημαίνει το Συνδικάτο, «ούτε οι μειώσεις μισθών που έγιναν το 2015, ούτε οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις με τα 3ήμερα και 4ήμερα, ούτε και η εντατικοποίηση της εργασίας, ούτε η αντικατάσταση εργαζομένων με φθηνότερα εργατικά χέρια, μπόρεσαν να κρατήσουν ανοιχτό το εργοστάσιο». Η απόφαση της εταιρείας είναι «ενταγμένη στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών των συγκεκριμένων μονοπωλιακών ομίλων» («Nestle» και «R-R»), «αποδεικνύει περίτρανα ποιοι τελικά κλείνουν τα εργοστάσια».

«Η περιβόητη "δίκαιη ανάπτυξη" που κλείνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σημαίνει για τους βιομήχανους και τα μονοπώλια ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη, νέες φοροαπαλλαγές, νέα χρηματοδότηση με δισ. ευρώ, ενώ για τους εργάτες φέρνει φτώχεια, ανεργία, πολέμους και εξαθλίωση», επισημαίνει το Συνδικάτο, υπενθυμίζοντας πως η συγκεκριμένη επιχείρηση «έχει επιδοτηθεί με τεράστια ποσά από το υστέρημα των εργαζομένων ως κρατική επιχορήγηση, με το όνομα "προγράμματα για ανάπτυξη των επενδύσεων"».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τις απολύσεις. Να παλέψουν ενωμένοι για να μη γίνει καμία απόλυση. Να διεκδικήσουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με βάση την πρόταση της κλαδικής Ομοσπονδίας. Να ετοιμαστούν για ολομέτωπη σύγκρουση με την εργοδοσία, για να υπερασπιστούν τη δουλειά και τα δικαιώματά τους, μαζί με το κλαδικό Συνδικάτο και τους εργαζόμενους στον κλάδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ