Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Ας αλωνίζουν τα μονοπώλια αλλά με ... διαφάνεια!

Συμβουλές και συστάσεις «καλής συμπεριφοράς» στα όργανα της ΕΕ και τους αξιωματούχους της, ώστε να μην προκαλούν το λαϊκό αίσθημα, και αυταπάτες στο λαό ότι οι τέτοιες ρυθμίσεις μπορούν να αλλάξουν έστω και στο ελάχιστο τον χαρακτήρα της ΕΕ ως ένωσης του κεφαλαίου ή να αντιμετωπίσουν τη διαπλοκή και διαφθορά, φαινόμενα σύμφυτα του καπιταλισμού, περιλαμβάνει η έκθεση για τη διαφάνεια που ενέκρινε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο.

Χαρακτηριστικά των «ανησυχιών» των αστικών επιτελείων είναι όσα καταγράφονται στην έκθεση, όπως ότι «η απόσταση από τους πολίτες απαιτεί τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα διαφάνειας, λογοδοσίας και ακεραιότητας (...) Η πολιτική των Βρυξελλών είναι πιο απομακρυσμένη από τους πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ. Το συνολικό επίπεδο εμπιστοσύνης των πολιτών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, όπως κατέδειξε έρευνα της Eurostat, ανερχόταν το 2014 στο 42% (...) Πολλοί πολίτες αισθάνονται ότι η πολιτική της ΕΕ είναι πιο απομακρυσμένη από αυτούς (...) Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται μερικές φορές να είναι περισσότερο μια Ευρώπη των εκπροσώπων των ομάδων συμφερόντων παρά μια Ευρώπη των πολιτών. Υπάρχουν περισσότεροι ενεργοί εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων στις Βρυξέλλες παρά στην Ουάσιγκτον».

Ενώ υποκριτικά καταγράφεται η «τεράστια ανισορροπία μεταξύ της πρόσβασης και της επιρροής ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων στους φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΕ και της αντίστοιχης πρόσβασης και επιρροής ασθενέστερων κοινωνικών συμφερόντων».

Στο πλαίσιο αυτό... συστήνεται στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να ενισχύσουν τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ακεραιότητα, να σταματήσουν την «προνομιακή πρόσβαση ισχυρών ομάδων συμφερόντων στους φορείς λήψης αποφάσεων της ΕΕ», να επιτρέψουν στους πολίτες να γνωρίζουν «ποιος άσκησε επιρροή κατά την εκπόνηση της νομοθεσίας» κ.λπ. Το Ευρωκοινοβούλιο εισηγείται και ενίσχυση του Μητρώου που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιό του για την καταγραφή των διαφόρων «λόμπι» που αλωνίζουν εκεί, δικτύων επιθετικής παρέμβασης του κεφαλαίου στους ευρωενωσιακούς, αλλά και σε κρατικούς μηχανισμούς, για την άσκηση «πίεσης», ώστε τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων να αποτυπώνονται άμεσα και στη νομοθεσία της ΕΕ (κανονισμοί, οδηγίες, αποφάσεις κ.λπ.). Η υποχρεωτική εγγραφή των «λόμπι» σε ένα «μητρώο διαφάνειας», δήθεν για την «καταπολέμηση της διαφθοράς», δεν εμπόδισε ούτε τη διαφθορά ούτε τη διαπλοκή, πολύ περισσότερο δεν επηρέασε στο παραμικρό ούτε και θα μπορούσε το ρόλο της ΕΕ ως θεματοφύλακα των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Με ή χωρίς «διαφάνεια» η ΕΕ υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε σχέση με την καταψήφιση της έκθεσης για τη «διαφάνεια, λογοδοσία και ακεραιότητα στα θεσμικά όργανα της ΕΕ» στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναφέρει τα ακόλουθα: «Η έκθεση επιχειρεί να συσκοτίσει την ταξική φύση των οργάνων της ΕΕ, να εξωραΐσει την ΕΕ και την αντιλαϊκή πολιτική της. Οι συστάσεις περί αναγραφής των συναντήσεων των ευρωβουλευτών (εισηγητών και άλλων) με εκπροσώπους των "λόμπι" που είναι εγγεγραμμένα σε σχετικό μητρώο του Ευρωκοινοβουλίου ουσιαστικά νομιμοποιούν την ανοιχτή παρέμβαση των μονοπωλιακών ομίλων (που ούτως ή άλλως λαμβάνει χώρα), αρκεί αυτή να γίνεται με "διαφάνεια".

Οι διάφορες άλλες προτάσεις για πρόσβαση στα έγγραφα, για ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις υπό σύναψη διεθνών συμφωνιών της ΕΕ και για έλεγχο συμφερόντων των εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν σε επιτροπές κ.ά., αν και αυτονόητες, έχουν μόνο τυπικό χαρακτήρα.

Η ΕΕ ιδρύθηκε και υπάρχει για να υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων. Το Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα όργανα της ΕΕ είναι ταγμένα από τη φύση και το χαρακτήρα τους να προωθούν τις επιδιώξεις της τάξης των καπιταλιστών, να διαιωνίζουν την εκμετάλλευση, να ενισχύουν την κερδοφορία των ομίλων. Οσους τυπικούς κανόνες "διαφάνειας" κι αν θεσπίσουν η ΕΕ και τα όργανά της ούτε αλλάζουν ούτε φιλολαϊκά γίνονται.

Σημασία για τους εργαζόμενους δεν έχει αν θα υπηρετούνται τα συμφέροντα των καπιταλιστών με ή χωρίς "διαφάνεια", αλλά να παλέψουν για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, ανατρέποντας την εξουσία των μονοπωλίων και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ