Παρασκευή 21 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Υποχρεωτική η συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές αποστολές

Σήμα του ΓΕΣ για υποχρεωτική συμμετοχή, λόγω απροθυμίας των μονίμων στελεχών στις λεγόμενες «ειρηνευτικές αποστολές»...

Οι μάσκες της υποκρισίας πέφτουν και η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σπεύδει να διατάξει την υποχρεωτική συμμετοχή των μονίμων στελεχών του Στρατού, στα ανά τον κόσμο εκστρατευτικά Σώματα του ΝΑΤΟ, αναιρώντας τις μέχρι πρότινος διακηρύξεις της περί εθελοντισμού, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να εκτεθεί στους ΝΑΤΟικούς προϊσταμένους της. Υποχρεώνονται έτσι οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και μόνιμοι οπλίτες, παρά τον όρκο τους, να υπηρετήσουν το ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά του σχέδια και εκτός ελληνικών συνόρων.

Σε σχετικό σήμα του Γενικού Επιτελείου Στρατού της 24ης Αυγούστου 2001, με θέμα «Ειρηνευτικές αποστολές», που απευθύνεται προς όλες τις μονάδες και έχει αποδέκτη όλα τα μόνιμα στελέχη ανεξαρτήτως βαθμού, τονίζεται:

«1. Σας γνωρίζουμε τα παρακάτω σχετικά με την αποστολή στελεχών σε ειρηνευτικές αποστολές:

Α. Μετά από τις κατ' επανάληψη προκηρύξεις για συμμετοχή στελεχών σε ειρηνευτικές αποστολές, δεν παρουσιάστηκαν υποψήφιοι σε ικανό αριθμό και ανάλογων προσόντων.

Β. Η συμμετοχή της χώρας μας στις εν λόγω αποστολές θεωρείται εθνικά συμφέρουσα και επιβεβλημένη.

Γ. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε από την ιεραρχία η επιλογή στελεχών για τοποθέτηση στις ειρηνευτικές αποστολές, να γίνεται από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιθυμία του στελέχους.


Δ. Η επιλογή θα γίνεται, για τις θέσεις που δεν υπάρχουν υποψήφιοι (εθελοντές) σε αριθμό και ανάλογων προσόντων, από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

2. Του παρόντος να λάβουν γνώση σε συγκέντρωση άπαντα τα στελέχη, στα οποία να επισημανθεί ότι επιβάλλεται να καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες επιμόρφωσής των σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα (ξένες γλώσσες - διπλωματία κλπ.), γιατί όπως διαμορφώνεται το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον ο Στρατός μας, άρα και η χώρα μας, πρέπει να έχει ρόλο με συμμετοχή όπου οι περιστάσεις το απαιτήσουν, ακόμα και εκτός συνόρων της χώρας μας».

Επικαλούνται δηλαδή την απροθυμία εθελοντικής συμμετοχής στις αυτές, παρά το δέλεαρ του ενός εκατομμυρίου το μήνα πέραν του τακτικού μισθού. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το όλο σκεπτικό του σήματος του ΓΕΣ, όπου η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας καλεί τα μόνιμα στελέχη να προετοιμάζονται για «το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον» - δηλαδή οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί - και προβλέπει νέες αποστολές εκτός συνόρων. Να σημειωθεί ότι ο Α.Τσοχατζόπουλος με δηλώσεις που είχε κάνει πέρσι, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κοσσυφοπέδιο, όταν πήρε έκταση το θέμα των επιπτώσεων από τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, είχε προαναγγείλει μια τέτοια εξέλιξη. Να θυμίσουμε ότι τότε ήταν μαζικές οι αιτήσεις επαναπατρισμού, πράγμα που είχε θορυβήσει την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, καθώς την εμφάνισε ανεπαρκή απέναντι στις ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις της.

Σε σχετική επιστολή τους προς τον «Ρ» μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καταγγέλλουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας «για τη δουλοπρεπή στάση τους έναντι των ΝΑΤΟικών συμμάχων τους». Χαρακτηρίζουν το παραπάνω σήμα «ως ντροπή για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας» και «πραγματικό μνημείο υποτέλειας και ραγιαδισμού που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω». Επισημαίνουν μάλιστα ότι «η διαταγή αυτή είναι αντισυνταγματική και δεν έχει καμία σχέση με την εθνική μας άμυνα και την πατρίδα μας, αφού μας υποχρεώνει σε συμμετοχή παρά τη θέλησή μας σε ξένες με τον όρκο που δώσαμε υποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ