Τετάρτη 11 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Στα «γεμάτα» διεργασίες και κόντρες

Την ίδια ώρα, με πρόσχημα τους «μπαταχτσήδες», η διοίκηση της ΔΕΗ ξεκινά το «κούρεμα» των δικαιούχων του κοινωνικού τιμολογίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, για τις οποίες θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης. Οι διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ξεκινήσουν εκ νέου στην Αθήνα στις 15 του μήνα, ενώ πλέον θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν και δύο λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης. Η αρχική πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές, περιλάμβανε τη μονάδα «Μελίτη Ι» στη Φλώρινα, μία άδεια κατασκευής δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην ίδια περιοχή και τις δύο παλιές μονάδες της ΔΕΗ στο Αμύνταιο, στις οποίες γίνεται εκσυγχρονισμός με δαπάνη της ΔΕΗ.

Την ίδια στιγμή, παρότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος προσπαθεί να ρίξει το βάρος της κυβερνητικής προπαγάνδας στο ζήτημα των υδροηλεκτρικών μονάδων, υποστηρίζοντας ότι «εξαιρούνται» των διαπραγματεύσεων και ότι δε θα χρειαστεί να μπουν (σε αυτήν τη φάση) στο πακέτο προς πώληση, είναι κοινό μυστικό ότι ο δρόμος για το πολυπόθητο «φιλέτο» κάθε άλλο παρά κλειστός είναι.

Πάντως, όπως έχει διαφανεί από πρόσφατες τοποθετήσεις του αρμόδιου υπουργού Γ. Σταθάκη, για τη διατήρηση των υδροηλεκτρικών μονάδων στο χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, φαίνεται ότι ασκούνται πιέσεις κι από εκείνους τους επιχειρηματικούς ομίλους που το κόστος ενέργειας αποτελεί σημαντικό μέρος του κόστους παραγωγής τους. Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη παρέμβαση του υπουργού στη Βουλή, όπου συνέδεσε τη διατήρηση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων με τη «στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής της χώρας».

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του «Economist», το οποίο ήταν αφιερωμένο στις σχέσεις Κίνας - ΕΕ, αποκάλυψε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι «εντελώς απρόθυμες» να αγοράσουν και να επενδύσουν στη λιγνιτική παραγωγή της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι εάν δεν έρθουν εταιρείες από την Κίνα και άλλες χώρες εκτός Ευρώπης, όπως την Ιαπωνία, ενδεχομένως και την Αμερική, τότε «πιθανά να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα»...

Υπενθυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή Ανταγωνισμού διεξάγονται υπό το βάρος των ευρωενωσιακών αποφάσεων περί άρσης της «μονοπωλιακής πρόσβασης» της ΔΕΗ στο λιγνίτη, στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας και σε αυτήν τη βάση έχει συνταχθεί η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για το ποιες μονάδες θα πωληθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, σύμφωνα με όσα προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές. Τα σχετικά χρονοδιαγράμματα προβλέπουν την κατάληξη της συμφωνίας εντός του Οκτώβρη, ώστε μέχρι τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η λεγόμενη «έρευνα αγοράς», κατά την οποία θα αναζητηθεί επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μονάδες που θα «βγουν στο σφυρί».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι παραπάνω διεργασίες έχουν ξεκάθαρο αντιλαϊκό χαρακτήρα, σε όποια μορφή κι αν υλοποιηθούν τελικά, και με αυτό ως δεδομένο η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει το πλαίσιο συμβιβασμού αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, σε βάρος πάντοτε των λαϊκών συμφερόντων.

Οι «μπαταχτσήδες» πρόσχημα για το «ξήλωμα» του κοινωνικού τιμολογίου

Στο μεταξύ, ξεκίνησαν να δουλεύουν στο «φουλ» οι μηχανές είσπραξης των ανεξόφλητων οφειλών προς τη ΔΕΗ, που σε πρώτη φάση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης, θέτουν στο στόχαστρο όσους έχουν οφειλές άνω των 10.000 ευρώ και είναι ενταγμένοι στο κοινωνικό τιμολόγιο. Μέχρι πρόσφατα δεν γίνονταν αποκοπές ρεύματος όσων ήταν ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, όμως πλέον καταργείται αυτή η εξαίρεση για χρέη άνω των 10.000 ευρώ, για να μην υπάρχουν «φαινόμενα κατάχρησης», όπως είπε ο πρόεδρος της επιχείρησης. Η διοίκηση της ΔΕΗ, κατά τη γνωστή τακτική που ακολουθείται σε μια σειρά αντίστοιχων περιπτώσεων, παρουσιάζει επιλεκτικά ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις - για βίλες 1.000 τ.μ. και μονοκατοικία πρώην εφοπλιστή στην Καστέλα έκανε λόγο ο Μ. Παναγιωτάκης σε συνέντευξή του - που ήταν ενταγμένες στο ΚΟΤ δίχως να το δικαιούνται, για να ξεκινήσει από εκεί το «ξήλωμα» ακόμα κι αυτού του ελάχιστου και ανεπαρκούς μέτρου προστασίας χιλιάδων λαϊκών νοικοκυριών.

Την ίδια στιγμή, θέμα χρόνου είναι η ανακοίνωση από πλευράς ΔΕΗ της δημιουργίας νέων εταιρειών λιανικής με «προίκα» έως και 500.000 πελάτες όλων των κατηγοριών, με σκοπό την πώληση σε ιδιώτες και στόχο την επιτάχυνση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω του 50% της εγχώριας αγοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ