Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τροχοί
Φραγκφούρτη για τους πολλούς

Με περίπου οτιδήποτε νέο πρόκειται να κυκλοφορήσει στους ευρωπαϊκούς δρόμους, υποδέχτηκε η 59η Εκθεση Αυτοκινήτου της Φραγκφούρτης τους χιλιάδες επισκέπτες, που βέβαια δεν ήταν σε θέση να εστιάσουν πλήρως την προσοχή τους στα αυτοκίνητα, λόγω του χτυπήματος με τους χιλιάδες νεκρούς στις ΗΠΑ

Fiat Stilo
Fiat Stilo
Χωρίς μουσική υπόκρουση λοιπόν, στα 250.000 τ.μ. της Εκθεσης πρωτοπαρουσιάστηκαν 50 νέα μοντέλα, τα περισσότερα εκ των οποίων παρουσιάζουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον, αφού απευθύνονται στους αγοραστές της μικρής και μεσαίας κατηγορίας. Ο αριθμός και μόνο των νέων μοντέλων, δίνει μια διάσταση για την ένταση του ανταγωνισμού. Τα εργοστάσια δίνουν αγώνα επιβίωσης και αυτός θα περάσει υποχρεωτικά από τις δημοφιλείς αγορές. Ταυτόχρονα, βέβαια. δίνεται και η μάχη των πολυτελών αυτοκινήτων που θεωρείται κρίσιμη, όχι για τον αριθμό των πωλήσεων, αλλά για την εικόνα κάθε εταιρίας που δυστυχώς έπαιζε και θα παίζει καθοριστικό ρόλο στις επιλογές των αγοραστών.

Στην προσπάθεια για την καλύτερη δυνατή εικόνα, οι εταιρίες ξόδεψαν περίπου 10 εκατομμύρια Ευρώ στη μάχη για το καλύτερο περίπτερο. Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ιδίως, που παραδοσιακά δίνουν τον καλύτερο δυνατό εαυτό τους στη Φραγκφούρτη άγγιξαν την υπερβολή. Η «Φολκσβάγκεν» π.χ. σχεδόν δημιούργησε μια δική της έκθεση αφού κατέλαβε χώρο 18.000 τ.μ. και όπως έγινε γνωστό ξόδεψε περίπου 2,5 εκ. ευρώ. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι σ' αυτόν τον τεράστιο χώρο υπήρχαν στην ουσία μόλις δύο νέα μοντέλα, το Polo που θυμίζει πλέον το Lupo το οποίο επίσης ανανεώθηκε, μπορεί να αντιληφθεί τον «πόλεμο» που θα ακολουθήσει μεταξύ των εταιριών.

Hyundai Coupe
Hyundai Coupe
Σε ό,τι αφορά βέβαια την ίδια την Εκθεση, το 1 εκατομμύριο επισκέπτες που αναμένονταν μέχρι και σήμερα 23 Σεπτεμβρίου, αυτοί δεν πρόκειται να εμφανιστούν. Τα γεγονότα που ξεκίνησαν με αφορμή τα χτυπήματα σε Νέα Υόρκη και Πεντάγωνο, άλλαξαν τις προτεραιότητες των ανθρώπων και μάλλον έκαναν τις προσπάθειες για καλύτερο περιβάλλον και περισσότερη ασφάλεια να μοιάζουν μάταια.

Στα πιο σημαντικά και μόνο αυτοκινητιστικά νέα λοιπόν, ανήκουν η παρουσίαση του νέου C3 της Citroen, μεγαλύτερο από το SAXO, αρκετά ψηλότερο και με πλούσιες καμπύλες, το ανανεωμένο Focus που αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία της FORD και που έχει επηρεάσει το σχεδιασμό του νέου Fiesta. Οντως, το μικρό της Ford μοιάζει πολύ με το μεγαλύτερο αδελφό του. Οι διαστάσεις έχουν αυξηθεί, η ποιότητα θεωρείται κορυφαία για την κατηγορία, ενώ οι κινητήρες θα αποδίδουν -προς το παρόν- από 80 έως 100 ίππους.

Η 9η γενιά Corolla παρουσιάστηκε από τον καθηγητή Αθανασόπουλο στο δημοσιογραφικό κόσμο, δίνοντας λίγο ελληνικό χρώμα σε μια έκθεση που ήμασταν όπως πάντα παντελώς απόντες. Η νέα Corolla σαφώς ομορφότερη από αυτή που αντικαθιστά μοιάζει με το Yaris χωρίς να το αντιγράφει, διαθέτει μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους και δυνατούς κινητήρες που ξεκινούν από τους 97 ίππους. Νέο και το Carmy που προσδοκά καλύτερη εμπορική πορεία από ό,τι οι προηγούμενες απόπειρες της εταιρίας.

C3 από την CITROEN
C3 από την CITROEN
Το Fiat Stilo αποτελεί το στοίχημα των Ιταλών στη μικρομεσαία κατηγορία. Ενα στοίχημα που θεωρείται περισσότερο χαμένο αν αναλογιστεί κανείς την πορεία των Bravo / Brava. Το νέο Stilo μοιάζει ικανότερο από τους προκατόχους του να προσελκύσει αγοραστές, αφού στηρίζεται σε γερμανική συνταγή. Χωρίς έμφαση στην εμφάνιση λοιπόν, αλλά με μεγάλη προσοχή σε ποιότητα κατασκευής και τεχνολογία προσδοκά να συγκινήσει το συνήθως συντηρητικό κοινό της κατηγορίας.

Ανάμεσα στα πολλά νέα μοντέλα και ένα με ιδιαίτερη σημασία για το ελληνικό κοινό. Το νέο HYUNDAI Coupe που έρχεται να αντικαταστήσει το μόνιμο best-seller της κατηγορίας των σπορ μοντέλων. Το νέο Coupe είναι εξαιρετικά ισορροπημένο από πλευράς αισθητικής, έχοντας αποφύγει τις ακρότητες του παρελθόντος. Σε ιταλική γραμμή που θυμίζει όμως και λίγο Celica, με αναβαθμισμένη ποιότητα και τιμή που όπως μαθαίνουμε θα είναι πέριξ των 5,5 εκατομμυρίων μάλλον θα συνεχίσει τη βασιλεία του στην κατηγορία.


Ford Fiesta
Ford Fiesta

Το νέο Polo VW
Το νέο Polo VW

Toyota Corolla Hatchback
Toyota Corolla Hatchback

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ