Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εισπρακτικό, ταξικό και αντιπεριβαλλοντικό

Υπερψηφίστηκε χτες από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το δομημένο περιβάλλον.

Συνοπτικά, προβλέπεται η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων όπου θα καταγράφεται η κατάστασή τους (αυθαιρεσίες, νέες εργασίες κ.ο.κ.) και θα ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια, υποχρεώνοντας τους μικροϊδιοκτήτες σε μόνιμα χαράτσια, αφού θα πρέπει να πληρώνουν κάθε φορά μηχανικούς και άλλους για να βεβαιώνουν τη νομιμότητα του κτιρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 20.000 ευρώ. Παράλληλα, θα συσταθούν παρατηρητήρια σε δήμους, περιφέρειες και αρμόδιο υπουργείο, με τη συμμετοχή ιδιωτών, ενώ προβλέπεται και απλούστευση των διαδικασιών για επενδύσεις fast track. Με την «τράπεζα γης» και τη «βελτίωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου πυκνοκατοικημένων περιοχών» δίνεται η δυνατότητα στους κατασκευαστικούς ομίλους για μεταφορά συντελεστή δόμησης όπου τους συμφέρει.

Αυτό το νομοθετικό έκτρωμα ψήφισαν κυβέρνηση, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι. Η Ενωση Κεντρώων ψήφισε «παρών» για διαχειριστικούς λόγους, ενώ δημαγωγικά η ναζιστική Χρυσή Αυγή ψήφισε «κατά», ενώ βρήκε θετικές ρυθμίσεις όπως π.χ. η ηλεκτρονική ταυτότητα.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε εισπρακτικό, ταξικό και αντιπεριβαλλοντικό. «Προσπαθείτε - τόνισε - να εκσυγχρονίσετε με νέα οργάνωση και ταξινόμηση τον δομημένο χώρο με κριτήρια, όμως, την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ομίλων και όχι της λαϊκής οικογένειας».

Οπως είπε, «δεν μπορεί να συμβιβαστεί η εμπορευματοποίηση της γης με την ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος, με ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους, με δάση, ορεινούς όγκους, ακτές κ.λπ.». Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει ότι η αυθαίρετη δόμηση δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Εχει να κάνει με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, σύμφωνα με τον οποίον η γη είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό.

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «φοροεισπρακτικό μέτρο και τακτοποίηση - κοροϊδία», αφού οι λαϊκές οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα πρόστιμα ακόμα και πρόσθετες εισφορές σε γη και χρήμα, χωρίς τελικά να διασφαλίζεται ότι θα το κρατήσουν, είτε γιατί δεν θα έχουν να το πληρώσουν, είτε γιατί είναι προσημειωμένο στις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ