Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Στους δρόμους της Μογκαντίσου ξαναβγήκαν χτες χιλιάδες Σομαλοί, διαμαρτυρόμενοι για τη βομβιστική επίθεση που έγινε το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της πρωτεύουσας, πιθανώς από τζιχαντιστές της «Αλ Σαμπάμπ», και προκάλεσε πάνω από 300 νεκρούς και 400 τραυματίες. Ωστόσο, Σομαλοί αστυνομικοί που παρακολουθούσαν τη μεγάλη διαδήλωση χιλιάδων νέων δεν δίστασαν να κάνουν χρήση πυρών εναντίον τους, τραυματίζοντας τρεις διαδηλωτές, εκ των οποίων μία εγκυμονούσα. Η πολύνεκρη επίθεση έδωσε πάντως αφορμή σε ΗΠΑ και Τουρκία να «προσφέρουν» βοήθεια στις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, προωθώντας τα δικά τους γεωπολιτικά συμφέροντα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε χτες τις ευρωπαϊκές χώρες «να κάνουν περισσότερα» για να υποστηρίξουν τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, μετά την πρόσφατη άρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβεβαιώσει την τήρηση της συμφωνίας, με απώτερο στόχο την επαναδιαπραγμάτευσή της.

ΡΙΑΝΤ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Η σαουδαραβική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους «Flynas» ξεκίνησε χτες δρομολόγια από το Ριάντ στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πρώτου πολέμου των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον Περσικό Κόλπο, το 1991.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι υπουργοί Εμπορίου ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικού συμφώνησαν να παρατείνουν τις διαπραγματεύσεις για την «επικαιροποίηση» της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA) τουλάχιστον μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2018, καθώς οι ομάδες διαπραγματευτών τους δυσκολεύονται να πετύχουν συμφωνία σε βασικά θέματα όξυνσης του ανταγωνισμού των μονοπωλίων τους, ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας, της Ενέργειας, της μεταποίησης, της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης ορίστηκε να γίνει στο Μεξικό από τις 17 έως τις 21 Νοέμβρη.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Στους 41 ανέβηκαν χτες οι νεκροί από τις πολυήμερες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, μετά τον εντοπισμό της σορού ενός 38χρονου πυροσβέστη. Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω των πυρκαγιών, πάνω από 6.500 έχουν μείνει άστεγοι και εκατοντάδες άλλοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, τραυματισμούς και δύσπνοια, εξαιτίας της πύρινης λαίλαπας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ