Σάββατο 4 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Ετοιμάζει μετρητές σε όλες τις γεωτρήσεις για την τιμολόγηση του νερού

Χαράτσια στους παραγωγούς για τα εγγειοβελτιωτικά έργα ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση: Εφαρμόζοντας σχετικούς όρους της ΚΑΠ της ΕΕ, προγραμματίζει την εγκατάσταση μετρητών σε όλες τις γεωτρήσεις μέσα σε 5 χρόνια, για την τιμολόγηση του νερού.

Αυτό προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, απαντώντας, στη Βουλή, σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη, ο οποίος, μεταφέροντας αίτημα των παραγωγών της Κρήτης, ζήτησε ενημέρωση για το πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράγματος του Πλατύ Ποταμού, του αγωγού μεταφοράς του νερού στον κάμπο της Μεσσαράς και του σχετικού αρδευτικού δικτύου, που εκκρεμούν από το 1990.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του έργου, ο υπουργός ανέφερε ότι για το κομμάτι των εγγειοβελτιωτικών έργων και την ένταξή τους στα νέα ευρωενωσιακά προγράμματα, υπάρχουν δύο αιρεσιμότητες από την πλευρά «του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, από πλευράς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - πείτε το όπως θέλετε - η οποία λέει πάρα πολύ απλά ότι δεν θα προκηρύξετε κανένα από αυτά τα μέτρα εάν πρώτα δεν υπάρξουν σε όλες τις λεκάνες απορροής σχετικές μελέτες που να δείχνουν πώς θα γίνει η διαχείριση και το δεύτερο ότι πρέπει να προχωρήσετε στην τιμολόγηση του νερού».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμολόγησης του νερού, είπε ότι «ήδη έχει γίνει μια συνεννόηση, όπου από τη δική μας πλευρά θα αναλάβουμε μέσα σε πέντε χρόνια να έχει κλείσει το θέμα της εγκατάστασης υδρομετρητών σε όλες τις γεωτρήσεις. Νομίζω πως είναι ένα ζήτημα που από την ώρα που θέλουμε να υπάρξει μια σωστή διαχείριση στα νερά, αν δεν συνοδευτεί με την εγκατάσταση των συγκεκριμένων μετρητών δεν γίνεται, θα έχουμε πρόβλημα. Εκεί, λοιπόν, συμφωνήσαμε, βεβαίως εφόσον εγκατασταθούν οι υδρομετρητές, ότι θα συζητηθεί το θέμα της τιμολόγησης του νερού, το αν επιβληθεί τέλος ή αν δεν επιβληθεί».

Οσο για την αιρεσιμότητα που αφορά τη διαχείριση των λεκανών απορροής, τα μισόλογα του υπουργού δείχνουν ότι δεν αποκλείεται αυτή να αναληφθεί από ιδιώτες. Οπως ανέφερε, «η διαχείριση είναι υπό σύνταξη αυτήν την ώρα», χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες, προσθέτοντας με νόημα ότι «είναι μια υποχρέωση την οποία το υπουργείο θα υποβάλλει στην ΕΕ»...

Ο Μ. Συντυχάκης, αναδεικνύοντας τη σημασία του φράγματος του Πλατύ Ποταμού, σημείωσε ότι «γίνεται εφικτή η εξοικονόμηση, άρα και η αξιοποίηση πάνω από 30 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως, και λύνονται πολλά προβλήματα στους κατοίκους του κάμπου της Μεσσαράς και του νότιου Ρεθύμνου, αντί τα νερά, πλημμυρικά και χειμερινά, να οδηγούνται στη θάλασσα».

Επισήμανε επίσης ότι οι κατευθύνσεις της ΕΕ, συνολικά «ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης τον οποίο έχετε επιλέξει και τον έχετε χαρακτηρίσει και ως "δίκαιη ανάπτυξη", οδηγεί στην πραγματικότητα στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ