Τρίτη 7 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απαντούν αγωνιστικά στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που κατέθεσε η κυβέρνηση

Το νομοσχέδιο σμπαραλιάζει το ωράριο των γιατρών, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ και απαιτεί την άμεση απόσυρσή του

Σε συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Υγείας και σε 24ωρη απεργία όταν το νομοσχέδιο μπει στην Ολομέλεια της Βουλής καλεί η ΟΕΝΓΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)

Eurokinissi

Σε συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Υγείας και σε 24ωρη απεργία όταν το νομοσχέδιο μπει στην Ολομέλεια της Βουλής καλεί η ΟΕΝΓΕ (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Σε πανελλαδική στάση εργασίας (12.00 - 15.00) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας καλεί αύριο Τετάρτη η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που κατέθεσε χτες στη Βουλή η κυβέρνηση με την διαδικασία του επείγοντος, για την «οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών».

Το νομοσχέδιο, κομμάτι της συνολικότερης επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα δικαιώματα των εργαζομένων, «διευθετεί - ελαστικοποιεί το χρόνο εργασίας, σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριο των γιατρών, απορρυθμίζει τη λειτουργία τμημάτων και κλινικών», υπογραμμίζει η ΟΕΝΓΕ, η Εκτελεστική Γραμματεία της οποίας έχει αποφασίσει επίσης την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας τη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλειας της Βουλής.

Η ΟΕΝΓΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής και σε άλλα σωματεία και φορείς, σημειώνοντας πως «το νομοσχέδιο πρέπει να βρει τη συνολική καταδίκη και τον συντονισμένο αγώνα για την απόσυρσή του, την καταψήφισή του. Συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί ανοίγει το δρόμο για ανατροπές στο χρόνο εργασίας και στους άλλους κλάδους».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διεκδικούν: 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο με μία ενεργή εφημερία το μήνα, με επαρκή χρόνο ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εφημερίας και ρεπό την επόμενη μέρα.

Βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο ενεργοποιεί τα Προεδρικά Διατάγματα που ενσωματώνουν τις ευρωενωσιακές Οδηγίες και διευθετούν το χρόνο εργασίας των γιατρών. Μέσω αυτών προωθείται η ανατροπή του σταθερού, ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας όλων των γιατρών που εργάζονται στις δημόσιες Μονάδες Υγείας, στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους τους γιατρούς και για τις υπηρεσίες που μπορούν να παράσχουν στους ασθενείς.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες, ωστόσο ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά βδομάδα, αλλά με περίοδο αναφοράς το τετράμηνο. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι ένας γιατρός μπορεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα ή και περισσότερο, όλες τις καθημερινές, δωδεκάωρα.

Ακόμα, προωθείται η νομοθέτηση του «opt out», δηλαδή της δυνατότητας να αυξάνεται ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας από 48 στις 60 ώρες! Η όποια πρόβλεψη περί «ατομικής συναίνεσης» του γιατρού είναι μόνο τυπική, με δεδομένα τα προβλήματα υποστελέχωσης σε γιατρούς και άλλους υγειονομικούς και με την απειλή της «αξιολόγησης». Τα φαινόμενα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας, τα «εντέλλεσθε» που δίνουν και παίρνουν, οι πιέσεις διευθυντών και διοικήσεων, είναι οι «προάγγελοι» αυτών που πρόκειται να συμβούν... Από τη μια το υπουργείο Υγείας προπαγανδίζει προκλητικά ότι η «οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών» αποσκοπεί στην προστασία της υγείας και των εργασιακών δικαιωμάτων τους και από την άλλη τούς καλεί «εθελοντικά» να τα απεμπολούν!

Η «εξαίρεση» του 60ώρου θα αποτελεί τον κανόνα. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι αυτό θα έχει ισχύ για τρία χρόνια, μέχρι να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις, είναι υποκριτικός, με δεδομένα τα μνημόνια διαρκείας, τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που απαιτούν τη μείωση των δαπανών για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, την εμπέδωση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ακόμα, στο νομοσχέδιο ως χρόνος εργασίας ορίζεται ο χρόνος κατά τον οποίο ο γιατρός βρίσκεται στο χώρο εργασίας. Προκύπτει λοιπόν ότι η εφημερία ετοιμότητας, σε περίπτωση που δεν χρειαστεί να πάει ο γιατρός στο νοσοκομείο, δεν συμπεριλαμβάνεται στο χρόνο εργασίας. Ενώ βρίσκεται σε επιφυλακή για να προσφέρει τις υπηρεσίες του ανά πάσα ώρα και στιγμή, θα θεωρείται ότι «αναπαύεται» και ενδεχομένως να μην πληρώνεται. Ετσι, παρόλο που προς το παρόν δεν ενσωματώνονται οι προβλέψεις της «έκθεσης Σέρκας», ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για το σπάσιμο του χρόνου εργασίας σε επόμενη φάση, σε «ενεργό» και «ανενεργό».

Προβλέπεται ότι «σε περίπτωση μείωσης ή απώλειας» της προβλεπόμενης εβδομαδιαίας ανάπαυσης λόγω υπερωρίας χορηγείται ισοδύναμος αντισταθμιστικός χρόνος μέσα στις επόμενες 14 μέρες. Κανένας όμως «ισοδύναμος, αντισταθμιστικός χρόνος», μέρες μετά, δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη συσσωρευμένη κούραση, την πρόωρη φθορά της υγείας.

Προβλέπεται επίσης ότι με Υπουργική Απόφαση θα μπορούν να ορίζονται τα Κέντρα Υγείας και οι Μονάδες Υγείας των ΔΥΠΕ που θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν περιοχές στις οποίες το βράδυ δεν θα υπάρχει κανένας γιατρός για τα επείγοντα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζονται στην ΠΦΥ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγροτικοί γιατροί υποχρεώνονται σε αποκλειστική εργασία στα πλοία (2022-10-06 00:00:00.0)
Για το κυβερνητικό σχέδιο αποδιοργάνωσης του χρόνου εργασίας των γιατρών (2017-06-03 00:00:00.0)
Από σήμερα η 48ωρη πανελλαδική απεργία (2009-02-18 00:00:00.0)
Υποταγή στη λιτότητα με πενιχρές αυξήσεις (2009-02-06 00:00:00.0)
Συμπλέουν στη διάλυση του χρόνου εργασίας (2007-07-20 00:00:00.0)
Καθολική αποδοκιμασία (2001-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ