Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ
Δυνατό εργατικό - λαϊκό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης

Μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης με αποδέκτες την κυβέρνηση και την εργοδοσία έστειλαν τα χτεσινά συλλαλητήρια που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και πολλές ακόμα πόλεις της χώρας.

Ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα για την οργάνωση των συλλαλητηρίων, σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα επιβεβαίωσαν πως βρίσκονται σε θέση μάχης απέναντι στο νέο κύμα της αντιλαϊκής επίθεσης, που ήδη ξεδιπλώνει για λογαριασμό του κεφαλαίου η κυβέρνηση σε μια σειρά μέτωπα.

Η μάχη αυτή δίνεται εξάλλου καθημερινά στους χώρους δουλειάς όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στους αγώνες που δίνουν για να υπερασπιστούν θέσεις εργασίας και δικαιώματα, στην πάλη ενάντια στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στις κινητοποιήσεις ενάντια στο χέρι των τραπεζών και του κράτους που απλώνεται μέσα από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πάνω στο βιος του λαού.

Σταθμό σε αυτή τη δράση στάθηκαν τα συλλαλητήρια, δίνοντας ώθηση για να συνεχιστεί και να ενταθεί, για να προετοιμαστεί από τώρα απεργιακή απάντηση στην επίθεση που είναι έτοιμη να εξαπολύσει η κυβέρνηση στη συλλογική δράση και οργάνωση των εργαζομένων, και κυρίως στο δικαίωμα στην απεργία.

Το δικό τους «παρών» στις χτεσινές κινητοποιήσεις έδωσαν σύλλογοι και φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυναν η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και η ΕΕΔΥΕ.

Η συγκέντρωση στην Αθήνα


Στην Αθήνα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απηύθυναν η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο Γιάννης Αναγνώστου, μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, η Λουκία Φαρμάκη, υδρονομέας υπό απόλυση στην ΕΥΔΑΠ, και η Ολγα Κολιούση, γενική γραμματέας του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η εξέδρα της συγκέντρωσης στήθηκε απέναντι από τη Βουλή, όπου λίγο νωρίτερα είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση σμπαραλιάζει το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών, ανοίγοντας το δρόμο για επέκταση της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, όπως κατήγγειλαν και οι ομιλητές.

Μπροστά στην εξέδρα πήρε τη θέση του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.«Οργάνωση κι αγώνας παντού για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών» ήταν το σύνθημα στο πανό του. Στην κατεύθυνση που ορίζει το σύνθημα αυτό, το Συνδικάτο υπέγραψε την περασμένη Τετάρτη μετά από κινητοποιήσεις εννέα μηνών Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στη Ναυπηγοεπισκευή, εξέλιξη η οποία χαιρετίστηκε και μέσα από την κεντρική ομιλία.

«Οσους νόμους και να φέρετε, να μας υποτάξετε δε θα τα καταφέρετε», διαμήνυσε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, αποτυπώνοντας στο πανό της την αποφασιστικότητα των οικοδόμων να παλέψουν με απεργιακές κινητοποιήσεις για Συλλογικές Συμβάσεις, όπως ήδη κάνουν σε μεγάλα εργοτάξια, αλλά και να δώσουν απεργιακή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης για επίθεση στην οργάνωση και τη δράση των εργαζομένων. «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, προετοιμάσου τώρα γι' απεργία», ήταν το σύνθημα που συνόψισε το κάλεσμα.

«Ολοι στον αγώνα, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος». Με το σύνθημα αυτό απάντησαν οι συγκεντρωμένοι στο άκουσμα από τα μεγάφωνα της καταγγελίας του ΠΑΜΕ για τα μέτρα καταστολής που λαμβάνει η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Το ΠΑΜΕ δεν παρέλειψε να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται σε απεργία πείνας και παραμένουν συγκεντρωμένοι στην πλατεία Συντάγματος. Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης, αλλά και στην έναρξη της κεντρικής ομιλίας, οι διοργανωτές κατήγγειλαν κυβέρνηση και ΕΕ, που καταδικάζουν τους ξεριζωμένους σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και τους αρνούνται τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων.

«Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Αυξήσεις στους μισθούς. Κάτω τα χέρια από το απεργιακό δικαίωμα. Απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων». Τα βασικά αιτήματα των συλλαλητηρίων αποτυπώθηκαν στην πλάτη της εξέδρας. Οι ομιλίες που έγιναν από αυτήν επιβεβαίωσαν πως τα αιτήματά αυτά, η πάλη για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, ήταν η «κόκκινη κλωστή» που συνέδεσε τις εστίες αντίστασης που ανάβουν σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους δουλειάς με την πρωτοβουλία για την οργάνωση του συλλαλητηρίου. Από σήμερα, οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα αυτά δίνουν τη σκυτάλη στις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ