Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Προετοιμάζουμε με όλες τις δυνάμεις κλιμάκωση με απεργιακή απάντηση

Το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για οργάνωση της πάλης σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς μετέφερε στην κεντρική ομιλία ο Ν. Μαυροκέφαλος

Ο Ν. Μαυροκέφαλος
Ο Ν. Μαυροκέφαλος
«Καλούμε σε κλιμάκωση του αγώνα όλη την εργατική τάξη στην Ελλάδα. Ολες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να μη μείνει χώρος δουλειάς και κλάδος που να μην οργανωθεί ο αγώνας και η πάλη των εργαζομένων. Δε θα μείνουμε απαθείς στα ψέματα της κυβέρνησης», τόνισε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, υπογραμμίζοντας πως οι ταξικές δυνάμεις δεν πρόκειται να υποταχθούν στα συνθήματα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» και της «καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει το δικαίωμα των εργαζομένων στη διεκδίκηση και στην απεργία. «Το ΠΑΜΕ τούς το δήλωσε καθαρά μέσα από το γραφείο της υπουργού Εργασίας: Οργανωνόμαστε και προετοιμαζόμαστε ήδη για απεργιακή απάντηση και για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων», υπενθύμισε. Ξεκαθάρισε πως απάντηση θα πάρει και η προσπάθεια καταστολής των λαϊκών αγώνων ενάντια στους πλειστηριασμούς, με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για την προστασία της πρώτης κατοικίας των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Δυναμώνουμε τις εστίες αντίστασης, τις ενώνουμε σε γενική αναμέτρηση με την εργοδοσία

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Ν. Μαυροκέφαλος αναφέρθηκε στις εστίες αγώνα και αντίστασης που καταγράφονται σε χώρους και κλάδους: Στις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στη διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την εργασιακή εξόντωση του προσωπικού. Στους αγώνες των μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που οδήγησαν στην υπογραφή τοπικής ΣΣΕ. Στις απεργιακές κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ, σε μεγάλα εργοτάξια στον κλάδο των Κατασκευών για υπογραφή Συμβάσεων. Στις κινητοποιήσεις στα εργοστάσια της «ΕΛΑΪΣ» και της «ΛΕΒΕΡ», στα πρακτορεία Τύπου για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στις πρωτοβουλίες συνδικάτων και Λαϊκών Επιτροπών ενάντια σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

«Είναι εστίες αντίστασης που δεν κρατούν απλά τη φωτιά αναμμένη αλλά έχουν τη δική τους πολύ σημαντική συμβολή στη γενικότερη αγωνιστική ανάταση των εργαζομένων», τόνισε, και πρόσθεσε: «Εχουμε υποχρέωση να δυναμώσουμε κάθε εστία αντίστασης και να ενώσουμε όλες αυτές τις μάχες σε γενική αναμέτρηση με την εργοδοσία ως τάξη. Με τους ανθρώπους της στο συνδικαλιστικό κίνημα και τα κόμματά της».

Κρίσιμο μέτωπο πάλης οι Συλλογικές Συμβάσεις

Ανάμεσα στα σημαντικά μέτωπα που είναι ανοιχτά, ο Ν. Μαυροκέφαλος αναφέρθηκε σε αυτό των Συλλογικών Συμβάσεων: «Οργανώνουμε την πάλη για τις ΣΣΕ σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις επιχειρήσεις. Κλιμακώνουμε την πρωτοβουλία των 530 συνδικάτων, πέρσι τέτοιο καιρό, που κατέθεσαν ολοκληρωμένο πλαίσιο πάλης και διεκδικήσεων», σημείωσε.

Στηλίτευσε ιδιαίτερα το θράσος της κυβέρνησης να προπαγανδίζει ότι προστατεύει την εργασία, την ίδια ώρα που η πολιτική της και η εργοδοσία τσακίζουν τους εργαζόμενους. «Εκεί που η ξετσιπωσιά της κυβέρνησης ξεπερνά κάθε όριο είναι όταν κοκορεύεται για τα κατορθώματά της αλλά σχεδόν κάθε βδομάδα ένας νεκρός εργάτης ή εργάτρια προστίθεται στη λίστα των δολοφονημένων στους τόπους δουλειάς. Οταν η απλήρωτη εργασία οργιάζει, όταν ένας στους τρεις εργαζόμενους αμείβεται με κάτω από 500 ευρώ το μήνα. Οταν ένας στους τρεις εργαζόμενους δουλεύει 4ωρο και 5ωρο. Οταν η εργοδοτική τρομοκρατία γιγαντώνεται στους χώρους δουλειάς», ανέφερε.

Αναδεικνύοντας εξάλλου την ανάγκη έντασης της πάλης ενάντια στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, υπενθύμισε την πρόσφατη απόρριψη της πρότασης του ΠΑΜΕ για οργάνωση της πάλης για Εθνική Γενική ΣΣΕ από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. «Δε μας προκαλεί καμία έκπληξη», σχολίασε, και στάθηκε στο ρόλο και την αποστολή που έχουν αναθέσει οι εργοδότες στις δυνάμεις αυτές: «Τους θέλουν στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος για να προπαγανδίζουν και να στηρίζουν τη στρατηγική του κεφαλαίου μέσα στην εργατική τάξη. Για να την κρατάνε δέσμια της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Για να στηρίζουν τις αντιδραστικές και σκοταδιστικές θέσεις ότι η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας οδηγούν στη μεγαλύτερη ευελιξία και κινητικότητα. Στην ένταση της εκμετάλλευσης και στις νέες ελαστικές μορφές απασχόλησης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις! (2022-05-27 00:00:00.0)
Με στόχο τη δημιουργία αγωνιστικών εστιών σε κάθε χώρο δουλειάς (2016-11-10 00:00:00.0)
Συγκέντρωση χτες στην «Ευρωκλινική» Αθήνας (2014-07-03 00:00:00.0)
Καλεί σε κλιμάκωση της πάλης για τις κλαδικές Συμβάσεις (2012-05-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ