Παρασκευή 27 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις!

Διαδήλωσαν χτες έξω από τον ΣΕΒ εργαζόμενοι από Τρόφιμα - Ποτά, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί. Στο υπουργείο Εργασίας σωματεία από τις Τηλεπικοινωνίες

Στο υπουργείο Εργασίας
Στο υπουργείο Εργασίας
Την απαίτησή τους να υπογραφούν οι κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που έχουν μπει «στον πάγο» από τις κυβερνήσεις και την εργοδοσία εδώ και 13 χρόνια, διαδήλωσαν χτες το απόγευμα έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ Ομοσπονδίες από τους κλάδους του Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του Φαρμάκου, μαζί με επιχειρησιακά σωματεία, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Τα Συνδικάτα αρχικά πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, και στη συνέχεια με πορεία έφτασαν στην έδρα του εργοδοτικού συνδέσμου των βιομηχάνων.

«Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές», φώναξαν οι εργαζόμενοι. «Η δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα, φτώχεια, ανεργία, πανάκριβο το ρεύμα», κατήγγειλαν και κάλεσαν τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την πάλη για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά, ανθρώπινα ωράρια.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων είχε ζητήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ. Ωστόσο, οι μόνοι που συνάντησαν ήταν οι δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν παραταχθεί με πλήρη εξάρτηση στην είσοδο του κτιρίου.

«Οι βιομήχανοι δείχνουν το πραγματικό πρόσωπό τους», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων, Μανώλης Καραντούσας. Και, υπενθυμίζοντας τους σκληρούς αγώνες που έχει δώσει η εργατική τάξη για το ωράριο, τις Συμβάσεις, για κάθε δικαίωμα, ξεκαθάρισε: «Δεν πρόκειται να παραιτηθούμε από αυτές τις κατακτήσεις». Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε σε ένταση της δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς, της προσπάθειας για να δημιουργηθούν συνθήκες ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, για να δυναμώσει η πάλη και η διεκδίκηση των εργαζομένων.

Στον ΣΕΒ
Στον ΣΕΒ
Η Ομοσπονδία Τροφίμων έχει προγραμματίσει συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την Κυριακή, με σκοπό να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις, κόντρα στην κοροϊδία που έχουν επιφυλάξει οι βιομήχανοι στους εργαζόμενους σε δύο διαδικτυακές συναντήσεις, χωρίς να δίνουν καμία απάντηση στα αιτήματα για τις Συμβάσεις. Στο φόντο αυτό, ο Μ. Καραντούσας κάλεσε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συντονίσουν τη δράση τους και να απαντήσουν με απεργία.

Με το δικό τους πανό συμμετείχαν στη χτεσινή κινητοποίηση τα επιχειρησιακά σωματεία σε επιχειρήσεις του ομίλου «Φιλίππου» (ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, EMFI, «HQF Μιμίκος» και «Elbisco Πικέρμι»). Τα σωματεία έχουν ήδη προχωρήσει σε κοινές συσκέψεις με θέμα την ανάγκη να υπογραφούν Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Η εργοδοσία δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα δύο αιτήματα που της υπέβαλαν προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Ετσι, σήμερα το μεσημέρι προχωρούν στο επόμενο βήμα τους, με παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση.

Στην αυξανόμενη κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και στην τρομακτική ακρίβεια, αναφέρθηκε ο Αποστόλης Γαρμπής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΦΑΓΕ, μιλώντας στους συγκεντρωμένους έξω από τον ΣΕΒ. «Πλέον έχει γίνει δύσκολο να αγοράζουμε τα τρόφιμα που παράγουμε», σχολίασε. Οσο για τις «αυξήσεις» που προτείνει η εργοδοσία σε κάποια εργοστάσια, κατήγγειλε ότι αυτές δεν φτάνουν «ούτε για να πάμε στη δουλειά». «Ο μόνος δρόμος είναι ο αγώνας για να υπογράψουμε Σύμβαση που να καλύπτει τις απώλειες στο εισόδημά μας», κατέληξε.

«Οι νέες προσλήψεις στον κλάδο τα τελευταία χρόνια γίνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς, οι όροι δουλειάς επιδεινώνονται, η εργοδοσία επιτίθεται στο ωράριο. Αυτά φέρνει η ανάπτυξη του κλάδου: Κέρδη για τους βιομηχάνους, χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας για τους εργαζόμενους», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. «Το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία επιδιώκουμε να δυναμώσει η διεκδίκηση επιχειρησιακών Συμβάσεων και παράλληλα να αυξήσουμε την πίεση στην εργοδοσία για την υπογραφή της κλαδικής Σύμβασης. Η συμμετοχή στην κινητοποίηση είναι ένας σταθμός στην κατεύθυνση αυτή», εξηγεί και ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξει συνέχεια.

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν μείνει χωρίς ΣΣΕ εδώ και 13 χρόνια, ενώ ο μέσος μισθός έχει μειωθεί κατά πολύ», μας είπε ο Θανάσης Φωτόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου. Οπως υπενθυμίζει, τις προηγούμενες μέρες έγινε σύσκεψη του Συνδικάτου, σε συνέχεια των συνελεύσεων στους χώρους δουλειάς. «Αποτυπώθηκε η ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν ΣΣΕ με αυξήσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, την αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, τις επιπτώσεις του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία», σημείωσε.

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Εργασίας από Σωματεία των Τηλεπικοινωνιών

Ταυτόχρονα με την παραπάνω παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιούσαν χτες κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας Σωματεία από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής, μια παρέμβαση που είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές του ομίλου, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων του κλάδου.

Στο κάλεσμα του Σωματείου ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με αποφάσεις τους το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Εργαζομένων «Cosmote e-Value» Αττικής, το ΠΑΣΕ «Wind», το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet - Netmed», το Σωματείο Εργαζομένων «Atos Unify», ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΕ και η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων «Intrasoft» στην Αθήνα.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι δεν υπήρχε κανένας στο υπουργείο Εργασίας για να τους συναντήσει, παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερώσει για την κινητοποίηση. Μιλώντας έξω από το υπουργείο, πρόεδροι των Σωματείων ανέδειξαν τις επιπτώσεις της τηλεργασίας στις ζωές των εργαζομένων. Παράλληλα κατήγγειλαν τις τροποποιητικές συμβάσεις μέσα από τις οποίες οι επιχειρήσεις φέρνουν βλαπτικές μεταβολές στους εργασιακούς όρους, παγιώνουν την τηλεργασία, μετακυλούν το κόστος των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, του εργονομικού σχεδιασμού αλλά και της προστασίας προσωπικών δεδομένων στους εργαζόμενους.

«Είναι ανάγκη σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η πάλη για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς», τονίζουν τα σωματεία. Στην κατεύθυνση αυτή συντονίζουν τον αγώνα τους και σχεδιάζουν τις επόμενες πρωτοβουλίες τους. Ηδη το Σωματείο «Vodafone - 360 Connect» επεξεργάζεται σχέδιο επιχειρησιακής Σύμβασης, το οποίο θα συζητηθεί σε Γενική Συνέλευση. Αντίστοιχα, το ΣΕΤΗΠ έχε προγραμματίσει Γενική Συνέλευση την 1η Ιούνη, με θέμα και το σχέδιο κλαδικής ΣΣΕ που έχει επικαιροποιήσει με βάση τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη κινητοποίηση, μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης. Την κινητοποίηση στήριξε και η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ