Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΝΗΣΙΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση του ΦΠΑ

Συγκεντρώσεις προγραμματίζονται σε Λέσβο, Σάμο, Ικαρία και Χίο

Κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά οργανώνουν σήμερα Τρίτη Εργατικά Κέντρα, σωματεία και φορείς σε Λέσβο, Σάμο, Ικαρία και Χίο.

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Αντίστοιχη κινητοποίηση διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο ν. Σάμου, στις 6 μ.μ., στο Βαθύ Σάμου, και στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου στην Ικαρία.

Στη Χίο, σωματεία και φορείς καλούν σε συλλαλητήριο στις 6.30 μ.μ., στην είσοδο της Απλωταριάς. Το κάλεσμα συνυπογράφουν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Γυναικών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΕΦΚΑ.

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων είναι τα εξής: Διεύρυνση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Να καταργηθούν ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα χαράτσια. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί για την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Φορολόγηση με 45% στα κέρδη και τα περιουσιακά στοιχεία του μεγάλου κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του έτους η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εντεινόμενης αντιλαϊκής φοροληστείας, προχωρά στην κατάργηση του μειωμένου κατά 30% συντελεστή ΦΠΑ που ίσχυε στα νησιά.

Στήριξη από τη δημοτική αρχή Ικαρίας

Με αφορμή τις σημερινές κινητοποιήσεις, ο δήμαρχος Ικαρίας, Στέλιος Σταμούλος, μετάφερε τη στήριξη της δημοτικής αρχής στην πρωτοβουλία και τα αιτήματα των εργαζομένων. Σε δήλωσή του υπογράμμισε πως η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ είναι μέρος της συνολικής επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα και εισοδήματα, ενώ υπενθύμισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο Ικαρίας έχει καλέσει τους κατοίκους των νησιών να διεκδικήσουν μαζί με όλο το λαό την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα βιβλία, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, του νερού και του τηλεφώνου.

«Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά μας καθιερώθηκε, με απόφαση της Βουλής, μετά από επίμονους διεκδικητικούς αγώνες των νησιωτών και πιέσεις στην κυβέρνηση Ζολώτα και στη Βουλή, ως ένα ελάχιστο αντιστάθμισμα μιας σειράς αρνητικών παραγόντων που συνεπάγεται η "νησιωτικότητα" και πριν απ' όλα το αυξημένο κόστος διαβίωσης στις νησιωτικές περιοχές λόγω, μεταξύ άλλων, του συνεχώς αυξανόμενου κόστους αεροπορικής και θαλάσσιας μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο δήμαρχος Ικαρίας σημειώνει επίσης πως στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο θα εισηγηθεί τη συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται στις 22/11 σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, με το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει ήδη εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ