Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολλά ερωτήματα για τους νεκρούς στη Λέσβο

Πολιτικές προεκτάσεις μπορεί να πάρει η τραγωδία με τις τρεις σορούς που εντοπίστηκαν στις αρχές του μήνα σε ακτές της βορειοανατολικής Λέσβου. Οι τρεις σοροί - ενός άνδρα, μιας έφηβης και ενός αγοριού - έμειναν αυτές τις μέρες στα «αζήτητα» και αποφασίστηκε η ταφή τους στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στο Κάτω Τρίτος.

Η υπόθεση προβληματίζει και βρίσκεται σε διερεύνηση από το Λιμενικό, προκειμένου να διαπιστωθεί αν σχετίζεται με την υπόθεση εξαφάνισης οικογένειας αντιφρονούντων από την Τουρκία, οι οποίοι διώκονται ως συνεργάτες του Φ. Γκιουλέν και επιχείρησαν να διαφύγουν στη χώρα μας. Μέχρι χτες δεν υπήρχαν στοιχεία που να συνδέουν τις δύο υποθέσεις, καθώς οι τρεις σοροί που εντοπίστηκαν στην Λέσβο δεν έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ αναμένεται να γίνουν εξετάσεις DNA. Οι αρμόδιες αρχές έχουν ενημερώσει το τουρκικό προξενείο, χωρίς να έχουν πάρει ακόμα καμία απάντηση. Η πρώτη πράξη της ιστορίας αποκαλύφθηκε στις 5/11, όταν εντοπίστηκε το πτώμα της έφηβης. Λίγες μέρες αργότερα, στις 10/11, στην ίδια περιοχή, κοντά στο Μανταμάδο, βρέθηκε η σορός ενός αγοριού. Την επόμενη μέρα, εκβράστηκε σε βραχώδη περιοχή η σορός ενός άνδρα. Τα πτώματα ήσαν σε προχωρημένη σήψη και έφεραν τα ρούχα τους, γεγονός που έδινε την εικόνα στις αρχές ότι επρόκειτο για θύματα ναυαγίου κατά την επιχείρηση προσέγγισής τους στις ακτές της Λέσβου. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ωστόσο, δεν είχε δηλωθεί κάποιο ναυάγιο, ούτε από τη «Frontex», ούτε από την Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και δεν είχε καταγραφεί καμία αναζήτηση.

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια όταν σε δημοσιεύματα σε τουρκικά ιστοσελίδες «κοινωνικής δικτύωσης» αναφερόταν η ιστορία μιας πενταμελούς οικογένεια Τούρκων αντιφρονούντων, οι οποίοι εδώ και 20 μέρες αγνοούνται και δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής σε οικείους τους. Στην τελευταία τους επικοινωνία με οικείους τους, στις αρχές του μήνα, τους είπαν ότι ταξιδεύουν προς τη Λέσβο και μάλιστα βρίσκονται τόσο κοντά που βλέπουν τα φώτα στην ακτή. Από τότε χάθηκε κάθε ίχνος της οικογένειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ