Σάββατο 25 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική αδιαφορία για τα δυστυχήματα στις σιδηροδρομικές γραμμές

Ανακοίνωση της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Αδιαφορώντας πλήρως και προκλητικά ακόμα και για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στις ράγες (το τελευταίο διάστημα βρήκαν τραγικό θάνατο ένας έφηβος 15 ετών κι ένα 10χρονο αγόρι), η κυβέρνηση αρνείται την υπογειοποίηση των γραμμών που περνούν στο κέντρο της Λάρισας, όπως έδειξε με την απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού σε Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή. Από την άλλη, ο ΟΣΕ, σε συνεννόηση με τη δημοτική αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.), επιχειρώντας να διασκεδάσουν τις λαϊκές αντιδράσεις, ανακοινώνουν μέτρα - μπαλώματα για την «παραπέρα ενίσχυση της ασφάλειας των γραμμών», που κάθε άλλο παρά λύνουν το πρόβλημα.

Σε ανακοίνωσή της για τη στάση της κυβέρνησης, η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, σημειώνει: «Επικαλούμενη κι αυτή, όπως οι προηγούμενες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, το "μεγάλο οικονομικό κόστος", η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αρνείται την ικανοποίηση του λαϊκού αιτήματος για υπογειοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου που διέρχεται από το κέντρο της Λάρισας.

Μια άρνηση που, εκτός των άλλων, αποδεικνύει ότι η, κατά τις διακηρύξεις της, "κοινωνικά ευαίσθητη" κυβέρνηση της "πρώτη φορά αριστεράς" αδιαφορεί πλήρως και κυνικά ακόμα και για τις πολλές ανθρώπινες ζωές που χάνονται στα συχνά δυστυχήματα, τα οποία γίνονται στις ράγες, μέσα στην πόλη της Λάρισας.

Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλη, υποστήριξε προκλητικά και απαράδεκτα ότι για τον τραγικό θάνατό τους στα δύο τελευταία δυστυχήματα στη Νέα Σμύρνη και στο σταθμό του Μεζούρλου φταίνε τα ίδια τα δύο παιδιά!

Αποδεικνύεται, λοιπόν, για μια ακόμα φορά, ότι τη μόνη "ευαισθησία" που διαθέτουν τούτοι οι "αριστεροί" κυβερνώντες, όπως και οι προηγούμενοι "δεξιοί" και "κεντρώοι", αφορά στο πώς, με την πολιτική τους, θα λύσουν προβλήματα που παρεμποδίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών, αδιαφορώντας για την επίλυση προβλημάτων που δημιουργούν κινδύνους ακόμα και για τη ζωή του φτωχού λαού».

Τα «μπαλώματα» δεν λύνουν το πρόβλημα

Ανακοίνωση για τα έργα - μπαλώματα που εξήγγειλε ο ΟΣΕ και για τις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Λαρισαίων, στην οποία αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Με τη γνωστή και χιλιοπαιγμένη τακτική των "δεσμεύσεων" για έργα - μπαλώματα, απάντησε ο ΟΣΕ στο αγωνιώδες αίτημα των κατοίκων της Λάρισας να γίνουν, επιτέλους, όλα τα έργα που χρειάζονται και να ληφθούν όλα τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί η διέλευση των σιδηροδρομικών γραμμών από το κέντρο της πόλης μας. (...)

Κατ' αρχάς να επισημάνουμε ότι, όπως φαίνεται από το έγγραφο το οποίο έστειλε στον δήμαρχο, οι παρεμβάσεις του ΟΣΕ αφορούν αποκλειστικά στο πώς θα διασφαλιστεί αποτελεσματικότερα η μη διέλευση πεζών μέσα από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Ο Οργανισμός το κάνει αυτό, κυρίως, για να προφυλαχτεί ο ίδιος από τις συνέπειες - και ποινικές - που μπορεί να του καταλογιστούν για τα πολλά θανατηφόρα δυστυχήματα που γίνονται κατά καιρούς στις σιδηροδρομικές γραμμές μέσα στην πόλη της Λάρισας.

(...) Αν δεν υπάρξουν βελτιώσεις των υπαρχόντων διαβάσεων - ισόπεδων, υπόγειων και υπέργειων - που είναι σε κακά χάλια και δεν κατασκευαστούν νέες όπου χρειάζονται, δεν πρόκειται να εξασφαλιστεί η εύκολη και ασφαλής διέλευση πεζών και τροχοφόρων. Διότι, όπως καλά γνωρίζουν όσοι αναγκάζονται να περνούν από κει, υπάρχουν υπόγειες διαβάσεις που είναι αδιάβατες όταν βρέχει κι όταν νυχτώνει (π.χ., στη Νέα Σμύρνη, στον σταθμό κι αλλού), υπέργειες που είναι σχεδόν αδύνατο να τις ανέβουν οι ηλικιωμένοι και οι έχοντες κινητικά προβλήματα (π.χ., στο τέρμα της Υψηλάντου) και ισόπεδες που ενέχουν κινδύνους για πεζούς και τροχοφόρα.

Φυσικά, ως "Λαϊκή Συσπείρωση" πιστεύουμε ότι ουσιαστική και μόνιμη λύση του προβλήματος θα υπάρξει με την υπογείωση του σιδηροδρομικού δικτύου που διέρχεται από το κέντρο της πόλης. Ομως ο ΟΣΕ, στο έγγραφό του, γι' αυτό το χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Λάρισας δεν λέει κουβέντα, διαψεύδοντας τον δήμαρχο που πριν από λίγες μέρες περιφερόταν στα ΜΜΕ, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο, δηλώνοντας πως του είπαν από τον Οργανισμό ότι, εντός των ημερών, θα υπάρξει ανακοίνωσή του που θα περιλαμβάνει και την υπογείωση. Μίλησε, όμως, η κυβέρνηση, η οποία, διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μαυραγάνη και απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του Γ. Λαμπρούλη, βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι υπογείωση δεν πρόκειται να γίνει.

Κι ενώ είναι φανερό και στους "τυφλούς" ότι ο ΟΣΕ παραμένει στη σταθερή θέση των "μπαλωμάτων" και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τον "ντορό" των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αρνείται, κυνικά, την ικανοποίηση του αιτήματος για υπογείωση, αδιαφορώντας προκλητικά ακόμα για τα ανθρώπινα θύματα, ο δήμαρχος κ. Καλογιάννης και η δημοτική αρχή διατείνονται ότι "προωθείται λύση του προβλήματος" και πανηγυρίζουν.

(...) Η "Λαϊκή Συσπείρωση" καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Λάρισας να καταδικάσουν τις προσπάθειες εμπαιγμού τους από την κυβέρνηση, τη διοίκηση του ΟΣΕ και τη δημοτική αρχή και να αγωνιστούν μαζί με τους μαζικούς φορείς της πόλης για:

  • Την κατασκευή όλων των έργων που θα διευκολύνουν και θα καθιστούν ασφαλή τη διέλευση πεζών και τροχοφόρων από τις σιδηροδρομικές γραμμές.
  • Την υπογείωση των σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από το κέντρο της πόλης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ