Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Υποφέρουν τα λαϊκά στρώματα

Ο αγροτικός τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει τη «βαριά βιομηχανία» του Νομού Καρδίτσας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και χωρίς την κατασκευή των αναπτυξιακών έργων που απαιτούνται στη γεωργία, όπως η εκτροπή του Αχελώου, το φράγμα Σμοκόβου κ.ά. Οι αγρότες αποτελούν το 70% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του νομού και η πλειοψηφία τους είναι «μικροί», αφού ο μέσος όρος του αγροτικού κλήρου φτάνει, περίπου, τα 35 στρέμματα. Στο νομό παράγεται πάνω από το 30% της συνολικής παραγωγής βαμβακιού όλης της χώρας. Ομως, οι βαμβακοπαραγωγοί έχουν περιέλθει σε τραγική κατάσταση, αφού συρρικνώνεται δραματικά το εισόδημά τους λόγω των αποφάσεων που παίρνονται στην ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης και τα χειρότερα γι' αυτούς αναμένονται με την εφαρμογή του νέου κανονισμού για το βαμβάκι. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια η βαμβακοκαλλιέργεια στο νομό μειώθηκε κατά 250.000 στρέμματα.

Πολλοί από τους αγρότες που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια βαμβακιού, στράφηκαν στα σιτηρά. Ετσι από 90.000 στρέμματα σιτηρών που καλλιεργούνταν πριν λίγα χρόνια, σήμερα καλλιεργούνται 195.000, με αποτέλεσμα να μειωθεί σε εξευτελιστικά επίπεδα η επιδότηση προς τους παραγωγούς, λόγω της περιφερειοποίησης του προστίμου συνυπευθυνότητας. Την ίδια «τύχη» έχουν και οι παραγωγοί καπνού, τεύτλων, βιομηχανικής τομάτας και καλαμποκιού και άλλων προϊόντων. «Υπό εξαφάνιση» βρίσκεται και η κτηνοτροφία. Και «θηλιά» στο λαιμό πολλών αγροτών αποτελούν τα χρέη προς την ΑΤΕ.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Β. Γάκης, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, τονίζει ότι «μοναδική λύση για τους αγρότες είναι να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και ν' αγωνιστούν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, διαφορετικά θα κλείσουν πολλά σπίτια». Δηλώνει, δε, σίγουρος ότι «οι αγρότες θα εντείνουν τον αγώνα τους, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να τον "σπάσει", συντονίζοντας τη δράση τους με τ' άλλα λαϊκά στρώματα».

«Εφιάλτης» η ανεργία

Πριν τρία χρόνια ο αριθμός των ανέργων του Νομού Καρδίτσας, που ήταν καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, ήταν 2.000 και σήμερα ξεπερνά τις 14.000 και το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 34%! Στην Ενωση Συνεταιρισμών, όπου απασχολούνταν 300 μόνιμοι και 400 εποχικοί εργαζόμενοι, σήμερα εργάζονται μόνο 100. Το κλείσιμο του καπνεργοστασίου άφησε άνεργους 700 εργαζόμενους. Πάνω από 400 άτομα εργάζονταν στο δασαρχείο, σήμερα δε δουλεύουν, καθώς το υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε να συρρικνωθούν οι δραστηριότητές του και να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια. Πάνω από 400 εργαζόμενοι απολύθηκαν και από τα έργα εκτροπής του Αχελώου, όπως, επίσης, δεκάδες εργαζόμενοι στο φράγμα Σμοκόβου, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να τα σταματήσει.

Ο Στ. Γούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, μιλώντας στο «Ρ», επισημαίνει ότι «στην Καρδίτσα υπάρχει μια παράδοση, που είναι το κοινό μέτωπο αγροτών, εργατών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων, το οποίο θα διευρυνθεί για να συνεχιστεί ο αγώνας διεκδίκησης λύσεων στα προβλήματα του καρδιτσιώτικου λαού».

Χωρίς χρήμα η αγορά

Κατά 50% μειώθηκε ο τζίρος των μικροεπαγγελματιών και εμπόρων, τον τελευταίο χρόνο, αφού το εισόδημα των αγροτών και των εργαζομένων, που αποτελούν την πελατεία τους έχει μειωθεί δραματικά, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί και η λειτουργία τεσσάρων μεγάλων υπέρ - μάρκετ που άνοιξαν τον τελευταίο χρόνο. Τα μισά, ίσως και περισσότερα, μπακάλικα έβαλαν «λουκέτο». Επίσης, από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα, 392 μικροεπιχειρήσεις έκλεισαν και 371 έκαναν διακοπή.

Η Βάσω Ξυδιά, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας, τονίζει ότι «δεν υπάρχει χρήμα στην αγορά, αφού συρρικνώνεται το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων». Και επισημαίνει ότι «οι επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, μαζί με τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία, να οργανώσουν την πάλη τους κατά της φιλομονοπωλιακής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ