Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
Σφίγγει η θηλιά της κυβέρνησης
  • Δε φτάνουν τα χρήματα για το δώρο Χριστουγέννων των συνταξιούχων
  • Η κυβέρνηση οφείλει 124,6 δισ. δραχμές για την περίοδο 1995-2001

Με το βρόχο της κυβερνητικής πολιτικής βρίσκεται εδώ και δυο χρόνια ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), που προήλθε απ' την ενοποίηση των Ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΑΕ (Εμπόρων) και ΤΣΑ (Αυτοκινητιστών) και παρουσιάστηκε ως υπόδειγμα για τις ενοποιήσεις των Ταμείων. Αιτία για τον οικονομικό στραγγαλισμό του ΟΑΕΕ είναι η ίδια η κυβέρνηση, η οποία αρνείται να καταβάλει τις οικονομικές της υποχρεώσεις που απορρέουν απ' το νόμο 2084/92 - τον γνωστό αντιασφαλιστικό νόμο Σιούφα.

Οπως φαίνεται στον Πίνακα 1, η κυβέρνηση οφείλει στον ΟΑΕΕ ποσό 124,6 δισ. για την περίοδο 1995-2001.

Ενώ δηλαδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει όλες τις αρνητικές για τους ασφαλισμένους διατάξεις των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ, εντούτοις αρνείται να εκπληρώσει τις ελάχιστες υποχρεώσεις της για την κρατική συμμετοχή που προβλέπει ο νόμος 2084/92. Κι όχι για όλους τους ασφαλισμένους αλλά μόνο για εκείνους που ασφαλίστηκαν μετά την 1.1.1993.

Αυτή η άρνηση αποκαλύπτει και πόση βαρύτητα μπορεί να έχουν οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, ότι η «κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό έχει αναλάβει καίριες δεσμεύσεις, όπως τη διεύρυνση της κρατικής χρηματοδότησης, πέρα από τους ήδη θεσμοθετημένους πόρους», προκειμένου να σύρει τους εργαζόμενους στο τραπέζι του λεγόμενου διαλόγου για το Ασφαλιστικό.


Τον Ιούνη του 1999 το Ταμείο είχε 81,5 δισ. αποθεματικά, που άρχισαν να μειώνονται κατακόρυφα και στο τέλος του 1999 έπεσαν στα 45 δισ. Ηδη από πέρσι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΕ άρχισε να προειδοποιεί τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι από 1.1.2001 θα «υπάρξει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα» και ζητούσε την «άμεση καταβολή όλου του οφειλόμενου ποσού από το κράτος, βάσει της διμερούς χρηματοδότησης που προβλέπει ο νόμος 2084/92».

Αποκαλυπτικό είναι το έγγραφο που έστειλε η διοίκηση του ΟΑΕΕ στον υπουργό Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, στις 26.7.2001, στο οποίο ανέφεραν: «Εάν δεν αποδοθούν τα χρήματα αυτά τότε είναι ορατός ο κίνδυνος να μην καταβληθούν από τα Ταμεία οι συντάξεις του μηνός Σεπτεμβρίου και μετά, αφού τα διαθέσιμά τους έχουν μειωθεί επικίνδυνα».

Ως μερική λύση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών ζητούσαν την καταβολή 30 δισ. στο ΤΕΒΕ, 7 δισ. στο ΤΑΕ και 3 δισ. στο ΤΣΑ. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδοθεί ούτε μία δραχμή στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν οι οικονομικές υπηρεσίες του Ταμείου, να μην μπορέσουν να καταβάλουν σίγουρα το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους. Μάλιστα, η εκτίμηση αυτή γίνεται με το συνυπολογισμό των εισφορών, τις οποίες στο τέλος του Σεπτέμβρη τις ανεβάζουν σε 28-29 δισ. δραχμές.

Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι στον κοινό αγώνα για την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης
Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι στον κοινό αγώνα για την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης
Για τις συντάξεις ενός μήνα χρειάζονται 22 δισ. δραχμές. Ετσι, το Δεκέμβρη το Ταμείο θα χρειαστεί 66 δισ. (δυο δεκαπενθήμερα και δώρο Χριστουγέννων).

Να σημειωθεί ακόμα ότι:

  • Το ΤΕΒΕ απέδωσε στο Λογαριασμό Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΛΑΦΚΑ) το ποσό των 41 δισ. δραχμών (κατ' εφαρμογήν του άρθρου 67 του νόμου 2084/92) για την περίοδο 1993-2000.
  • Το ΤΑΕ οφείλει στο ΛΑΦΚΑ 7,2 δισ. και το ΤΣΑ οφείλει 11,6 δισ. δραχμές επίσης στο ΛΑΦΚΑ.
  • Το ΤΣΑ πήρε ως ενίσχυση απ' το ΛΑΦΚΑ 61,7 δισ. για την περίοδο 1994-2001.

«ΟΧΙ στον διάλογο-απάτη» ήταν το σύνθημα της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ και Εμπόρων στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό
«ΟΧΙ στον διάλογο-απάτη» ήταν το σύνθημα της Παναττικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ και Εμπόρων στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ