Πέμπτη 30 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΑΒ
Απαιτούν την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Σχεδόν καθολική η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Με ποσοστά συμμετοχής που άγγιξαν το 100% πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία των εργαζομένων στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), οι οποίοι διεκδικούν την άμεση εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφτηκε τον περασμένο Οκτώβρη.

Στο πλαίσιο της απεργίας έγινε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Στο πλάι των απεργών βρέθηκε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στη συνάντηση που έγινε, ο υφυπουργός Εργασίας Α. Πετρόπουλος αρκέστηκε να δηλώσει ότι το υπουργείο... βλέπει θετικά το αίτημά τους, αλλά δεν είναι αρμόδιο για να επιβάλει την εφαρμογή της σύμβασης!

Σε κάθε περίπτωση, η σύμβαση έχει κατατεθεί από προχτές στην Επιθεώρηση Εργασίας και οι εργαζόμενοι θα εντείνουν τις πιέσεις τους για την εφαρμογή της.

Στο εργοστάσιο της ΕΑΒ στο Σχηματάρι δουλεύουν 1.387 εργαζόμενοι, από 2.936 που δούλευαν το 2009. Το 75% του προσωπικού βρίσκεται στην παραγωγή. Αντικείμενο του εργοστασίου είναι η συντήρηση των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Λιμενικού, του Ναυτικού, του στρατού ξηράς, του ΕΚΑΒ και των κυβερνητικών αεροσκαφών. Ακόμα κατασκευάζει τμήματα των «F-16» και των «C-130». Από το σύνολο των σημερινών εργαζομένων περίπου οι 130 είναι συμβασιούχοι. Παρά τη μεγάλη έλλειψη σε εξειδικευμένο προσωπικό, η κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει από πέρυσι προσλήψεις με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ενώ υπάρχει η παραδοχή ότι για να εξειδικευθεί και να ενσωματωθεί στην παραγωγή ένας εργαζόμενος απαιτούνται δύο χρόνια.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε βαριές και ιδιαίτερα επικίνδυνες εργασίες, λόγω και των υλικών σε ορισμένα από τα μέσα και τα αντικείμενα εργασίας. Σήμερα η κυβέρνηση μέσω της διορισμένης διοίκησης θέλει να προχωρήσει σε νέες περικοπές, μισθολογικές και μη μισθολογικές, που συνδέονται και με το είδος της εργασίας, όπως είναι η περικοπή με αναδρομική ισχύ του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

Μετά την πετυχημένη απεργία το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου θα συνεδριάσει ξανά, ενώ τη Δευτέρα 4/12 θα γίνει στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση όπου οι εργαζόμενοι θα εκτιμήσουν εκ νέου τη στάση τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ