Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Πρόταση για συνασπισμό σε «βασικά» σημεία από το SPD

Από το πρόσφατο συνέδριο του SPD

Copyright 2017 The Associated

Από το πρόσφατο συνέδριο του SPD
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Νέες φόρμουλες κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) αναζητούν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ώστε από τη μια να εξασφαλιστεί συναίνεση για την πολιτική υπέρ του γερμανικού κεφαλαίου και από την άλλη να περιοριστούν οι «φθορές» για το κόμμα τους. Σήμερα το βράδυ συναντώνται οι ηγέτες των τριών κομμάτων, Αγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, προκειμένου να καθορίσουν την πορεία των διερευνητικών συνομιλιών. Θυμίζουμε ότι το συνέδριο του SPD (7 - 9 Δεκέμβρη) έδωσε το «πράσινο φως» για «ανοιχτές» διαπραγματεύσεις, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν είτε σε μεγάλο συνασπισμό, είτε σε ανοχή κυβέρνησης μειοψηφίας.

Προχτές το βράδυ, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, προτάθηκαν νέες μορφές κυβερνητικής λύσης, δηλαδή αντί για ένα μεγάλο συνασπισμό (θα είναι ο τρίτος από το 2005) ένας «συνασπισμός συνεργασίας», όπως χαρακτηρίστηκε από τον επικεφαλής της «αριστερής» πτέρυγας του κόμματος, Ματίας Μιρς. Σύμφωνα με το μοντέλο του «συνασπισμού συνεργασίας», θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία SPD - CDU/CSU στα βασικά ζητήματα και τα πιο επιμέρους να αφεθούν «ανοιχτά», προκειμένου να συζητηθούν και να αποφασιστούν στο κοινοβούλιο.

Οι σοσιαλδημοκράτες προσπαθούν να συμβιβάσουν από τη μια την ανάγκη να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση που θα προωθήσει αποφασιστικά τα συμφέροντα των γερμανικών ομίλων στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό, και από την άλλη την πολιτική τους επιβίωση, καθώς μεγαλώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια και έχουν μειωθεί κατακόρυφα τα εκλογικά τους ποσοστά.

«Ημασταν πολύ προσδεδεμένοι στην κυβέρνηση», είπε ο Μ. Μιρς αναφερόμενος στον προηγούμενο μεγάλο συνασπισμό (2013 - 2017). Στις 185 σελίδες της τότε κυβερνητικής συμφωνίας είχε καθοριστεί και η παραμικρή λεπτομέρεια. Βέβαια, τα δύο βασικά κόμματα του κεφαλαίου τα ενώνουν πολλά και οι όποιες διαφορές τους αφορούν επιμέρους ζητήματα ή θέματα τακτικής. Ενδεικτικά, το ίδιο το SPD αναφέρει ως «συμβολή» του προς το λαό, την προηγούμενη νομοθετική περίοδο, την καθιέρωση του κατώτατου μισθού πείνας και τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο ίδιος θεωρεί πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε 5 - 10 βασικά θέματα, όπως ο προϋπολογισμός, η ευρωπαϊκή πολιτική, η Ενέργεια, η ψηφιοποίηση, η εκπαίδευση.

Στο μεταξύ το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο προειδοποιεί τα τρία κόμματα να μην προβούν σε σχέδια «μεγάλων κρατικών δαπανών» (κατάργηση του φόρου αλληλεγγύης, υψηλότερες συντάξεις κ.ά.) και απαιτεί από την επόμενη κυβέρνηση «αυστηρή πορεία λιτότητας». «Ενόψει των υφιστάμενων και νέων προκλήσεων, η διαρθρωτική εξυγίανση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο», αναφέρεται στην ετήσια έκθεσή του. Επίσης σημειώνει πως πρέπει να μπει τέλος στην ευνοϊκότερη φορολόγηση του καύσιμου ντίζελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ