Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΙΝΔΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
«Συντονισμός» με φόντο διεθνείς «μετασχηματισμούς»

Χωρίς να εξαλείφονται μεταξύ τους αντιθέσεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Κίνα - Ινδία - Ρωσία συνεχίζουν να δίνουν στη συνεργασία τους μεγάλη σημασία, για την υπεράσπιση των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκπροσωπούν, χωρίς αυτό βέβαια να αναιρεί αντιθέσεις και διαφωνίες που παραμένουν μεταξύ τους.

Αυτό επιβεβαίωσε και η 15η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, Σούσμα Σουαράτζ και Σεργκέι Λαβρόφ, που έγινε στο Νέο Δελχί, προχτές, με πολλές επισημάνσεις για την ανάγκη να ενισχυθεί ο τριμερής συντονισμός σε λυκοσυμμαχίες, όπως η Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης (SCO) και οι BRICS, αλλά και η ανάπτυξη της συνεργασίας με άλλες, όπως η Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), καταγράφοντας έτσι το αυξημένο ενδιαφέρον και για συγκεκριμένες - πολλά υποσχόμενες - περιοχές του πλανήτη.

Το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης αναφέρεται σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τη Συρία και το Παλαιστινιακό, μέχρι την Ουκρανία και τη Βόρεια Αφρική, επιβεβαιώνοντας ότι τα συγκεκριμένα ιμπεριαλιστικά κέντρα αναζητούν σταθερά τρόπους ενίσχυσης της παρέμβασής τους. Συχνά - πυκνά γίνεται αναφορά στο μεγαλύτερο ρόλο που πρέπει να παίξουν διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, και στη σημασία της «πολυμέρειας» (που συχνά επικαλούνται γεωπολιτικά κέντρα που διεκδικούν επίμονα αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού δυνάμεων).

Σε δηλώσεις του ο Λαβρόφ είπε ότι η τριμερής συνεργασία αποτελεί «σημαντικό στοιχείο στις προσπάθειες να διασφαλιστεί μια πολυπολική αρχιτεκτονική, που θα φέρει πιο δίκαιες και δημοκρατικές λύσεις» σε πολλά διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Ενώ ο Κινέζος ομόλογός του μίλησε για την «τρομερή ζωτικότητα» και τις «μεγάλες προοπτικές» που έχει επιδείξει η τριμερής συνεργασία, επισημαίνοντας ότι «ο κόσμος διέρχεται μια γοργή ανάπτυξη, μεγάλους μετασχηματισμούς και προσαρμογές, με αυξανόμενες αβεβαιότητες» και ότι οι τρεις δυνάμεις «πρέπει να παίξουν ενεργό ρόλο σε μια παγκόσμια δομή που αλλάζει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι ΗΠΑ με νέες συμμαχίες στον ανταγωνισμό με την Κίνα (2024-04-13 00:00:00.0)
Σχέδια για συνεργασία από την άμυνα μέχρι ...την Αρκτική (2022-11-09 00:00:00.0)
Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με φόντο γενικότερες κόντρες (2019-02-28 00:00:00.0)
Συνάντηση ΥΠΕΞ και «αμοιβαία στήριξη» (2016-02-16 00:00:00.0)
Αλισβερίσι και στη Μόσχα για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας (2015-02-12 00:00:00.0)
Σχέδια τριμερούς συνεργασίας (2007-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ