Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ - ΚΙΝΑ
Σχέδια τριμερούς συνεργασίας

Υπέρ της αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της Ινδίας τάσσεται η Ρωσία και η Κίνα

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών Ινδίας, Κίνας, Ρωσίας

Associated Press

Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών Ινδίας, Κίνας, Ρωσίας
Στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, πραγματοποιήθηκε χτες, 14 Φλεβάρη, τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Ινδίας και Κίνας, όπου συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της βιοτεχνολογίας, της υγείας, όπως και διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα.

Σε κοινή ανακοίνωση σημειώνεται πως «οι πλευρές υπογραμμίζουν τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στον ΟΗΕ, μεταξύ των άλλων και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της πληθώρας των προκλήσεων που υπάρχουν στο σύγχρονο κόσμο. Συνέπεσαν στην άποψη πως τα κράτη - μέλη θα πρέπει να τείνουν, ώστε ο ΟΗΕ να γίνει ένας ανοιχτός και δραστικός οργανισμός, που ν' ανταποκρίνεται στη σύγχρονη πραγματικότητα».

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην αύξηση του διεθνούς ρόλου της Ινδίας στις διεθνείς υποθέσεις και τάσσονται υπέρ της άμεσης ψήφισης του σχεδίου διεθνούς σύμβασης, που έχει καταθέσει η Ινδία στον ΟΗΕ, ενάντια σε ενέργειες πυρηνικής τρομοκρατίας.

Ταυτόχρονα οι τρεις υπουργοί υποστήριξαν την παραπέρα ανάπτυξη της τριμερούς συνεργασίας, στα πλαίσια της περιφερειακής συνεργασίας ενάντια στην «τρομοκρατία», στο εμπόριο ναρκωτικών και το οργανωμένο έγκλημα.

Επίσης, οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί φέτος ένα «επιχειρηματικό φόρουμ» επιχειρηματιών από τις 3 χώρες και έγινε δεχτή πρόταση της Ινδίας, να πραγματοποιηθεί έως τα τέλη του χρόνου ένα τριμερές σεμινάριο για γεωπολιτικά ζητήματα. Δεκτή έγινε και η πρόταση της Κίνας, να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση. Σε δηλώσεις του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε πως «όλες οι καταστάσεις κρίσεων στον κόσμο θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου και με κοινές προσπάθειες, χωρίς αντιπαράθεση. Είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα ενιαίο και ισορροπημένο σύστημα διεθνών σχέσεων και οι σημερινές συνομιλίες έδειξαν πως η συνεργασία σε τριμερές επίπεδο στηρίζεται στην κοινή προσέγγιση των 3 κρατών στα θεμελιακά ζητήματα της παγκόσμιας κοινότητας». Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως «στο Νέο Δελχί εξετάστηκε η εμβάθυνση της συνεργασίας στα πλαίσια της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, οι προοπτικές της σταθερότητας στην Κεντρική Ασία, με σεβασμό στην κυριαρχία των κρατών της περιοχής και χωρίς προσπάθειες δημιουργίας εκεί κάποιας τεχνητής έντασης. Εχουμε επίσης - είπε ο Λαβρόφ - σχέδια συνεργασίας των 3 κρατών στην Ανατολική Ασία και συνολικά στην περιοχή».


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ