Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Νέο «σχέδιο ασφάλειας» και επιθέσεις

Αμερικανοντυμένος Ιρακινός στρατιώτης στις επιχειρήσεις «ασφάλειας» στη Βαγδάτη

Associated Press

Αμερικανοντυμένος Ιρακινός στρατιώτης στις επιχειρήσεις «ασφάλειας» στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Την έναρξη της εφαρμογής του νέου «σχεδίου ασφάλειας» στη Βαγδάτη ανακοίνωσε, χτες το πρωί, ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι. Υπογράμμισε ότι μέχρι το πέρας του, ο στρατός και η αστυνομία έχουν διευρυμένες εξουσίες, ότι τα σύνορα με Ιράν - Συρία θα κλείσουν προσωρινά και ότι όποιος δε συμμορφωθεί με τα νέα μέτρα «θα συλληφθεί για παράβαση του αντιτρομοκρατικού νόμου».

Αισιόδοξος για την επιτυχία του νέου σχεδίου εμφανίστηκε και ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Μπους παραδέχτηκε, βέβαια, ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να επικρατήσει ηρεμία και θα μεσολαβήσουν σκληρές συγκρούσεις. Αναφέρθηκε, επίσης, και στο ζήτημα του εντοπισμού ιρανικού οπλισμού στο Ιράκ. Υποστήριξε ότι σίγουρα υπάρχουν ιρανικά στοιχεία, πιθανώς και οργανωμένες μονάδες στρατού, που διοχετεύουν όπλα στο Ιράκ, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι εκτελούν διαταγές ανωτέρων.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τη στιγμή που επιβεβαιωνόταν ότι το αμερικανικό «Σινούκ» που κατέπεσε την περασμένη βδομάδα, επλήγη από «σύγχρονα όπλα» και ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι ο ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ βρίσκεται εδώ και βδομάδες στο Ιράν. Την πληροφορία διέψευδαν συνεργάτες του.

Χτες, τέλος, 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε 4 επιθέσεις στη Βαγδάτη, ενώ στο Ραμάντι από επίθεση καμικάζι κατά αστυνομικού τμήματος σκοτώθηκαν άλλοι 8 και τραυματίστηκαν 7.

Ασφαιρά πυρά των Δημοκρατικών

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων των 435 μελών, έχουν ρίξει το βάρος τους πλέον οι Δημοκρατικοί μετά την αποτυχία τους στη Γερουσία να υιοθετηθεί μη δεσμευτική απόφαση έκφρασης της αντίθεσης στη «νέα πολιτική» του Λευκού Οίκου για το Ιράκ. Την Τρίτη ξεκίνησε η συζήτηση που θα διαρκέσει ως την Παρασκευή επί του ψηφίσματος που έχουν υποβάλλει προς έγκριση οι Δημοκρατικοί και το οποίο καταγγέλλει ως αντίθετη προς το εθνικό συμφέρον την απόφαση Μπους να στείλει στρατιωτικές ενισχύσεις στο Ιράκ και τη χαρακτηρίζουν ως «καταστροφική αποτυχία».

Η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, άνοιξε τη συζήτηση τονίζοντας ότι «για να νικήσουμε στο Ιράκ χρειάζονται διπλωματικές και πολιτικές πρωτοβουλίες»... «Η κλιμάκωση που προωθεί ο Πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται να κάνει τη χώρα μας ασφαλέστερη, να ενισχύσει τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, να σταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό η πολιτική Μπους δεν έχει τη στήριξή μου». Οσο για τους Ρεπουμπλικανούς επιχειρούν να μειώσουν τις «λιποταξίες» κατά την ψηφοφορία.

Πιέζει ο ΟΗΕ

Την απόφαση να γίνουν δεκτοί στο αμερικανικό έδαφος 7.000 Ιρακινοί πρόσφυγες ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η ανακοίνωση ήρθε ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις του ΟΗΕ προς πολλές χώρες, και ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ, να δεχτούν πρόσφυγες από το Ιράκ, που συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις γειτονικές στο Ιράκ χώρες που δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ