Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις για το σχέδιο Αχτισαάρι

... και τις «εισαγωγές» διαδηλωτών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η απόρριψη του σχεδίου Αχτισαάρι για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου ήταν το βασικό μέλημα της χτεσινής πρώτης - μετά τις εκλογές του Γενάρη - συνεδρίασης της 250μελούς σερβικής Βουλής. Οι τοποθετήσεις του Σέρβου Προέδρου Μπόρις Τάντιτς και του απερχόμενου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα ήταν καθαρή προτροπή για καταψήφιση του σχεδίου του απεσταλμένου του ΟΗΕ που χαρακτηρίστηκε (εύλογα...) παράνομο. Μεταξύ πολλών άλλων επειδή, όπως επισήμαναν Τάντιτς και Κοστούνιτσα, αρνείται τα σερβικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Κοσσυφοπέδιο καταστρατηγώντας έτσι με μιας σερβικό Σύνταγμα, Χάρτα του ΟΗΕ και την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία τερματίστηκε η φονική επιδρομή του ΝΑΤΟ τον Ιούνη του '99.

Το ίδιο 24ωρο, στην Πρίστινα ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ, Γιοακίμ Ρίκερ, ανακοίνωσε την αποπομπή του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Στίβεν Κέρτις, σε σχέση με τις πρόσφατες διαδηλώσεις Κοσσοβάρων Αλβανών που οδήγησαν στο θάνατο δύο ατόμων και στον τραυματισμό 80 άλλων. Ωστόσο, αίσθηση δεν προκάλεσε αυτή η εξέλιξη αλλά η ακόλουθη επισήμανση του αναπληρωτή διοικητή του ΟΗΕ, Στίβεν Σουκ: «Στρατολογούνται άτομα από τρίτες χώρες για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο»... Εξέφρασε «βαθιά ενόχληση» από το γεγονός, που όπως είπε μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου, παρακολουθείται στενά. Αρνήθηκε πάντως να κατονομάσει τις χώρες (στις οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα συμπεριλαμβάνεται και η ΠΓΔΜ).

Τέλος, χτες το γραφείο του Αχτισαάρι - κωφεύοντας επιδεικτικά στις αντιδράσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών - ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα των υποτιθέμενων «διαπραγματεύσεων» στη Βιέννη, που θα διαδραματιστούν σε τρεις γύρους στο διάστημα 23 Φλεβάρη ως 10 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ