Πέμπτη 15 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα η επέτειος για το Χαρίρι

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε, χτες, την πλατεία Μαρτύρων στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τη συμπλήρωση 2 χρόνων από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Παρόντες στη συγκέντρωση και οι ηγέτες των κομμάτων που συνεχίζουν να συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σινιόρα και έχουν, επανειλημμένως, εκφράσει «αντισυριακές» θέσεις.

Οι ομιλητές απευθύνθηκαν στους συγκεντρωμένους πίσω από αλεξίσφαιρο γυαλί ενώ τα μέτρα ασφαλείας (αποκλεισμένοι δρόμοι, οδοφράγματα και περιπολίες αστυνομικών και στρατού) ήταν δρακόντεια και, τουλάχιστον, μέχρι το βράδυ όλα κυλούσαν ήρεμα. Οι περισσότεροι από τους ομιλητές δε δίστασαν να κατηγορήσουν, και πάλι, ευθέως τη Δαμασκό για την προχτεσινή βομβιστική επίθεση κατά 2 λεωφορείων, βορείως της Βηρυτού, κοντά στην Μπικφάγια, προπύργιο των Χριστιανών Φαλαγγιτών.

Χαρακτηριστικά, ο Δρούζος ηγέτης Ουαλίντ Τζουμπλάντ, χαρακτήρισε τον Σύρο Πρόεδρο «θηρίο και τύραννο», που όσο βρίσκεται στην εξουσία, θα επηρεάζεται αρνητικά ο Λίβανος. Τη Δαμασκό «έδειξε» ως υπεύθυνη για την επίθεση στα λεωφορεία, την Τρίτη, και ο πρωθυπουργός Φουάντ Σινιόρα σε προηγούμενες δηλώσεις του.

Αντίθετα, ο γιος του Χαρίρι, Σάαντ, εμφανίστηκε, και κατά την ομιλία του στη συγκέντρωση, σχετικά συγκρατημένος. Επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην πολιτική κρίση που υπάρχει στη χώρα και κάλεσε την αντιπολίτευση σε διάλογο, επιμένοντας ότι κύριο είναι η ενότητα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ