Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Νέα συνάντηση των δύο προέδρων

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών συναντήθηκαν για 8η φορά φέτος, στο πλαίσιο περιοδείας Πούτιν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου οξύνεται ο ανταγωνισμός

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν είχε προχτές το βράδυ νέα συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς ο δεύτερος επέστρεφε από μίνι περιοδεία στην Ανατολική Μεσόγειο, που περιελάμβανε επίσκεψη στην Αίγυπτο, αλλά και μια σύντομη στάση στη Συρία.

Ηταν η 8η φορά φέτος που οι δύο ηγέτες είχαν τετ-α-τετ, στο φόντο έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών σε Μέση Ανατολή και γενικότερα.

Εκτός από τις εξελίξεις σε Παλαιστίνη και Συρία - Ιράκ, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων, με ειδικό ενδιαφέρον σε κοινές μεγάλες επενδύσεις που προχωρούν, όπως η κατασκευή μονάδας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού της νότιας Τουρκίας από τον ρωσικό κολοσσό «Rosatom». Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης η προσεχής τουρκική αγορά ρωσικών πυραύλων εδάφους - αέρος «S-400», για την οποία την επόμενη βδομάδα θα γίνει νέα συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «αυτός ο στενός διάλογος δείχνει τη συνεργασία μας που προχωρά όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις (αλλά) και τα περιφερειακά ζητήματα. Η ρωσοτουρκική συνεργασία δυναμώνει κάθε μέρα. Σε πολιτικό επίπεδο, αλληλεπιδρούμε μέσα σε ένα αρμονικό περιβάλλον εργασίας».

Ο Πούτιν από τη μεριά του σημείωσε ότι «η συνεργασία ανάμεσα σε Μόσχα και Αγκυρα προοδεύει με επιτυχία σε πολλούς τομείς», ενώ και οι δύο στάθηκαν ιδιαίτερα στους σημαντικούς ρυθμούς με τους οποίους αυξάνεται το διμερές εμπόριο. Οπως τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος, μόνο το πρώτο 9μηνο του 2017 ο όγκος των διμερών συναλλαγών έφτασε τα 15 δισ. δολάρια (αυξημένες κατά 36%), ενώ όλο το 2016 ήταν 15,8 δισ.

Αναφερόμενος στο Ακουγιού, ο Πούτιν δεν παρέλειψε να συνδέσει την ολοκλήρωσή του με τη «βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Τουρκίας» αλλά και τη «διαφοροποίηση της προμήθειας ρωσικού αερίου σε άλλες χώρες».

Η νέα συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν έγινε ενώ οι δύο πλευρές δυναμώνουν το συντονισμό τους σε κρίσιμα «μέτωπα», όπως αυτό της Συρίας, μέσα από το «σχήμα της Αστάνα» (για τη διαδικασία «πολιτικής μετάβασης» στη Συρία), μαζί με το Ιράν, και ενώ γίνονται πιο περίπλοκες οι σχέσεις της Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ