Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ - ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Υπερδιπλάσια συμμετοχή, επιστέγασμα της πλούσιας αγωνιστικής δράσης

Παρεμβάσεις για κάθε πρόβλημα στους χώρους δουλειάς οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο...
Παρεμβάσεις για κάθε πρόβλημα στους χώρους δουλειάς οργανώνει το κλαδικό Συνδικάτο...
Με υπερδιπλάσιο αριθμό ψηφισάντων ολοκληρώθηκαν το προηγούμενο διάστημα οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, στις εκλογές πήραν μέρος 679 εργαζόμενοι, από 267 που είχαν ψηφίσει τον Δεκέμβρη του 2014, ανεβάζοντας τη συμμετοχή κατά 154%!

«Η συμμετοχή στις αρχαιρεσίες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Τζαβάρας. Το Συνδικάτο, που ιδρύθηκε το 2002, μετρά σημαντικά βήματα ενίσχυσης. «Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν το επιστέγασμα της δράσης που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των συναδέλφων του κλάδου και τη διεύρυνσή τους», εξηγεί ο Γ. Τζαβάρας.

Ανάμεσα στη δράση του Συνδικάτου, περιλαμβάνονται παρεμβάσεις για να ανακληθούν απολύσεις, για να καταβληθούν δεδουλευμένα, μισθοί, υπερωρίες, δώρα και επιδόματα, για να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και να χορηγηθούν μέσα ατομικής προστασίας. Το Συνδικάτο έχει σταθερά μέτωπο ενάντια στο αίσχος της εργολαβικής - «δουλεμπορικής» εργασίας, παλεύει για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Επιδιώκει, επίσης, σταθερά τη συνεργασία με όλα τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου στην περιοχή.

Βήματα στη συσπείρωση των εργαζομένων

...μαζί με επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής
...μαζί με επιχειρησιακά σωματεία της περιοχής
Ανάμεσα στις πλευρές που ξεχωρίζουν όσον αφορά στις πρόσφατες αρχαιρεσίες είναι η συμμετοχή εργαζομένων από μια σειρά χώρων δουλειάς, όπου το Συνδικάτο δεν είχε μέχρι πρόσφατα δυνάμεις. Οπως εξηγεί ο Γ. Τζαβάρας, η συμμετοχή αυτή ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνει το Συνδικάτο το τελευταίο διάστημα να απευθυνθεί συστηματικά στους εργαζόμενους σε περισσότερες επιχειρήσεις, με κάλεσμα να γραφτούν στο κλαδικό τους Συνδικάτο, να συσπειρωθούν στις πρωτοβουλίες και τη δράση του. Τα θετικά βήματα που καταγράφηκαν «μας γεμίζουν νέες ευθύνες στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί να ανταποκριθούμε», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

Αντίστοιχα, αξιοσημείωτη είναι η μεγάλη συμμετοχή μεταναστών εργατών στις επιχειρήσεις του κλάδου. Οι μετανάστες εργάτες συμμετείχαν μαζί με Ελληνες συναδέλφους τους στο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης», το μόνο που κατέβαινε στις εκλογές. Εδωσαν μαζικά το «παρών» όπου στήθηκε η κάλπη. Εκλέχθηκαν σε όλα τα όργανα του σωματείου, στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή, αλλά και ως αντιπρόσωποι στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και στην Ομοσπονδία του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνδικάτο είχε φροντίσει οι ανακοινώσεις του να μεταφραστούν σε γλώσσες όπως τα Ινδικά και τα Πακιστανικά, με δεδομένο ότι εκατοντάδες εργάτες των αντίστοιχων εθνικοτήτων δουλεύουν σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Για το Συνδικάτο, η μάχη των αρχαιρεσιών δόθηκε μαζί με την προετοιμασία της συμμετοχής στην πανεργατική απεργία. Την κάλπη των εκλογών συνόδευαν παντού οι ανακοινώσεις για την απεργία και τη συγκέντρωση των σωματείων στη Χαλκίδα, ενώ στα «πηγαδάκια» η ανάγκη ενίσχυσης του σωματείου «δενόταν» με το απεργιακό κάλεσμα. Ο Γ. Τζαβάρας υπενθυμίζει στο σημείο αυτό τη μεγάλη συμμετοχή στην απεργία σε μια σειρά από χώρους, όπως στις ιχθυοκαλλιέργειες «Νηρέας», όπου επιχειρησιακό και κλαδικό σωματείο οργάνωσαν από κοινού την κινητοποίηση.

Ενισχυμένο πλέον με νέες δυνάμεις, το Συνδικάτο συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και στα δικαιώματα των εργαζομένων, μαζί με την Ομοσπονδία του κλάδου. Συνεχίζει να δίνει τη μάχη για την οργάνωση και την αντεπίθεση των εργαζομένων ενάντια στο σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Αυτό το θετικό αποτέλεσμα είναι ανάγκη να αντιστοιχηθεί στην απεργιακή απάντηση τη μέρα που θα φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης για ψήφιση στη Βουλή, που περιλαμβάνουν και το χτύπημα στο δικαίωμα της συλλογικής οργάνωσης και διεκδίκησης, στην ίδια την απεργία. Με την αισιοδοξία που μας γεμίζει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα συνεχίζουμε τον αγώνα για την ενότητα όλου του κλάδου απέναντι στην εργοδοσία, το κράτος της και τους μηχανισμούς τους. Δίνουμε αυτήν τη μάχη μαζί με την Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων, Ποτών και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ