Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Πρώτο στις δημοσκοπήσεις το «Κίνημα 5 αστέρων»

Ενόψει των επόμενων εκλογών την άνοιξη

ΡΩΜΗ.--

Το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα 5 Αστέρων» (MR5) έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στην Ιταλία την επόμενη άνοιξη, πιθανότατα στις αρχές Μάρτη. Συγκεκριμένα, στην πιο πρόσφατη σχετική έρευνα, το «MR5» έλαβε το 26,8% της πρόθεσης ψήφου. Ακολουθεί το κυβερνητικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD), με ηγέτη τον Ματέο Ρέντσι, πρωθυπουργό της χώρας έως τον περασμένο Μάρτη, με 24,9%.

Το φιλελεύθερο κόμμα «Φόρτσα Ιτάλια» του μεγιστάνα Σ. Μπερλουσκόνι με 15,4%, η επίσης ευρωσκεπτικιστική «Λίγκα του Βορρά» με 13,6%, οι «Αδελφοί της Ιταλίας» με 5,2%.

Η ενίσχυση του «MR5» αντανακλά ευρύτερες διεργασίες, που, όπως σε όλη την Ευρώπη, δυναμώνουν και στο εσωτερικό της ιταλικής πλουτοκρατίας, καταγράφοντας προβληματισμούς για το πώς καλύτερα θα εξυπηρετηθεί η υπεράσπιση των προτεραιοτήτων και σχεδιασμών των ιταλικών μονοπωλίων.

Πρόσφατα, ο 31χρονος επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας του «MR5» Λουίτζι ντι Μάγιο, κατά ορισμένους ο επόμενος νεότερος ηγέτης της Ευρώπης, άνοιξε νέα συζήτηση για το ενδεχόμενο διοργάνωσης δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ΕΕ. Δηλώνοντας πως μια μελλοντική κυβέρνηση του κόμματός του θα διαπραγματευτεί (με τις Βρυξέλλες) «συμβιβασμούς» σχετικά με ζητήματα δημοσιονομικής διαχείρισης, προσθέτοντας ότι αν δεν υπάρξει τέτοια δυνατότητα, «θα ρωτήσουμε τους Ιταλούς αν θέλουν να παραμείνουν ή όχι (στην Ενωση)».

Πάντως, με δεδομένα και τα όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η συνεργασία διαφόρων πολιτικών δυνάμεων για το σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι που θα αναζωπυρώσει αντιλαϊκά παζάρια και διεργασίες.

Αλλωστε, είναι ενδεικτική η ανησυχία έμπειρων «επιτελείων» του κεφαλαίου, όπως ο «οίκος χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης» «Fitch» που εκτίμησε μεσοβδόμαδα ότι η διασφάλιση πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο θα είναι «σκληρή», κάτι που θα «πλήξει τις προοπτικές για μεταρρυθμίσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ