Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση ΥΠΕΞ Τουρκίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Με επίκεντρο τη σύσφιξη της οικονομικής συνεργασίας και τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για περιφερειακά και διεθνή θέματα

ΜΠΑΚΟΥ.--

Διαθέσεις περαιτέρω σύσφιξης της συνεργασίας Τουρκίας - Ιράν - Αζερμπαϊτζάν κατέγραψε η 5η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών που έγινε στο Μπακού, σε μια περίοδο που στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Κασπίας και του Περσικού Κόλπου προχωρούν ανακατατάξεις και οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί. Σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ, στην κοινή Δήλωση της συνάντησης - στην οποία συμμετείχαν αντίστοιχα οι Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Τζαβάντ Ζαρίφ και Ελμάρ Μαμαντιάροφ - εκφράστηκαν υποσχέσεις για ενίσχυση της τριμερούς οικονομικής συνεργασίας, αλλά και να συνεχιστούν διαβουλεύσεις για «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», σε «διάφορα επίπεδα και πλατφόρμες».

Συμφωνήθηκε ακόμα να εφαρμοστούν κοινά επενδυτικά σχέδια στους τομείς της Ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζών, των τηλεπικοινωνιών, της βιομηχανίας, της αγροτικής οικονομίας. Ειδική ικανοποίηση εκφράστηκε για την έναρξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης Μπακού - Τιφλίδας - Καρς, με το σκεπτικό ότι τέτοια σχέδια ενισχύουν τις μεταφορικές δυνατότητες από και προς διάφορους προορισμούς όλης της περιοχής. Μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν και επισημάνσεις για τη σημασία ενίσχυσης της συνεργασίας στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Υψηλοί τόνοι και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν ύψωσε ξανά χτες τους τόνους κατά των ΗΠΑ, στο πλαίσιο διάφορων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και παζαριών που μαίνονται με όχημα το Παλαιστινιακό. Ειρωνευόμενος όσους εμφανίζουν τις ΗΠΑ ως «κέντρο της δημοκρατίας», ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι αυτές «προσπαθούν να αγοράσουν τη βούληση του κόσμου με δολάρια» και συνέχισε: «Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να αγοράσετε τη βούληση της Τουρκίας με δολάρια».

Την ίδια στιγμή, χτες η Αγκυρα ύψωσε τους τόνους και απέναντι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αντιδρώντας σε δηλώσεις του ΥΠΕΞ της χώρας Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ-Ναϊάν ότι ο στρατιωτικός διοικητής Φαχρεντίν Πασά - ηγέτης του στρατού επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας - πρωτοστάτησε στη λεηλασία της Μεδίνα στη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αλ-Ναϊάν επέκρινε πράξεις του Οθωμανού διοικητή για να καταλήξει ότι «αυτοί ήταν οι πρόγονοι του Ερντογάν και αυτή είναι η ιστορία τους με τους Αραβες μουσουλμάνους», εκφράζοντας ουσιαστικά ...διαφωνίες με τις προσπάθειες της Αγκυρας να διεκδικήσει ρόλο προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων. Ο Τούρκος Πρόεδρος αντέδρασε οργισμένος, κατηγορώντας τον ΥΠΕΞ των ΗΑΕ ότι «τον έχουν κακομάθει τα λεφτά και το πετρέλαιο». Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, CHP, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ζήτησε την άμεση ανάκληση του πρέσβη της Τουρκίας στο Αμπου Ντάμπι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ