Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2017 - Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέοι αντιδραστικοί όροι για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Αλλη μια τροπολογία προστέθηκε στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης

Ακόμα πιο αντιδραστικό έγινε το νομοθετικό πλαίσιο για τα οικονομικά των κομμάτων μετά την τροπολογία που ψηφίστηκε από τη Βουλή την Πέμπτη 21 Δεκέμβρη, η οποία προβλέπει αλλαγές σε ό,τι αφορά τους όρους για την «ιδιωτική χρηματοδότηση», όπως χαρακτηρίζεται στον νόμο οποιαδήποτε ενίσχυση των κομμάτων, εκτός της κρατικής χρηματοδότησης. Την αντιδραστική τροπολογία υπερψήφισαν, εκτός από τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και το Ποτάμι.

Με τον νέο αυτό κρίκο στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης μειώνεται περαιτέρω από 50 σε 15 ευρώ το ανώτατο όριο ανώνυμης χρηματοδότησης. Το συνολικό ποσό, που μπορεί να συγκεντρώσει με αυτόν τον τρόπο ένα πολιτικό κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4%, αντί του 5% που ίσχυε, της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης του προηγούμενου έτους, και σε κάθε περίπτωση το ανώτατο όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 75.000 ευρώ κατ' έτος αντί των 100.000 που ίσχυε έως σήμερα. Για οικονομική ενίσχυση από 16 ευρώ και πάνω, καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του ΑΦΜ ή του αριθμού ταυτότητας του «χρηματοδότη», στην ουσία δηλαδή ονομαστικοποιείται κάθε προσφορά.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία αναδεικνύοντας ότι τα περί καταπολέμησης του «μαύρου πολιτικού χρήματος» είναι προσχήματα, αφού αυτό το «χρήμα» δεν διακινείται με τα κουπόνια των 5, 10, 15 ευρώ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι το ΚΚΕ δέχεται έλεγχο και μάλιστα εξονυχιστικό στα οικονομικά του και δίνει στοιχεία που του ζητούνται, εκτός από ένα: Τα ονόματα των εργαζομένων που θα πάρουν ένα κουπόνι οικονομικής ενίσχυσης. Ανέδειξε επίσης ότι πραγματικός στόχος της τροπολογίας είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός των κομμάτων που στηρίζονται στους εργαζόμενους και αντιστρατεύονται το σύστημα.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι είναι κοροϊδία η επίκληση της «διαφάνειας» και αναφερόμενος στην GRECO, της οποίας κατεύθυνση είναι η τροπολογία, είπε ότι αυτό που επιδιώκεται είναι να γίνει επίσημη η διαπλοκή ανάμεσα στα κόμματα και τις επιχειρήσεις, ανάμεσα στα κόμματα και τα διάφορα οικονομικά λόμπι, να μετατρέψει επίσημα πλέον τα κόμματα σε θυγατρικές των επιχειρήσεων.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημείωσαν ότι οι ισχυροί δεσμοί που έχει το Κόμμα με το λαό είναι τέτοιοι που κανένα μέτρο καταστολής δεν μπόρεσε ποτέ να αποτρέψει την κυκλοφορία κουπονιών. Οτι ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια, με διώξεις και φυλακίσεις, οι εργαζόμενοι δεν σταματούσαν να ενισχύουν οικονομικά το Κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ