Πέμπτη 28 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΚΑΠ ΞΑΝΘΗ
«Στον αέρα» οι 160 εργαζόμενοι

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να πεταχτούν στην ανεργία βρίσκονται οι 160 εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, καθώς σήμερα Πέμπτη συγκαλείται έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, προκειμένου να δρομολογήσει την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής του προστίμου, ύψους 38,2 εκατ. ευρώ, που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές παλαιότερης χρήσης (2009), και την απόφαση του τελωνείου Ξάνθης να μπλοκάρει τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά.

Η ΣΕΚΑΠ σε ανακοίνωσή της μιλά για «ουσιαστική παρεμπόδιση της λειτουργίας της εταιρείας», και δηλώνει ότι «με τη συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων (...) τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».

Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης κατέθεσε αίτημα να συζητηθεί στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα, προκειμένου να εκφραστεί η αντίθεση του δήμου στην προοπτική που χάραξε για τη ΣΕΚΑΠ ο ιδιοκτήτης της και να διατρανωθεί ξεκάθαρο το αίτημα να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» θυμίζει ότι επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανησυχία της για την τύχη της κάποτε συνεταιριστικής Καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, παρουσιάζει τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης στους εργαζόμενους και δείχνει το δρόμο διεξόδου που προτείνει.

Μεταξύ άλλων σημειώνει: «Η πολιτική του κλεισίματος και ξεπουλήματος των συνεταιριστικών οργανώσεων και εταιρειών, που εφάρμοσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΛΑΟΣ και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, έχει ολέθριες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους, στους καταναλωτές και στη συνολικότερη οικονομία των περιοχών όπου βρίσκονται οι συνεταιριστικές βιομηχανίες, άρα και στο νομό μας, και το ζήσαμε έντονα με το κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ.

Το πλειοψηφικό πακέτο (50,36%) των μετοχών της εταιρείας ΣΕΚΑΠ ΑΕ, που κατείχε η ATE, και το 34,18% της ΣΕΚΕ πωλήθηκαν στην εταιρεία DONSKOYTABAK, η οποία σήμερα κατέχει το 84,54% της ΣΕΚΑΠ ΑΕ. Από τότε που ανέλαβε η εν λόγω εταιρεία, προχώρησε σε απολύσεις, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δραστικές μειώσεις στους μισθούς και καταπάτηση των συνδικαλιστικών και εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Πολλοί εργαζόμενοι που δεν αποδέχθηκαν τις ατομικές συμβάσεις απολύθηκαν και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Στη συνέχεια αρκετοί από αυτούς δικαιώθηκαν και επέστρεψαν στην εργασία τους με δικαστικές αποφάσεις.

Στη ΣΕΚΑΠ, το 2013, απασχολούνταν 258 εργαζόμενοι. Σήμερα έμειναν 160 και με χαμηλότερες αποδοχές. Αυτό θεώρησαν πολλοί εξυγίανση και επιτυχία. Και τώρα κλαίνε για την τύχη που επιφυλάσσουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Κοινές Αγροτικές Πολιτικές της στη μικρομεσαία αγροτιά και τις επιχειρήσεις επεξεργασίας των αγροτικών προϊόντων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει πως η οριστική λύση στα προβλήματα των εργατών και αγροτών μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, όπου ο λαός και το κίνημά του θα γίνουν πρωταγωνιστές των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ