Σάββατο 6 Γενάρη 2018 - Κυριακή 7 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 4 Γενάρη η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Ιδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις».

Κεντρικό ζήτημα του νομοσχεδίου είναι η συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, από την οποία δημιουργείται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μια νέα χωροταξική αλλαγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία δεν είναι ξεκομμένη από τις μνημονιακές δεσμεύσεις για συγχωνεύσεις, και γίνεται - όπως και προηγούμενες - χωρίς υποδομές και μέριμνα για τους φοιτητές και για προσωπικό.

Το νέο ίδρυμα, που θα περιλαμβάνει 5 σχολές οι οποίες με τη σειρά τους θα περιλαμβάνουν συνολικά 26 τμήματα, όπως γίνεται ξεκάθαρο στο νομοσχέδιο, εντάσσεται στη συνολική στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση, πυρήνας της οποίας είναι η ακόμα μεγαλύτερη σύνδεσή της με τις επιχειρήσεις και το «αναπτυξιακό όραμα» της κυβέρνησης σε περιφερειακό επίπεδο.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για τα προπτυχιακά μαθήματα των τμημάτων των συγχωνευόμενων ΤΕΙ και προβλέπεται πως τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής εφαρμόζονται από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018 - 2019. Οπως διευκρίνισε το υπουργείο, όσοι εισαχθούν από το 2018 - 2019 στο νέο ίδρυμα θα αποκτήσουν πανεπιστημιακό πτυχίο, όσοι σπουδάζουν ήδη θα έχουν τη δυνατότητα είτε να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ είτε λαμβάνοντας επιπλέον μαθήματα να αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημίου, ενώ τα πτυχία όσων έχουν ήδη αποφοιτήσει από τα δύο ιδρύματα θα παραμείνουν ως έχουν. Στην πραγματικότητα οι φοιτητές βρίσκονται «στον αέρα», χωρίς να ξέρουν ούτε τι θα σπουδάσουν ούτε πού μπορούν να δουλέψουν, με μόνο σίγουρο το βάθεμα της κατηγοριοποίησης πτυχίων και αποφοίτων και τα εμπόδια στην πρόσβαση σε δουλειά με δικαιώματα. Το νομοσχέδιο αναφέρεται μεταξύ άλλων στο εκπαιδευτικό προσωπικό, με τις διάφορες εργασιακές σχέσεις στο ίδρυμα να παραμένουν, ενώ απουσιάζουν προβλέψεις για τη φοιτητική μέριμνα.

Μέσα από διατάξεις του, εισάγεται η ίδρυση και λειτουργία των Δομών Διετούς Επαγγελματικής Εκπαίδευσης μέσα σε Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στο νέο ίδρυμα, αλλά και σε κάθε ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα οποία μπαίνουν στην «αγορά» επαγγελματικής κατάρτισης. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα προγράμματα απευθύνονται κατά προτεραιότητα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ, το περιεχόμενό τους συνδέεται με τις ανάγκες της αγοράς και προβλέπεται μαθητεία για όσους φοιτούν σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ