Τετάρτη 10 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Θωρακίζονται» οι πλειστηριασμοί για τις ανάγκες του κεφαλαίου

Με φόντο την κλιμάκωση των πλειστηριασμών, τόσο για τα «κόκκινα» δάνεια όσο και για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία για αυτοαπασχολούμενους, και με διακηρυγμένο στόχο τη γενίκευση των πλειστηριασμών για τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια, ώστε να στηριχτεί το τραπεζικό σύστημα, προωθούνται τα παρακάτω:

Από 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα και μάλιστα ανεξάρτητα από το χρόνο επίδοσης της κατάσχεσης.

Για τη διευκόλυνση της «διαδικασίας» υπάρχει και η δυνατότητα διορισμού συμβολαιογράφων από διαφορετική περιοχή. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «εάν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν είναι δυνατό να ορισθεί συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης, αρμόδιος για τη διανομή μπορεί να οριστεί και συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια του συμβολαιογραφικού συλλόγου του τόπου εκτέλεσης ή, αν και αυτό δεν είναι δυνατό, του συμβολαιογραφικού συλλόγου της πρωτεύουσας του κράτους».

Αναβαθμίζεται η θέση των τραπεζών σε περιπτώσεις πλειστηριασμών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Για να «χρυσώσει το χάπι», η κυβέρνηση επιχειρεί να «σερβίρει» την υποτιθέμενη «προστασία» των εργαζομένων, που θα αφορά αποκλειστικά και μόνο σε τυχόν πλειστηριασμούς που ήδη έχουν ανακοινωθεί και όχι σε αυτούς που θα ανακοινωθούν μετά την εφαρμογή της σχετικής διάταξης. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «απαιτήσεις οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως 6 μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας και έως του ποσού το οποίο ισούται ανά μήνα οφειλόμενου μισθού και ανά εργαζόμενο με το νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των είκοσι πέντε (25) ετών επί 275%». Δηλαδή ακόμη και στην περίπτωση «εκκρεμών» πλειστηριασμών, η «προστασία» για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων αφορά μόνο σε ένα τμήμα των οφειλόμενων μισθών και όχι στο σύνολο όσων δικαιούνται και έχει στόχο ουσιαστικά να τους «βγάλει από τη μέση».

Τιμή «πρώτης προσφοράς» στους πλειστηριασμούς ορίζονται τα δυο τρίτα της αξίας στην οποία εκτιμήθηκε η περιουσία του οφειλέτη.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται 3 φορές τη βδομάδα (Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή).

Να σημειωθεί ότι η διάταξη αναφορικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς προς το φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τα ασφαλιστικά ταμεία θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες μέρες με τη μορφή τροπολογίας.

Σε αυτό το φόντο, το ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου ανακοίνωσε χτες την «αναστολή» των φυσικών πλειστηριασμών (στις αίθουσες των δικαστηρίων) μέχρι και τις 31 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ