Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο

Περιοδείες κλιμακίων Αγροτικών Συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα και Ομοσπονδιών - Βγαίνουν τρακτέρ στις πλατείες χωριών της Θεσσαλίας

Από κινητοποίηση με τρακτέρ στον Τύρναβο το Δεκέμβρη
Από κινητοποίηση με τρακτέρ στον Τύρναβο το Δεκέμβρη
Σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα βρίσκονται οι προετοιμασίες για το πανελλαδικό παναγροτικό αγωνιστικό δεκαήμερο στα τέλη του Γενάρη, που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Μπλόκων, με περιοδείες κλιμακίων και συσκέψεις στα χωριά, καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις να δώσουν μια ακόμα σκληρή μάχη κατά της ΚΑΠ της ΕΕ και της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση, προς όφελος των μονοπωλίων και των μεγαλοαγροτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Τρίτη 16/1, στις 12 το μεσημέρι, στη Λάρισα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, θα γίνει σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να εξετάσει την πορεία των προετοιμασιών και να πάρει αποφάσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.

Σταθμός σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία είναι η συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτών στις εργατικές κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, καθώς και το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης AGROTICA, που θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι τις 4 Φλεβάρη.

Στη Θεσσαλία

Οργασμός προετοιμασίας επικρατεί στη Θεσσαλία, όπου, σε καθημερινή βάση, πραγματοποιούνται ενημερωτικές περιοδείες κλιμακίων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά και, ταυτόχρονα, γίνονται προετοιμασίες για τον πανθεσσαλικό συντονισμό του αγώνα.

Στην ΚΑΡΔΙΤΣΑ, αύριο Παρασκευή 12/1 - μέρα απεργιακής κινητοποίησης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης - τα τρακτέρ θα βγουν στις πλατείες των χωριών, ενώ τη Δευτέρα 15/1, θα συγκληθεί παγκαρδιτσιώτικη αγροτική σύσκεψη, στις 6.30 μ.μ., στον Παλαμά.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιοδείες κλιμακίων της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων σε χωριά, με το άμεσο πρόγραμμα να περιλαμβάνει: Σήμερα Πέμπτη 11/1, στα χωριά Καρδιτσομαγούλα (7 μ.μ.), Λεοντάρι (7 μ.μ.), Καλλιφώνι (8 μ.μ.), Λεύκη (7 μ.μ.), Ορφανά (7.30 μ.μ.), Φύλλο (8 μ.μ.). Αύριο Παρασκευή 12/1, στα χωριά Αμπελος (7 μ.μ.), Δασοχώρι (7.30 μ.μ.), Παλαμάς (8 μ.μ).

Στη ΛΑΡΙΣΑ, μαζικές ήταν οι συσκέψεις που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού στα Φάρσαλα και τη Νίκαια, όπου αναπτύχθηκε διεξοδικός διάλογος για τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και για τις αγροτικές διεκδικήσεις.

Στα Φάρσαλα, αποφασίστηκε να οργανωθεί από την Ομοσπονδία συλλαλητήριο με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία, την Παρασκευή 19/1, στις 11 π.μ. Στη Νίκαια, αποφασίστηκε από τις αρχές της επόμενης βδομάδας να βγουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών. Οι αγρότες της περιοχής καλούνται να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας αύριο Παρασκευή 12/1 στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Το πρόγραμμα συσκέψεων σε κεφαλοχώρια της περιοχής συνεχίζεται ως εξής: Σήμερα Πέμπτη 11/1, στις 7 μ.μ., στην Τερψιθέα (Πολιτιστικό Κέντρο). Αύριο Παρασκευή 12/1, στις 6.30 μ.μ., στον Τύρναβο (Εμμανουήλειο Πολιτιστικό Κέντρο). Την Κυριακή 14/1, στις 11 π.μ., στον Κυπάρισσο (καφενείο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ). Τη Δευτέρα 15/1, στις 9 μ.μ., στην Τσαριτσάνη.

Στα ΤΡΙΚΑΛΑ, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», σήμερα Πέμπτη 11/1, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο χωριό Αρδάνι, στις 12 το μεσημέρι, με τη συμμετοχή αγροτών από τα χωριά των πρώην δήμων Παραληθαίων και Παλαιοκάστρου.

Κάλεσμα αγώνα στις συσκέψεις στα χωριά

Μιλώντας με τους αγρότες στο χωριό Τριάδα, ο Κώστας Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), επισήμανε ότι φέτος προστίθενται και νέα μέτρα της κυβέρνησης κατά των μικρομεσαίων αγροτών (μεγάλη αύξηση στις εισφορές για τον ΕΦΚΑ, κατασχέσεις σε σπίτια και χωράφια, ενδεχόμενη αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, ενώ έρχεται, λίγο αργότερα, το μεγάλο τσεκούρωμα στο αφορολόγητο, που κερδήθηκε για τους αγρότες με σκληρό αγώνα στα μπλόκα), ενώ ταυτόχρονα παραμένουν όλα τα παλιά μέτρα που αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα και σπρώχνουν κι άλλους πολλούς μικρομεσαίους αγρότες στη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα.

«Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, που απειλεί την ίδια την επιβίωσή μας», τόνισε, «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να οργανώσουμε ακόμα πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες ενάντια στην πολιτική που μας καταστρέφει και σε όλους όσοι εκμεταλλεύονται το μόχθο των φτωχών για να γίνονται πλουσιότεροι».

Στο χωριό Κυψέλη μίλησε ο Γιάννης Τσιούτρας, ειδικός γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, ο οποίος στάθηκε, ιδιαίτερα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποπροσανατολίσει και να παραπλανήσει τον αγροτικό κόσμο, με το γνωστό και χιλιοειπωμένο παραμύθι περί «πακτωλού χρημάτων» που δίνονται στους αγρότες από την κυβέρνηση και την ΕΕ. «Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Αποστόλου, πρωτοστατεί σ' αυτήν την προπαγάνδα εκτοξεύοντας συνεχώς ψέματα», υπογράμμισε, «όπως εκείνο που έλεγε στα περσινά μπλόκα ότι τάχα πάνω από το 90% των αγροτών θα πάρουν επιστροφή φόρου και διαψεύστηκε παταγωδώς με το που οι αγρότες έκαναν τις φορολογικές δηλώσεις. Είναι σίγουρο ότι όσο θα πλησιάζουμε προς την πανελλαδική κινητοποίηση αυτά τα κυβερνητικά ψέματα θα αυξάνονται και θα γίνονται ακόμα πιο προκλητικά. Μόνο που οι αγρότες τούς "έχουν πάρει χαμπάρι" και πια αυτή η προπαγάνδα αποπροσανατολισμού δεν πιάνει όσο παλιά».

Για τα μεγάλα προβλήματα που «καίνε» αυτό το διάστημα τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους μίλησε ο Απ. Θωμόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Μικρό Κεφαλόβρυσο. «Η κυβέρνηση», ανέφερε, «ισχυρίζεται πως κάνει ό,τι μπορεί για τη βελτίωση του εισοδήματος του αγρότη και της ζωής στο χωριό, αλλά εμείς βλέπουμε να πάμε από το κακό στο χειρότερο. Οι τιμές που πουλάμε τα προϊόντα μας είναι εξευτελιστικές, δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο, το ρεύμα, το νερό και τα άλλα χαράτσια που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος παραγωγής. Ο ΕΛΓΑ, ενώ μας "ξυρίζει" με τις ληστρικές εισφορές, δεν μας δίνει αποζημιώσεις. Τα χρέη αυγαταίνουν και αυξάνονται οι κατασχέσεις στα τραπεζικά βιβλιάρια. Οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν πενιχρές και, μάλιστα, τελευταία, αποδίδονται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Αν, λοιπόν, δεν αντιδράσουμε σε όλα αυτά - και η μόνη αντίδραση που μπορεί να έχουμε είναι ο αγώνας - θα χαθούμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν τις ετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων (2019-01-22 00:00:00.0)
Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα μπλόκα στις 28 Γενάρη (2019-01-17 00:00:00.0)
Στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα (2017-01-19 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για το στήσιμο ισχυρών μπλόκων σε όλη τη χώρα (2017-01-19 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το στήσιμο ισχυρών μπλόκων (2016-12-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ