Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
1972: Υπογράφεται η Συμφωνία ΣΑΛΤ για τους πυραύλους

Ο Ρ. Νίξον και ο Λ. Μπρέζνιεφ ανταλλάσσουν χειραψία μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στις 3 Οκτώβρη 1972 στην Ουάσιγκτον
Ο Ρ. Νίξον και ο Λ. Μπρέζνιεφ ανταλλάσσουν χειραψία μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας στις 3 Οκτώβρη 1972 στην Ουάσιγκτον
Στις 3 Οκτώβρη του 1972, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και η Σοβιετική Ενωση υπογράφουν στην Ουάσιγκτον δυο συμφωνίες για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων. Με την πρώτη, τη λεγόμενη ΣΑΛΤ, περιορίζονται σε 200 οι αμυντικοί πυρηνικοί πύραυλοι για κάθε πλευρά, ενώ η δεύτερη αφορά στον περιορισμό των επιθετικών πυραύλων των δυο χωρών.

Γενικά, το 1972 χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων της ΕΣΣΔ με τις ΗΠΑ, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ κρατών με διαφορετικό κοινωνικό και πολιτικό σύστημα.

Στις 22 Μάη του 1972 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, επισκέπτεται τη Μόσχα. Είναι η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη Σοβιετική Ενωση και απ' την άποψη αυτή, το γεγονός αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ρ. Νίξον, αποδεικνύεται πολύ παραγωγική, αφού καταλήγει σε μεγάλο αριθμό συμφωνιών.

Η πιο σημαντική από τις συμφωνίες αφορά στον έλεγχο και τη μείωση των πυρηνικών όπλων, αρχής γενομένης με τον περιορισμό των αντιβαλλιστικών πυραύλων, που ο αριθμός τους περιορίζεται σε 200 για κάθε πλευρά. Για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων, αποφασίζεται η σύσταση αμερικανοσοβιετικής επιτροπής. Υπογράφονται, επίσης, συμφωνίες για διαπραγματεύσεις σε ναυτικά θέματα, για συνεργασία στους τομείς των διαστημικών πτήσεων, της επιστήμης, της τεχνολογίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, για την ενίσχυση του ΟΗΕ, για τη χαλάρωση της έντασης στην Ευρώπη και για τη διευθέτηση του Μεσανατολικού.

Η τελική υπογραφή των συμφωνιών για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων έγινε στις 3 Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον και χαιρετίστηκε απ' όλο τον κόσμο. Ηταν ουσιαστικά το πρώτο βήμα προσέγγισης μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πολιτική του Ψυχρού Πολέμου, την οποία ακολούθησαν οι ΗΠΑ απέναντι στη Σοβιετική Ενωση και τις σοσιαλιστικές χώρες. Η υπογραφή της Συμφωνίας ΣΑΛΤ αναπτέρωσε τις ελπίδες των λαών για ύφεση και ειρήνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ