Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΦΙΣΕΡ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πιέζουν οι Γερμανοί για ΠΓΔΜ - Κύπρο

Σε κρύο ντους υπέβαλε τελικά την περασμένη Δευτέρα στη συνάντησή τους στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γ. Φίσερ, τον Ελληνα συνάδελφο και «φίλο» του, Γ. Παπανδρέου, αγγίζοντας «ευαίσθητες» χορδές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για το θέμα των Σκοπίων και κυρίως για το Κυπριακό.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν σχετικά με την ανάγκη συντονισμένης προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων - Βαλκάνια, Μεσανατολικό, Κύπρος και Καύκασος - που μπορούν να επαυξήσουν τα προβλήματα παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και τη στενή συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι αντιλήψεις τους, ωστόσο, δε συνέπεσαν ούτε για το Κυπριακό ούτε για την ΠΓΔΜ.

Αναφορικά με την ΠΓΔΜ ο Γ. Φίσερ ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια σταθεροποίησης της γειτονικής χώρας και λόγω της «ειδικής ευθύνης» που έχει αναλάβει η Γερμανία, ως επικεφαλής χώρα στη ΝΑΤΟική στρατιωτική αποστολή «Κεχριμπαρόχρωμη Αλεπού» (Amber Fox), πράγμα για το οποίο πήρε τη διαβεβαίωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Γ. Φίσερ έθεσε και το θέμα του ονόματος, παροτρύνοντας την ελληνική πλευρά ως «συμβολή στη σταθεροποίηση» να προχωρήσει στο βήμα της διπλωματικής αναγνώρισης της ΠΓΔΜ ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, θεωρώντας ότι υφίστανται οι δυνατότητες να υπάρξουν, στη συνέχεια σε διμερές επίπεδο, όλες οι διασφαλίσεις που θεωρεί αναγκαίες η Ελλάδα.

Σχετικά, τέλος, με το Κυπριακό - που συζητήθηκε εν εκτάσει πριν από τη συνάντηση Παπανδρέου-Φίσερ, μεταξύ του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών και του Τούρκου ομολόγου του, Ισμαήλ Τζεμ - ο Γ. Φίσερ θεωρεί μεν ότι η αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Αγκυρας είναι «αντιπαραγωγική» και «μη αποδεκτή», έκρινε όμως σκόπιμο να διερευνήσει τα περιθώρια «συνδιαλλαγής» της ελληνικής πλευράς, διατυπώνοντας «έντονο προβληματισμό» για τις επιπτώσεις της όξυνσης της κρίσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην περίπτωση που ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ με άλυτο το πολιτικό πρόβλημα. Σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, στο σημείο αυτό υπήρξε από την πλευρά του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών η κατηγορηματική «αποσαφήνιση» - που «πάγωσε» ελαφρώς την ατμόσφαιρα - ότι αν επιχειρηθεί το μπλοκάρισμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν πρόκειται επ' ουδενί να επικυρώσει τη διεύρυνση της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ