Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί διπόλου...

«Με το νέο πόλεμο της Αμερικής κατά της τρομοκρατίας επιστρέφουμε και πάλι στο δίπολο του Ψυχρού Πολέμου: υπάρχουν οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την καθεστηκυία τάξη (status quo powers) και εκείνες που επιθυμούν με τον ένα ή άλλον τρόπο την ανατροπή αυτής της τάξης (antistatus quo powers).

Η μόνη διαφορά είναι ότι το πρώτο στρατόπεδο παρουσιάζεται σε αυτήν την περίπτωση απίστευτα διευρυμένο: όχι μόνο με το ΝΑΤΟ, αλλά και -για πρώτη φορά- με τη στήριξη της Ρωσίας και της Κίνας». Αυτά γράφει ο Αντρέ Φοντέν στην εφημερίδα «Λε Μοντ» και αναδημοσιεύει το χτεσινό «Βήμα».

Και το σημειώνουμε, κυρίως για τους εξής λόγους: Πρώτον, γιατί ο αρθρογράφος επιχειρεί να ταυτίσει όσους αντιστέκονται στην «καθεστηκυία τάξη» -με άλλα λόγια στο σύγχρονο ιμπεριαλισμό- με τους όποιους εγκληματίες - τρομοκράτες, είτε οι τελευταίοι αποτελούν παρακλάδια και παραφυάδες των μυστικών υπηρεσιών της νέας τάξης είτε είναι απελπισμένα και αποφασισμένα να πεθάνουν θύματά της, είτε και τα δυο. Δεύτερον, γιατί το πραγματικό δίπολο «ιμπεριαλισμού και λαών» δεν έλειψε ποτέ από τον πλανήτη μας. Απλώς, κάποιοι είχαν πιστέψει ότι είχε έρθει «το τέλος της Ιστορίας» και τώρα, οι ελπίδες τους διαψεύδονται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ