Κυριακή 7 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φωτογραφικά «Πορτρέτα»

Από τη σειρά του Γ. Δεπόλλα «Πορτρέτα»
Από τη σειρά του Γ. Δεπόλλα «Πορτρέτα»
Με τον «8ο Διεθνή Μήνα Φωτογραφίας» άνοιξε η αυλαία της νέας εικαστικής περιόδου. Το φετινό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως θέμα τον «ανθρώπινο παράγοντα», περιλαμβάνει ένα σύνολο δέκα ατομικών και πέντε ομαδικών εκθέσεων, που παρουσιάζουν τη δουλιά εκατόν σαράντα φωτογράφων από είκοσι χώρες του κόσμου. Ο «8ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας» διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, με τη συνεργασία του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης.

Ξεκινώντας από την απεικόνιση του χρόνου, όπως εγγράφεται στα ανεπιτήδευτα πρόσωπα των απεικονιζόμενων ή μέσα από επαναφωτογραφίσεις που απέχουν χρόνια (Γιώργος Δεπόλλας), περνάμε σε μνήμες παιδικές και βιώματα που η αύρα τους γεμίζει τους άδειους χώρους και επενδύει τα ξεχασμένα αντικείμενα (Ολγα Καλούση), ή σε αχνά όνειρα και φανταστικές καταστάσεις που ως διηγήσεις από παραμύθια, τόπους, συναντήσεις και συγκινήσεις, προτείνουν μικρές φυγές από το ρεαλισμό της «πραγματικότητας» (Στέλιος Ευσταθόπουλος). Κάποιοι καλλιτέχνες επιχειρούν να διεισδύσουν στους τρόπους, με τους οποίους εκφράζεται η πνευματικότητα στη ζωή του ανθρώπου. Κάποιοι άλλοι μεταφράζουν ως απώτερη ανάγκη την ελπίδα, όπως εντοπίζεται σε αυτούς που, ξεχασμένοι, βιώνουν τις συνέπειες ενός παρελθόντος πολέμου (Εφη Παρούτσα), ή στους μη έχοντες πατρίδα και περιπλανώμενοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Αλλες φορές πάλι, ο φωτογραφικός φακός στρέφεται στις ασήμαντες και αδιάφορες στιγμές που γεμίζουν την καθημερινότητα, στις ώρες ψυχαγωγίας, απογοήτευσης, δημιουργικότητας και αισθαντικότητας (Φαίδων Κουκουλές, Θεόδωρος Ραπτόπουλος κ.ά.).

Από τη σειρά «Παράδεισος στη Γη» της Χρ. Νίνεζ
Από τη σειρά «Παράδεισος στη Γη» της Χρ. Νίνεζ
Συγκεκριμένα: «Αφιέρωμα στο Γιώργο Δεπόλλα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται έως τις 12/10, στο πολιτιστικό συγκρότημα «Artower Agora» (Αρμοδίου 10). Στον 4ο, 5ο και 6ο όροφο του συγκροτήματος εκτίθενται τρεις διαφορετικές ενότητες, που ανήκουν στην πρώτη περίοδο της φωτογραφικής του πορείας. Οι «Χρόνος» - «Πορτρέτα» - «Ασυλο» επικεντρώνονται στον άνθρωπο και αποτελούνται από ασπρόμαυρες φωτογραφίες, από τις οποίες οι περισσότερες παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Στο ίδιο συγκρότημα, στον 7ο όροφο, εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες έκθεση φωτογραφιών της Ολγας Καλούση. Τίτλος της: «Ενθύμια και άλλες ιστορίες».

Σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου πραγματοποιούνται οι παρακάτω φωτογραφικές εκθέσεις: Στην «Diana gallery» (Αρμοδίου 10, 2ος όροφος), ο Jean Marc Tingaud παρουσιάζει (έως 12/10) τη φωτογραφική του δημιουργία, ενώ στο χώρο Τέχνης «Ηώς» (Χέυδεν 38Α, πλατεία Βικτωρίας) εκτίθενται (έως 12/10) δημιουργίες της Ισπανίδας Χρ. Νίνεζ με τίτλο «Παράδεισος η Γη».

«Βιετνάμ: Στη σκιά του χρόνου» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής έκθεσης της Εφης Παρούτσα, που φιλοξενήθηκε στον «Αστρολάβο - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11). Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, «η σύνθεση στη φωτογραφία της Παρούτσα παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Τονισμένες λεπτομέρειες αποκτούν μια καταλυτική οντότητα, παραπέμποντας στην τραγικότητα της αβεβαιότητας, στη ματαιότητα της κατανάλωσης, στην πεμπτουσία της ζωής. Το παιχνίδι με το φως και το ασπρόμαυρο των φωτογραφιών προσδίδουν στο θέμα μια μεταφυσική άποψη».

Το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Κύκλο, φιλοξενεί στις αίθουσές του την έκθεση με τίτλο «Αθήνα 2001 - Φωτογραφικές Οψεις και Απόψεις». Οι 280 φωτογραφίες που παρουσιάζονται (έως 14/10), ανήκουν σε τριάντα τέσσερις νέους Ελληνες φωτογράφους, στους οποίους προστέθηκαν και δύο Γάλλοι φωτογράφοι, τακτικοί επισκέπτες της χώρας μας. Οι φωτογραφίες καλύπτουν τα τελευταία δύο χρόνια του αιώνα που έκλεισε. Η συγκομιδή των εικόνων αυτών προσφέρει όψεις και απόψεις της πολύμορφης Αθήνας, αφήνοντας περιθώρια για πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις και καλώντας μας να παρατηρήσουμε πράγματα που καθημερινά ίσως τα προσπερνάμε.

Με την ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Νέοι Ελληνες Φωτογράφοι», συμμετέχει στο Μήνα Φωτογραφίας η αίθουσα τέχνης «Αγκάθι» (Μηθύμνης 12 και Επτανήσου, πλ. Αμερικής). Εως τις 12 του Οκτώβρη, εκτίθενται φωτογραφίες των: Ν. Αραμπατζή, Σ. Διαμαντοπούλου, Β. Κάντα, Χρ. Κουκέλη, Γ. Λένη, Ε. Μπάρκα, Κ. Οικονομίδου, Γ. Σκάλκου και Σ. Ψαρού.

Περισσότερες από 100 φωτογραφίες με το γενικό τίτλο «Φωτογραφίζοντας τον αιώνα: 100 χρόνια αμερικανικής φωτογραφίας», παρουσιάζονται στην έκθεση που φιλοξενείται στην γκαλερί της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης (Μασσαλίας 22).

«Χωρίς πατρίδα», είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφιών του Γιάννη Ζαφείρη, που φιλοξενείται έως τις 13/10 στην γκαλερί «Σίγμα» (Βασ. Σοφίας 65). Επίσης, στο Φωτογραφικό Κέντρο Αθηνών (Σίνα 52) παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφιών του Στέλιου Ευσταθόπουλου με τίτλο «Τοπία εξ υποθέσεως με την υποβολή της ελπίδας».

Από τις φωτογραφικές εκθέσεις που εγκαινιάστηκαν ή θα εγκαινιαστούν αυτόν το μήνα σημειώνουμε: «Εικόνες πέρα από το ανθρώπινο μάτι» (ομαδική, ΔΕΣΤΕ). «Τέσσερις ενότητες» του Φ. Κουκουλέ (8/10, Αίθουσα Τέχνης Αθηνών). «Τέταρτος» του Τ. Μόφατ (16/10, αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Μ. Καμχή).


Η. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ