Σάββατο 20 Γενάρη 2018 - Κυριακή 21 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές

Εν μέσω όξυνσης του ανταγωνισμού για την Ενέργεια και τους δρόμους μεταφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο, και της επιθετικότητας της Τουρκίας, της οποίας η αστική τάξη δεν θέλει σε καμία περίπτωση να βρεθεί «ριγμένη», και με δεδομένη την αναμενόμενη συνέχιση του παζαριού για τη διχοτομική «λύση» στην Κύπρο, πραγματοποιούνται την Κυριακή 28 Γενάρη οι προεδρικές εκλογές. Σε περίπτωση μη απόλυτης πλειοψηφίας, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο, θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 4 Φλεβάρη.

Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, του νεοφιλελεύθερου Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι εκ νέου υποψήφιος και αυτός που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στο β' γύρο, με τα ποσοστά του να κυμαίνονται από 27% έως 34%, ενώ υπάρχει υψηλή ακόμα αδιευκρίνιστη ψήφος. Ο Αναστασιάδης προβάλλει ως «ισχυρό χαρτί» του τη διαπραγμάτευση στο Κυπριακό και το «νοικοκύρεμα της οικονομίας» μετά το μνημόνιο, που για τον κυπριακό λαό ήταν μια παραλλαγή της αντιλαϊκής πολιτικής διαχείρισης του καπιταλισμού.

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, γιος του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), έχει συσπειρώσει δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, όπως την ΕΔΕΚ (Ενιαία Δημοκρατική Ενωση Κέντρου - Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών), και του λεγόμενου «κέντρου» που αυτοπροσδιορίζεται ως «ενδιάμεσος χώρος» («Αλληλεγγύη», «Μήνυμα Ελπίδας» και «Πλατφόρμα Πολιτών»). Συγκεντρώνει σε διάφορες μετρήσεις ποσοστά από 15% έως 25% και εμφανίζεται με τη λεγόμενη «νέα στρατηγική στο Κυπριακό», απορρίπτοντας τις μέχρι τώρα συμφωνίες.

Σε απόσταση «αναπνοής» και σε κάποιες δημοσκοπήσεις και με μικρό προβάδισμα από τον Ν. Παπαδόπουλο, βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σταύρος Μαλάς, που στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, γιατρός, που έχει διατελέσει και υπουργός Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΑΚΕΛ επί προεδρίας Δημήτρη Χριστόφια. Παίρνει ποσοστά από 15% έως 23% και ονομάζει το κυβερνητικό πρόγραμμά του «Συμβόλαιο Ελπίδας και Προοπτικής», όπου κάνει λόγο για «επίλυση» του Κυπριακού με «διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία» και για «βιώσιμη ανάπτυξη για όλους».

Ακολουθεί ο υποψήφιος του εθνικιστικού - φασιστικού Εθνικού Λαϊκού Μετώπου, αδελφού κόμματος της Χρυσής Αυγής, Χρίστος Χρίστου, με ποσοστά από 2,8% έως 4,8%, που θεωρεί ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να είναι «εθνική μειονότητα στην Κύπρο», ενώ έχει βλέψεις για ένωση με την Ελλάδα. Ο Γιώργος Λιλλήκας, επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» που αυτοπροσδιορίζεται ως «κεντρώο» κόμμα, καταγράφει σε διάφορες δημοσκοπήσεις ποσοστά από 2,6% έως 3,5%. Εχει συνεργαστεί με το ΑΚΕΛ και έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών το 2006 - 2007, στην κυβέρνηση του Τάσου Παπαδόπουλου. Αλλοι υποψήφιοι καταγράφουν ποσοστά κάτω από 1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ