Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ενισχύεται η «απελευθέρωση» στη λιανική του Φαρμάκου

Ενα ακόμη βήμα στην παραπέρα «απελευθέρωση» του κλάδου των φαρμακοποιών έρχεται να κάνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατέθεσε προς επεξεργασία ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση με ΚΥΑ το Μάη του 2016 επιχείρησε να χορηγήσει άδειες φαρμακείων και σε ιδιώτες, ωστόσο η απόφαση ακυρώθηκε από το ΣτΕ τον περασμένο Ιούλη.

Σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα όποια νομικά κωλύματα είχαν προκύψει από το ΣτΕ, με το σχέδιο του ΠΔ να περιλαμβάνει χορήγηση αδειών φαρμακείων υπό προϋποθέσεις σε φυσικά πρόσωπα που έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού, φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού (ιδιώτες μη φαρμακοποιοί) και Συνεταιρισμούς - μέλη της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδα.

Στο συγκεκριμένο ΠΔ προβλέπεται: Ο ιδιώτης μη φαρμακοποιός μπορεί να λειτουργήσει το φαρμακείο, υποχρεωτικά μόνο ως Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), που πρέπει να έχει συσταθεί πριν τη χορήγηση της άδειας λειτουργίας του φαρμακείου. Στην ΕΠΕ μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος και με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20% στο κεφάλαιο, τα κέρδη και τις ζημίες της εταιρείας ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει δηλωθεί υπεύθυνος για τη λειτουργία του φαρμακείου. Οταν χορηγείται άδεια σε φαρμακοποιό, τότε το φαρμακείο του δεν μπορεί να λειτουργήσει ως Ανώνυμη Εταιρεία.

Στο ΠΔ αναφέρεται επίσης ότι για το έτος 2018 «επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι 8 αδειών στο ίδιο πρόσωπο, για το έτος 2019 μέχρι 9 και για το 2020 μέχρι 10 αδειών στο ίδιο πρόσωπο». Είναι ξεκάθαρο ότι και το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει χιλιάδες μικρούς αυτοαπασχολούμενους φαρμακοποιούς, ενώ σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» του ωραρίου καθώς και των τιμών των χιλιάδων Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) ενισχύονται ο ανταγωνισμός και οι επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών - είτε είναι φαρμακοποιοί είτε όχι - στο χώρο της λιανικής πώλησης των φαρμάκων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ