Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΛΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα

Από παρέμβαση σε ξενοδοχείο στην Αττική για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ
Από παρέμβαση σε ξενοδοχείο στην Αττική για την εφαρμογή της κλαδικής ΣΣΕ
Με επίκεντρο το μέτωπο της διεκδίκησης Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) με αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά δικαιωμάτων που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της εργοδοσίας και διεύρυνσή τους, σχεδιάζουν τη δραστηριότητά τους κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία της χώρας που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ.

Το επόμενο δίμηνο θα είναι διάστημα πλατιάς συζήτησης στους χώρους δουλειάς, με τα σωματεία να ξεκαθαρίζουν πως η υπογραφή και η εφαρμογή ΣΣΕ δεν θα προκύψουν μέσα από τις διαπραγματεύσεις με τους εργοδότες και τις ενώσεις τους, αλλά θα είναι αποτέλεσμα της διεκδικητικής δράσης των εργαζομένων.

Μέσα από τη διαδικασία αυτή, τα σωματεία διαμορφώνουν σχέδια Συλλογικών Συμβάσεων, τόσο επιχειρησιακών όσο και τοπικών κλαδικών, προκειμένου να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων με αίτημα την υπογραφή τους. Σχεδιάζουν παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, με στόχο την πραγματοποίηση μιας κινητοποίησης πανελλαδικού χαρακτήρα μέσα στο Μάρτη, ενώ μπροστά στην έναρξη της τουριστικής σεζόν επιδιώκουν να βρεθούν σε θέση μάχης. Η προσπάθεια αυτή δεν ξεκινά από το μηδέν αλλά αποτελεί συνέχεια της δράσης που σταθερά αναπτύσσουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για τις ΣΣΕ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κλαδική απεργία που οργάνωσαν τον περασμένο Ιούλη, μέσα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν.

Ανάγκη να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων

Η κλαδική ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων έληξε στο τέλος του 2017 ενώ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η μετενέργειά της. Παρά το γεγονός ότι ο κλάδος δεν έχει μείνει χωρίς ΣΣΕ, αυτή ισχύει «στα χαρτιά», καθώς στην πράξη η εικόνα που διαμορφώνεται είναι διαφορετική: Οι μισθοί συμπιέζονται με ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, όπως αυτές που υπογράφονται μέσα από τη «φάμπρικα» των «ενώσεων προσώπων», μέχρι να φτάσουν στα όρια του κατώτατου μισθού, δηλαδή τα 586 ευρώ μεικτά το μήνα. Ακόμα χειρότερα, για τους εργαζόμενους που είναι κάτω των 25 ετών, ο κατώτατος μισθός συμπιέζεται στα 511 μεικτά. Οι μισθοί που τελικά μπαίνουν στην τσέπη των εργαζομένων υπονομεύονται και από την αξιοποίηση όλης της «βεντάλιας» των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, όπως η διαλείπουσα, η «ενοικιαζόμενη», η «έξτρα» εργασία, η μαθητεία και η πρακτική άσκηση, τα προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας».

Η ανάγκη να πάρουν τα σωματεία στα χέρια τους την υπόθεση της υπογραφής και της εφαρμογής των Συμβάσεων επιβεβαιώνεται και από τη συνεχή χειροτέρευση των όρων της κλαδικής Σύμβασης που υπογράφει η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, ΠΟΕΕ - ΥΤΕ). Συγκεκριμένα, μετά τις μειώσεις της τάξης του 15% που υπέγραψε το 2012, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας συμπεριέλαβε στη Σύμβαση του 2013 τη δυνατότητα η εργοδοσία να επιβάλλει ωράριο μέχρι και 10 ώρες τη μέρα, με «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. Σήμερα, στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους ξενοδόχους, φαίνεται πως έχει μπει στο τραπέζι της συζήτησης η κατάργηση της πενθήμερης εργασίας και η αντικατάστασή της από εργάσιμη βδομάδα έξι ημερών.

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας εξακολουθεί να μην ανακοινώνει τίποτε για τις διαπραγματεύσεις της με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Πολύ περισσότερο, δεν αναλαμβάνει την παραμικρή πρωτοβουλία για την οργάνωση του κλάδου και τη διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμα και το απολογιστικό συνέδριο της Ομοσπονδίας, που είναι προγραμματισμένο για τις 30 και 31 Γενάρη, γίνεται χωρίς οι αντιπρόσωποι να έχουν την παραμικρή ενημέρωση για τα παραπάνω. Εξάλλου, είναι πάγια τακτική της Ομοσπονδίας να συζητά με τους εργοδότες μακριά από τους εργαζόμενους και τελικά να υπογράφει τις αξιώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

«Η υπεράσπιση όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, δεν είναι υπόθεση καμιάς πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, σε κανένα σωματείο ή Ομοσπονδία. Είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Ξεκαθαρίζει ότι ακόμα κι αν η πάγια απαίτηση των εργοδοτών για 6ήμερη βδομάδα περάσει στην κλαδική Σύμβαση, θα βρει «τοίχο» στους χώρους δουλειάς, και καλεί όλα τα σωματεία να διεκδικήσουν Συλλογικές Συμβάσεις με σταθερή δουλειά για όλους, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.

Μέρος του αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων η πάλη για επιχειρησιακή Σύμβαση

Με τον αγώνα που δίνουν για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι το ...μάρμαρο της ανακαίνισης της ξενοδοχειακής μονάδας, συνδυάζει τη διεκδίκηση της υπογραφής επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης το σωματείο στο ξενοδοχείο «Metropolitan». Από την αρχή του έτους οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, καθώς στο ξενοδοχείο γίνονται εργασίες ανακαίνισης στο πλαίσιο συμφωνίας της επιχείρησης με την διεθνή αλυσίδα «Marriott», για να λειτουργήσει με το εμπορικό της σήμα. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τις πρωτοβουλίες, που έχουν ξεκινήσει από το Νοέμβρη, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τα δικαιώματά τους. Αύριο, Παρασκευή, θα προχωρήσουν σε νέα συνέλευση (στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων), ενώ αμέσως μετά θα βρεθούν έξω από το υπουργείο Εργασίας, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις με τις οποίες διεκδικούν από τον ΟΑΕΔ επίδομα που θα συμπληρώνει το ποσό που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας μέχρι το ύψος των κανονικών τους αποδοχών.

Στη διαδικασία αυτή, έχουν ήδη συζητήσει για την ανάγκη να παλέψουν για επιχειρησιακή Σύμβαση, μέσα από την οποία να κατοχυρώνουν τα δικαιώματά τους, τους όρους αμοιβής και εργασίας. Οπως μας εξηγούν μέλη της διοίκησης του σωματείου, η διαμόρφωση της ίδιας της Σύμβασης είναι μια σύνθετη υπόθεση, που πρέπει να λαμβάνει υπόψη μια σειρά από πλευρές. Για παράδειγμα, η επιχειρησιακή Σύμβαση πρέπει να αφορά όλους τους εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων που δουλεύουν στο ξενοδοχείο, περιλαμβάνοντας τις ανάλογες προβλέψεις για τους μισθούς τους. Αντίστοιχα, πρέπει να καταργεί διαχωριστικές γραμμές και διαφορές που υπάρχουν σήμερα ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανάλογα με το πότε προσλήφθηκαν, αν είναι «παλιοί» ή «καινούργιοι», αν είναι μεγαλύτεροι ή μικρότεροι των 25 ετών. Επιπλέον, ο αγώνας για να υπογραφτεί επιχειρησιακή σύμβαση δίνεται παράλληλα με τη μάχη ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις. Ετσι, το σωματείο στο «Metropolitan» παλεύει για την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σχέδιο Σύμβασης με όρους που δίνουν «ανάσα» στους ξενοδοχοϋπάλληλους

Σχέδιο τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχει καταθέσει στην Ενωση Ξενοδόχων του νησιού ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Η Σύμβαση, οι όροι και το περιεχόμενό της συζητήθηκαν σε συσκέψεις που οργανώθηκαν σε διαφορετικές περιοχές του νησιού και χώρους δουλειάς. Στη συνέχεια, το Σχέδιο Σύμβασης εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ενώ η κατάθεσή του στους εργοδότες έγινε στις 12 Γενάρη, μέρα απεργιακής κινητοποίησης, με την πορεία να σταματά στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

Η απάντηση που έλαβαν οι εργαζόμενοι από τους ξενοδόχους ήταν πως δεν πρόκειται να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, το αποτέλεσμα των οποίων θα τους ...καλύψει απόλυτα. Με προσχηματικό τρόπο οι εργοδότες επικαλούνται την κλαδική Σύμβαση, η οποία είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων, ενώ ακόμα και αυτή δεν την εφαρμόζουν στα ξενοδοχεία αλλά επιβάλλουν χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας.

Ηδη το σωματείο προγραμματίζει νέα Γενική Συνέλευση, μέσα στο Φλεβάρη, προκειμένου να αποφασίσει πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων, υπογραμμίζοντας πάντα ότι η υπογραφή τοπικής κλαδικής ΣΣΕ είναι ανάγκη για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του νησιού. Χαρακτηριστικά, στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί το σωματείο, όπως μας επισημαίνεται από τη διοίκησή του, περιλαμβάνονται όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ η κλαδική Σύμβαση αφήνει εκτός των προβλέψεών της ειδικότητες που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ακόμα και το 40% του προσωπικού ενός ξενοδοχείου. Αντίστοιχα, προβλέπει αυξήσεις στους μισθούς στην κατεύθυνση της αναπλήρωσης των μεγάλων απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι από το 2012 μέχρι σήμερα. Σημαντική είναι και η πρόβλεψη για την ελάχιστη σύνθεση του προσωπικού με βάση τις κλίνες του κάθε ξενοδοχείου, έτσι που να μην μπορεί μια μονάδα με εκατοντάδες κλίνες να δηλώνει ότι απασχολεί προσωπικό μετρημένο στα δάχτυλα των χεριών. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος του σωματείου, ο αριθμός των τουριστών έχει τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιαστεί, όμως ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία του νησιού παραμένει στα ίδια επίπεδα. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν διπλά και τριπλά, δηλαδή, υποφέροντας από την εντατικοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ