Πέμπτη 25 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Την ανάκληση της άδειας προβολής της σατιρικής βρετανογαλλικής ταινίας «Ο θάνατος του Στάλιν» αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας, μετά τη γνωμοδότηση ιστορικών και παραγόντων του κινηματογράφου ότι είναι προσβλητική για τη ρωσική ιστορία. Η ταινία είχε προγραμματιστεί να προβληθεί τις παραμονές της 75ης επετείου της Μάχης του Στάλινγκραντ και της ιστορικής νίκης του Κόκκινου Στρατού κατά των ναζιστών εισβολέων. Με βάση το Σύνταγμα, ο διανομέας θα πρέπει να παραδώσει την άδεια προβολής εντός 30 ημερών.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Κύμα σφοδρών βροχοπτώσεων αντιμετωπίζει η Γαλλία και λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των νερών του ποταμού Σηκουάνα στο Παρίσι, οι αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο και μέρους του Μουσείου του Λούβρου, στα σημεία που γειτονεύουν με τον ποταμό. Η αύξηση των υδάτων είναι τέτοια, που ακόμα και τα ποταμόπλοια δυσκολεύονται να περάσουν κάτω από τις παλιές γέφυρες γύρω από τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων. Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η στάθμη του νερού του Σηκουάνα μπορεί ανέβει ακόμη και στα 6 μέτρα.

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-- Διαμαρτυρία κατά της απέλασης 19 Αφγανών από τη γερμανική κυβέρνηση έγινε χτες στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, με τους διαδηλωτές να υπογραμμίζουν την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Πέρυσι η γερμανική κυβέρνηση κατέταξε το Αφγανιστάν στις «ασφαλείς χώρες», ώστε να μην χορηγείται άσυλο στους Αφγανούς και να ανοίξει ο δρόμος των απελάσεων, στην προσπάθειά της να μειώσει τον αριθμό των προσφύγων.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Διπλή βομβιστική επίθεση, με τη χρήση αυτοκινήτων παγιδευμένων με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών, σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 30 άλλοι, μεταξύ των οποίων ανώτερα στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Η πρώτη έκρηξη έγινε έξω από ένα τέμενος στην κεντρική συνοικία Ας Σαλμάνι, καθώς οι πιστοί αποχωρούσαν μετά την απογευματινή προσευχή. Ενα τέταρτο αργότερα, ακολούθησε άλλη ισχυρότερη έκρηξη στην απέναντι πλευρά του δρόμου, προκαλώντας υψηλότερο αριθμό θυμάτων. Νοσοκομειακές πηγές εξέφρασαν φόβο για πιθανή αύξηση του αριθμού των νεκρών, επειδή πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις για εξοικονόμηση νερού απηύθυναν χτες στους περίπου 4.000.000 κατοίκους του Κέιπ Τάουν στη Νότια Αφρική οι τοπικές αρχές, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση με ανάσχεση της παροχής τρεχούμενου πόσιμου νερού στις 12 Απρίλη λόγω της μεγαλύτερης ξηρασίας που πλήττει την περιοχή εδώ και έναν αιώνα. Οι αρχές επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα σε όσους καταναλώνουν πάνω από 87 λίτρα νερού τη μέρα.

ΡΙΑΝΤ.-- Εκπρόσωπος της επιτροπής «κατά της διαφθοράς» στη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε χτες πως ολοκληρώθηκε η «έρευνα» και ότι θα παραπεμφθούν σε δίκη 95 άτομα που παραμένουν εδώ και 80 μέρες υπό κράτηση από το σύνολο 350 υπόπτων. Οι 95 είναι οι μόνοι που δεν προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και καταβολή υψηλότατων «προστίμων», που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν ανά άτομο αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο επικεφαλής του τμήματος «ειρηνευτικών» αποστολών του ΟΗΕ, Ζαν Πιερ Λακρουά, άσκησε χτες πιέσεις στην κυβέρνηση του Μάλι στη Δυτική Αφρική να κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να εξασφαλιστεί η διεξαγωγή των προγραμματισμένων προεδρικών εκλογών για τα μέσα Ιούλη και των τοπικών και περιφερειακών εκλογών τον ερχόμενο Απρίλη.

Ν. ΥΟΡΚΗ.-- Η Αμερικανίδα συγγραφέας ορισμένων εκ των πιο σημαντικών έργων επιστημονικής φαντασίας διεθνώς, Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν, απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 88 ετών. Η Λε Γκεν είχε δημοσιεύσει συλλογές διηγημάτων, ποίηση και παιδική λογοτεχνία, αλλά ήταν τα βιβλία επιστημονικής φαντασίας που έγραψε, αυτά που την έκαναν διάσημη και πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Τράπεζα της Αγγλίας διέψευσε χτες ότι ενέκρινε τη δημοπρασία οποιουδήποτε είδους σε «φιλανθρωπική» εκδήλωση που διοργανώθηκε την περασμένη βδομάδα από την ανδρική λέσχη «Presidents Club», στη διάρκεια της οποίας δεκάδες γυναίκες παρενοχλήθηκαν σεξουαλικά από τους «ισχυρούς» πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Βρετανίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ