Παρασκευή 26 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να προτάξουν τα δικά τους αιτήματα

Παρέμβαση της Χριστίνας Παναγιωτακοπούλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, σε διημερίδα της ΕΣΗΕΑ

Διημερίδα με θέμα «Η στήριξη εφημερίδων και περιοδικών στην εποχή της κρίσης» διοργανώνει χτες και σήμερα το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ. Στη χτεσινή πρώτη μέρα της διοργάνωσης μίλησαν ο Ν. Παππάς, υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, και εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ ακολούθησαν οι θεματικές συζητήσεις.

Εκ μέρους του ΚΚΕ παρευρέθηκε και μίλησε η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα κυκλοφορίας του έντυπου και περιοδικού Τύπου, το οποίο τα τελευταία χρόνια οξύνθηκε ελέω κρίσης, πληρώνουν πρώτα από όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο. Αναφέρθηκε στους παράγοντες πτώσης της κυκλοφορίας και σημείωσε ότι «είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναμόρφωσης στο χώρο των ΜΜΕ, ουσιαστικά αναδιανομής της "πίτας" ανάμεσα σε παλιά και νέα τζάκια, που φιλοδοξούν να μπουν σε αυτήν την αγορά. Κάτι το οποίο ήδη συντελείται με εξαγορές, πωλήσεις καναλιών, εφημερίδων, αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις και με μεγάλα θύματα τους εργαζόμενους».

Πρόσθεσε ότι κοινός παρονομαστής των παραγόντων πτώσης της κυκλοφορίας είναι η λειτουργία του Μέσου Ενημέρωσης, εν προκειμένω της εφημερίδας, ως καπιταλιστικής επιχείρησης. «Και μάλιστα μιας επιχείρησης που δεν ιδρύεται τόσο για να δώσει η ίδια κέρδη, αλλά για να στηρίξει άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες των μετόχων της, να στηρίξει κυβερνήσεις, αστικά κόμματα, να στηρίξει πάνω από όλα την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας».

Αναφερόμενη στην εκδήλωση της κρίσης στο χώρο του Τύπου, είπε ότι αντιμετωπίστηκε από τους ιδιοκτήτες και τις κυβερνήσεις με δραστική μείωση των μισθών των εργαζομένων, εντατικοποίηση, ανασφάλιστη δουλειά, απληρωσιά κ.λπ. Αντιμετωπίστηκε με μέτρα υπέρ των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ, την ίδια στιγμή που κόβονται μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

«Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να προτάξουν τα δικά τους αιτήματα κι όχι αυτά που διεκδικούν οι μεγαλομέτοχοι για ίδιον όφελος», είπε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ για τη θέση του Κόμματος τόνισε: «Η δική μας θέση σχετικά με τα ΜΜΕ είναι ότι δεν πρέπει να είναι ιδιοκτησία των καπιταλιστών και να λειτουργούν ως επιχειρήσεις. ΜΜΕ μπορούν να έχουν το κράτος, φορείς και συλλογικότητες, τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, άλλοι μαζικοί ή κοινωνικοί φορείς. (...)

Μόνο έτσι θα μπορούμε και να βάζουμε εμπόδια και να αποσπάμε κάποιες κατακτήσεις και ταυτόχρονα να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία όπου η Ενημέρωση θα αποτελεί πραγματικά κοινωνικό αγαθό και οι άνθρωποι της Ενημέρωσης θα είναι πραγματικά απαλλαγμένοι από το βραχνά των χρεών, της επιβίωσης και, πάνω απ' όλα, από τις πολύμορφες πολιτικές, επιχειρηματικές ή άλλες πιέσεις, που υπονομεύουν τελικά την αναζήτηση, υπεράσπιση και προβολή της αλήθειας και του λαϊκού συμφέροντος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στους αστικούς μηχανισμούς και ΜΜΕ αντεπίθεση με πολιτικό λόγο και πειθώ (2017-02-19 00:00:00.0)
Για τη διαφθορά (2013-12-05 00:00:00.0)
Για τη βρώμικη επίθεση στο ΚΚΕ και τον «902» (2013-08-11 00:00:00.0)
Μια ιδιαίτερη πλευρά της αστικής ενημέρωσης (2013-06-08 00:00:00.0)
"Ροζ τηλέφωνα" και κυβερνητικές ευθύνες (1998-11-26 00:00:00.0)
Συλλογικός καθοδηγητής και οργανωτής των μαζών (1996-06-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ