Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Να «κουκουλώσει» τις αρνητικές εξελίξεις επιδιώκει η κυβέρνηση

Την προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις γύρω από τις απολύσεις επικουρικών γιατρών, σχολιάζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Σε δελτίο που εξέδωσε μετά τη συνάντηση με αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών, κατά την προχτεσινή τους απεργιακή κινητοποίηση, το υπουργείο ισχυρίζεται πως «δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή λοιπό επικουρικό προσωπικό που περιλαμβάνεται στη ρύθμιση για την παράταση των συμβάσεων έως 31/12/2018» και ότι «η κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί περί του αντιθέτου δεν έχει καμία απολύτως βάση».

Απαντώντας η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ότι το υπουργείο δεν λέει τίποτα για την ουσία των ερωτημάτων που τέθηκαν από την Ομοσπονδία, αναμασώντας γενικόλογες υποσχέσεις.

Οπως εξηγεί η Ομοσπονδία, η ηγεσία του υπουργείου συνέστησε αρχικά... αναμονή, μέχρι να δημοσιευτεί η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να γίνει γνωστό το ...σκεπτικό της. Τελικά αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι η παράταση των συμβάσεων 1.600 επικουρικών (600 γιατροί και 1.000 λοιπό επικουρικό προσωπικό) έχει κριθεί παράνομη. Κι ενώ το υπουργείο ισχυρίστηκε πως θα φροντίσει οι 600 επικουρικοί γιατροί που θίγονται από τη συγκεκριμένη απόφαση, να εξαντλήσουν τη θητεία τους που λήγει στις 31/12/2018, «στα επίμονα ερωτήματά μας με ποιον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα απολυθούν και ότι θα συνεχίζουν να πληρώνονται κανονικά μετά τη δημοσίευση της απόφασης, δεν πήραμε καμία ουσιαστική απάντηση», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Και προσθέτει: «Για όλους τους επικουρικούς γιατρούς, η κυβέρνηση εμμένει στην απόλυσή τους με τη λήξη της θητείας τους. Ετσι πετιέται κυριολεκτικά στην ανεργία και απαξιώνεται ένα σημαντικό τμήμα του αξιόλογου και αξιόμαχου επιστημονικού δυναμικού που έχει αποκτήσει πολύτιμη συσσωρευμένη εμπειρία, δουλεύοντας στο δημόσιο σύστημα Υγείας». Την ίδια στιγμή, «ακόμα και αν παραμείνουν οι 2.850 επικουρικοί γιατροί που εργάζονται σήμερα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ακόμα και αν διοριστούν επιπρόσθετα και οι 1.045 συνάδελφοι που είναι υποψήφιοι στους κυλιόμενους πίνακες των ΥΠΕ, πάλι θα έχει καλυφθεί μόλις το 50% των κενών», καθώς οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών φτάνουν τις 6.500.

Τέλος, η ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι ο υπουργός Υγείας χαρακτήρισε με προκλητικό τρόπο «άτοπο» το αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με το επιχείρημα ότι «το μνημόνιο δεν μας το επιτρέπει». «Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να γενικεύει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης (...) Τρανταχτό παράδειγμα το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης που ψηφίστηκε στις 15/1/2018, το οποίο απαγορεύει ρητά τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου», καταλήγει η ΟΕΝΓΕ και προαναγγέλλει τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ