Τρίτη 6 Φλεβάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Γυμνάσια ΗΠΑ - Ισραήλ με φόντο απειλές νέων συγκρούσεων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέα επικίνδυνα «παιχνίδια πολέμου» στο νότιο Ισραήλ πραγματοποιούν αυτήν τη βδομάδα μερικές χιλιάδες Αμερικανοί και Ισραηλινοί στρατιώτες, στο πλαίσιο των στρατιωτικών ασκήσεων «Juniper Cobra» που πραγματοποιούνται με φόντο την επικίνδυνη αύξηση της έντασης στις σχέσεις του Ισραήλ με τη «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, ενόψει των σχεδίων των λιβανέζικων αρχών να ξεκινήσουν έρευνες γεωτρήσεων από γαλλική, ιταλική και ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία εντός της λιβανέζικης ΑΟΖ.

Πληροφορίες του ισραηλινού τηλεοπτικού δικτύου «Channel 10» αναφέρουν πως θα δοκιμαστούν αμερικανικά και ισραηλινά αντιπυραυλικά συστήματα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που προβλέπει για πρώτη φορά αμερικανική στρατιωτική «συνδρομή» σε περίπτωση που το Ισραήλ δεχτεί πυραυλική επίθεση. Πραγματοποιείται επίσης περίπου πέντε μήνες μετά τη δημιουργία της πρώτης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στο Ισραήλ, που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις βάσης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στο νότιο τμήμα της χώρας.

Μία βδομάδα πριν την έναρξη των κοινών γυμνασίων ΗΠΑ - Ισραήλ, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν απείλησε τον Λίβανο και τη «Χεζμπολάχ» με «ολοκληρωτικό πόλεμο», σε περίπτωση που γίνουν έρευνες γεωτρήσεων σε διαφιλονικούμενη από το Ισραήλ θαλάσσια περιοχή που ανήκει στη λιβανέζικη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη εκμετάλλευσης (ΑΟΖ).

Επιπλέον, ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Γκάντι Εϊσενκοτ, μιλώντας στο προχτεσινό υπουργικό συμβούλιο, φέρεται να διαπίστωσε την ισχυρή πιθανότητα μίας νέας σύρραξης με τη «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας εκτός, όπως σημείωσε, και εάν βρεθεί λύση ώστε να αποτραπεί η απειλή οικονομικής και ανθρωπιστικής κατάρρευσης.

Το ίδιο διάστημα, ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα Β', μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, υποστήριξε ότι είναι «αναγκαία» η συμμετοχή των ΗΠΑ στην επανεκκίνηση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και την επίτευξη κάποια στιγμή μιας συμφωνίας.

Νεκρός 19χρονος Παλαιστίνιος

Στο μεταξύ, ένας 19χρονος Παλαιστίνιος προστέθηκε το Σάββατο στη μακρά μαύρη λίστα των θυμάτων βίας των κατοχικών αρχών. Ο 19χρονος Αχμαντ Αμπού Ομπέιντ δολοφονήθηκε από σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, στη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν όταν τα κατοχικά στρατεύματα εισέβαλαν σε σπίτια χωρικών στα περίχωρα της Ναμπλούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ